A vadőrök levadászták a krokodilt, amely megölt egy 12 éves kislányt Ausztráliában

Vágólapra másolva!
A vadőrök kilőttek egy 4,2 méteres krokodilt Ausztrália északi részén, miután az megölt egy 12 éves lányt, miközben a családjával úszott a múlt héten - közölte a rendőrség szerdán.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, július elején nagyszabású mentőakció indult Ausztrália északi részén egy gyerek miatt. A gyereket utoljára akkor látták, amikor családjával együtt úszott az ausztráliai Nganmarriyanga közelében. A keresőcsapatok már csak a lány holttestét találták meg.

Ez a krokodiltámadás volt az első halálos támadás 2018 óta, akkor egy bennszülött nő halt meg kagylógyűjtés közben. Jelen támadás vitát indított arról, hogy többet kellene-e tenni a krokodilpopuláció visszaszorítása érdekében az Északi Területen, ahol a védett faj egyre nagyobb veszélyt jelent az emberekre. A sósvízi krokodilokat azonban sok ausztrál őslakos szent állatnak tekinti. 

A vadőrök vasárnap kilőtték az állatot, miután engedélyt kaptak rá a helyiektől. 

A rendőrség közölte, hogy az elemzés megerősítette, hogy ez az állat volt az, amelyik megölte a lányt. Grahame Webb, az Északi Területen élő krokodilkutató elmondta, hogy a krokodilok egész életük során nőnek és akár 70 évig is élhetnek. A szakértő szerint a kilőtt állat hím és legalább 30 éves volt. 

A lány halála hetekkel azután következett be, hogy az Északi Terület 10 éves tervet hagyott jóvá a krokodilok számának megfékezésére, és évi 300-ról 1200-ra emelte az emberi élőhely közelében történő írtás mértékét. Az Északi Terület körülbelül akkora, mint Franciaország és Spanyolország együttvéve, de csak 250 000 ember él itt. A krokodilok számát jelenleg 100 000-re becsülik. A krokodilpopuláció mindössze 3000 volt, mielőtt 1971-ben egy szövetségi jogszabály betiltotta a vadászatot. Az Északi Terület kormánya a legutóbbi haláleset után azt mondta, hogy 

nem engedhető meg, hogy több krokodil éljen a területen, mint ember.

Webb szerint a területen élő krokodilok az elmúlt években nagyrészt stabilizálták a saját populációjukat, mivel egymást ölték táplálékért és a területekért - írja az ABC.

Megeszik egymást. A krokodilok a saját populációjukat tartják kordában.

 - mondta Webb. Az elmúlt egy évben két krokodiltámadás történt a környéken - januárban egy kilencéves fiú sérült meg úszás közben a Kakadu Nemzeti Parkban, és októberben egy farmer harapással menekült meg a fenevad állkapcsa elől. Tavaly júliusban is brutális krokodiltámadás történt Ausztráliában, amikor háromszor rántott a mélybe egy nőt a krokodil

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről