Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Most van baj: megszerezték az Ukrajnának szállított amerikai csúcsfegyvert az oroszok

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Orosz szakemberek egy az egyben lemásolnák a félelmetes ATACMS-t.
Vágólapra másolva!

Először mutatták be az Egyesült Államokból Ukrajnába szállított ATACMS hadműveleti-taktikai rakéták belső felépítését, nevezetesen az irányító és repüléskorrekciós rendszerét az orosz mérnökök, amelynek alkatrészeihez vélhetően a fronton jutottak hozzá – írja a RIA Novosztyi.

Katonai szakértők megjegyezték, hogy a szakértők tanulmányozhatják majd a rakéta rendszereinek működését a repülés során, valamint az irányt korrigáló képességét.

Az ATACMS egy operatív-taktikai ballisztikus rakéta, amelyet a Lockheed Martin fejlesztett ki. Több rakétavetőből, köztük az M142 HIMARS-ból is indítható.
Fotó: AFP 

Moszkva vélhetően egyszerre több dologra is kíváncsi a megszerzett információk segítségével: egyrészt vélhetően az egyik legfontosabb adat számukra az lenne, hogy a jövőben hogyan tudják nagyobb hatékonysággal semlegesíteni az ukrán ATACMS-okat, másrészt pedig 

szeretnék lemásolni az amerikai gyártmányú rakétát.

Az ATACMS egy operatív-taktikai ballisztikus rakéta, amelyet a Lockheed Martin fejlesztett ki. 

Több rakétavetőből, köztük az M142 HIMARS-ból is indítható. Tavaly októberben Vlagyimir Putyin orosz elnök végzetes hibának nevezte az amerikai döntést, hogy ilyen rakétákat szállítanak Ukrajnának. Szerinte ezek a fegyverek további fenyegetést jelentenek, de nem lesznek képesek gyökeresen megváltoztatni a helyzetet - írja a Mandiner.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről