Itt az oroszok új csodafegyvere

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Az apró, olcsó és mozgékony FPV drónok az orosz és ukrán katonák életét is megkeserítik, érthető hát, hogy mindkét fél igyekszik minél hatékonyabb fegyvereket szolgálatba állítani, amik lelőhetik a drónokat.
Vágólapra másolva!

A Portfolio ír arról, hogy az X-en megjelent egy videó, amelyen az látható, hogy egy alaposan átalakított könnyű homokfutót az orosz katonák a világ minden létező szögében teleaggattak fegyverekkel.

A jármű elejére két, távirányítású állványra felszerelt PKT géppuska került (a PKT a keleti országokban népszerű, egyébként jó hírnévnek örvendő PK-széria járművekre optimalizált verziója), azok közé pedig hat darab elöltöltős vetőcső, amik elméletileg kartáccsal tüzelnek a közvetlen közelben repülő drónokra. A homokfutó hátuljára az oroszok hat darab AK-12-es gépkarabélyt szereltek, szintén egy távirányítású állványra (az AK-12 a legendás Kalasnyikov-széria legmodernebb variánsa). A hátsó sárvédőkön két újabb elöltöltős vetőcső látható, amik a videó alapján szintén kartáccsal tüzelnek, bár úgy tűnik, nem mozgathatóak.

Bár a homokfutó fegyverzete alapvetően alkalmassá teszi a drónok lelövésére, a teljesen páncélozatlan jármű a videó alapján egy 2-3 drónból álló kisebb drónraj azonos időben történő támadása esetén lényegében védtelen, így a harcértéke is minimum kérdéses.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!