Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Békepárti és migrációellenes rendezvényt nem lehet tartani Brüsszelben

Vágólapra másolva!
A brüsszeli rendőrök a közrend veszélyeztetése miatt leállították a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát, de a rendezvény később folytatódott. Orbán Viktor szerdán tartana előadást a konferencián.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli rendőrség kedden leállította az európai konzervatívok gyűlését. A Nemzeti Konzervativizmus Konferencián Orbán Viktor magyar kormányfő és Nigel Farage brit politikus is beszélt volna. 

A hatóságok két órával a rendezvény kezdete után megérkeztek az európai negyed közelében lévő Claridge helyszínére, hogy közöljék a szervezőkkel: a rendezvényt megszakítják

 – írta a Politico. "A hatóságok úgy döntöttek, hogy a közrend megzavarása miatt leállítják a rendezvényt" - mondta egy rendőr az egyik szervezőnek. Mindezek ellenére a rendezvény jelenleg is tart. 

Később a Mandiner arról írt, hogy rendőrök szálltak ki a Brüsszelben tartott békepárti és migrációellenes Nemzeti Konzervativizmus Konferenciára (NatCon), melynek sztárszónokai Orbán Viktor magyar miniszterelnök, illetve Nigel Farage Brexit-párti brit politikus lettek volna. A lap helyszíni tudósítója szerint a rendőrök behatoltak a helyszínre, azonban azonnal el is hagyták azt. Az erről készült videót alább nézhetik meg.

A rendezvény második órája tartott, mikor Farage 11 órára tervezett előadását megelőzően az uniós intézmények székházaitól nem messze, Saint-Josse-ten-Noode negyedben fekvő Claridge rendezvényközpontnál feltűnt a belga rendőrség. A karhatalom közölte a szervezőkkel, hogy

a hatóságok a rendbontás lehetősége miatt az esemény berekesztése mellett döntöttek” – számolt be a POLITICO. A valóság ezzel szemben az, hogy nem rekesztették be az eseményt, minden a program szerint halad.

A Politicónak megszólaló Frank Füredi, a brüsszeli MCC ügyvezető igazgatója szerint a jelenet olyan volt, mintha „egy bádogdiktatúrában” történt volna: „Technikai ürügyet felhasználva próbálnak politikai álláspontot megfogalmazni. Közölték a tulajdonossal, hogy ha nem rekeszti be, kikapcsolják az áramot” – így Füredi.

A 2022-ben mindenféle rendbontás nélkül lebonyolított brüsszeli NatCon hányattatásai 2024-ben nem most kezdődtek: a Claridge már a rendezvény harmadik helyszíne, melyet az utolsó pillanatban sikerült a szervezőknek leszervezniük, miután Brüsszel különböző kerületi polgármesterei egyre-másra igyekeztek elüldözni városrészükből a konferenciát.

Philippe Close brüsszeli szocialista főpolgármester először az Európai Bizottság és az Európai Tanács épületeinek tőszomszédságában elhelyezkedő Concert Noble rendezvénytermet győzte meg arról, hogy ne engedje be a NatCont.

Aztán az ötcsillagos brüsszeli Sofitel mondta vissza a konferenciát Etterbeek városrész liberális polgármestere, Vincent De Wolf nyomására.

A rendőri intézkedésre már csak azért is számítani lehetett, mert Saint-Josse-ten-Noode negyed szintén szocialista polgármestere, Emil Kir a POLITICO-val előre közölte: „haladéktalanul intézkedéseket foganatosít” a rendezvény betiltása érdekében.

Anthony Gilland, a brüsszeli MCC kabinetfőnöke közölte, hogy a polgármester döntését bíróságon fogják megtámadni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről