Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Ukrajna kijelentette, összeomlott a hadsereg

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.04.10., UkránOroszháború
Fotó: Anadolu via Getty Images/Wolfgang Schwan
Vágólapra másolva!
Jelentősen romlott a katonai helyzet a keleti fronton a több mint két éve orosz támadás alatt álló Ukrajnában - közölte szombaton Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka.
Vágólapra másolva!

A parancsnok szerint a negatív fejlemények elsősorban annak tudhatók be, hogy a Donyeck megyei Csasziv Jar felé előrenyomuló orosz hadsereg a március közepén tartott oroszországi elnökválasztás után jelentősen fokozta támadó hadműveleteit.

Az orosz hadsereg ukrán állásokat támad Liman, Bahmut és Pokrovszk térségében rohamcsapatokkal, páncélozott járművek támogatásával - írta Szirszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.04.09., UkránOroszháború,
Az orosz védelmi minisztérium felvételén Fagot páncéltörő tankelhárító rakétával lőnek ukrán állásokra egy meg nem nevezett helyszínen 2024. április 7-én
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Szerinte ezt a meleg és száraz idő tette lehetővé, amelynek révén a nyílt területek megközelíthetővé váltak a tankok számára.

Csasziv Jar nem egészen 30 kilométerre délre fekszik Kramatorszktól, a megye ukrán kézen lévő területének legnagyobb városától, és az ukrán hadsereg számára fontos vasúti és logisztikai csomópont. Kijev szerint a város már "állandó tűz alatt van".

Közleményében Szirszkij azt is leszögezte, hogy a "leginkább problémás" övezeteket már megerősítették, egyebek mellett légvédelmi eszközökkel. 

Hozzátette, hogy ismét felmerül "az ellenség műszaki fölényének kérdése a fejlett technikát képviselő fegyverek terén." "Nem így fogunk legyőzni egy nálunk nagyobb ellenséget" - szögezte le az ukrán parancsnok, aki szerint az ukrán katonaság kiképzését is javítani kell.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről