Tovább nőtt a Japánban pusztító földrengés halottainak száma

Nanao, 2024. január 2. Megrongálódott lakóház az Isikava prefektúrában lévő Nanaoban 2024. január 2-án, egy nappal a Japán középső részét megrázó, 7,6-os erősségű földrengés után. A térségben az első rengést több utórengés követte: összesen huszonegy, négyesnél nagyobb erősségű földmozgást észleltek. A természeti katasztrófának eddig legkevesebb 48 halálos áldozata és 17 súlyos sérültje van. MTI/EPA/Jiji Press
Vágólapra másolva!
Már 73 halálos áldozata van a Noto-félszigeten történt 7,6 erősségű hétfői földrengésnek. Szerdán is folytatódott a kutatás a túlélők után, de a zord téli időjárás nehezíti a mentést.
Vágólapra másolva!

A rengés középpontja az Isikava prefektúrában lévő Vadzsimától 30 kilométerre északkeletre volt, mintegy 16 kilométer mélységben. A földrengés után 1,2 méter magas hullámokkal szökőár érte el Vadzsima kikötőjét. Az elmúlt két nap alatt több mint száz utórengés történt a térségben.

A japán hatóságok által közölt szerdai adatok szerint

73-ra emelkedett a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, tegnap ez a szám még csak 48 volt.

Kisida Fumio japán kormányfő szerdán elmondta, hogy a jelentések szerint még sokan lehetnek az összedőlt házak romjai alatt, ezért a mentésben dolgozó katonák számát ezerről kétezerre növelték. Kétezer tűzoltó és 740 rendőr is részt vesz a munkában.

Megrongálódott lakóház az Isikava prefektúrában lévő Nanaoban 2024. január 2-án, egy nappal a Japán középső részét megrázó, 7,6-os erősségű földrengés után Forrás: MTI/EPA/Jiji Press

A földrengés sújtotta régiókban vizet, takarókat, élelmet és egyéb ellátmányt osztanak a rászorulóknak.

Noto-félsziget számos települése nehezen közelíthető meg, egyes helyeken a víz-, az energia- és a mobilszolgáltatás sem állt még helyre.

A hadsereg helikopterekkel közelíti meg a legfontosabb helyeket. Csak Isikava prefektúrában 30 ezer háztartásban nincs áramszolgáltatás, és 33 ezer ember nem térhetett vissza otthonába. Isikavában, Tojamában és Niigatában 110 ezer háztartásban szűnt meg a vízszolgáltatás.

Isikava prefektúrában - ahol a természeti katasztrófa a legnagyobb pusztítást végezte - heves esőzésre és lehetséges földcsuszamlásokra figyelmeztettek, és a hőmérséklet is fagypont alá csökkent.

Az isikavai hatóságok közlése szerint a földrengés halálos áldozatai közül 29-en Vadzsimában, 22-en pedig Szuzuban haltak meg. Vadzsimában további két halálesetet még nem erősítettek meg a hatóságok. A szomszédos prefektúrákban több tucatnyian súlyos sérüléseket szenvedtek.

A világ vezetői, köztük az ausztrál miniszterelnök és az amerikai elnök, valamint a kínai kormány is felajánlotta segítségét Tokiónak.