Brüsszelben most nem aggódnak a lengyel jogállamiság miatt

JOUROVÁ, Vera
Brüsszel, 2020. május 14. Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, értékekért és átláthatóságért felelős cseh uniós biztos beszédet mond az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitáján Brüsszelben 2020. május 14-én. A járvány miatt az eredetileg két napra tervezett plenáris ülés helyett egy napig tartó vita lesz, majd a második napon videókonferencia keretében tartják meg a szavazást. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
„Amit az elmúlt napokban láttunk, a lengyel alkotmány, a lengyel törvények hivalkodó megsértése, brutális, erőszakos fellépés" – fogalmazott Andrzej Duda lengyel elnök a Donald Tusk vezette új lengyel rezsim jogállamiságot sárba tipró intézkedéseivel kapcsolatban. A V4NA levélben fordult az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökéhez, valamint Vera Jourova uniós biztoshoz a lengyelországi események kapcsán.
Vágólapra másolva!

A V4NA emlékeztetett arra, hogy kedd este letartóztatták a lengyel elnöki palotában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben is részesített képviselőit.

A politikusok letartóztatása óriási felháborodást váltott ki Lengyelországban, politikusok és a lengyelek nagy része egyaránt

a jogállamiság ismételt sárba tiprásáról beszélnek, ami az elmúlt hetekben rendszeressé vált az országban, amióta Donald Tusk átvette a hatalmat.

Andrzej Duda lengyel elnök szerdán úgy fogalmazott:

Nyugalomra szólítok fel. Lengyelországban szabad gyülekezni, tüntetéseken részt venni. De nagyon kérem, hogy ezek a megnyilvánulások legyenek békések, méltóságteljesek és nyugodtak.

Az elmúlt hetekben a lengyel köztelevízió és rádió, valamint az állami hírügynökség vezetőinek leváltása, és a bírák fenyegetése, eltávolításukra tett kísérletek mind olyan intézkedések voltak, amelyek joggal váltották ki a jogállamiság és a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságáért aggódó lengyelek haragját.

Donald Tuskék politikai alapú, brutális tisztogatásba kezdtek, amint megszerezték a hatalmat. A V4NA ezért levélben fordult az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnökéhez, valamint Vera Jourova értékekért és átláthatóságért felelős biztoshoz, akik korábban olyan gyakran adtak hangot annak, hogy aggódnak a lengyel jogállamiságét, és akiknek hathatós közbenjárásával visszatartották a Lengyelországnak járó uniós forrásokat a jobboldali kormány idején.

Arra voltak kíváncsiak, milyen lépéseket terveznek a jogállamiság nyilvánvaló megsértése miatt, a lengyel jogállamiság és az olyan egyetemes uniós értékek, mint a szólásszabadság megvédése érdekében.