A német gazdákat elárulta a kormányuk - videó

gazdatüntetés, Németország, agrárium, mezőgazdaság, brandenburgi kapu
Vágólapra másolva!
A német gazdákat elárulta a kormányuk. Ez a tüntetések valódi oka – mondta közösségi oldalára feltöltött legújabb videójában Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője emlékeztetett: Németországban az elégedetlenség odáig fajult, hogy a helyi termelők már trágyával árasztják el az utcákat, és bár a megmozdulások közvetlen kiváltó okai az újonnan bejelentett megszorítások voltak, Hortay Olivér szerint az elégedetlenség gyökerei mélyebbre nyúlnak.
Vágólapra másolva!

A Zöldek régóta páriának tekintik a mezőgazdasági ágazatot, mert az – szerintük – a klímaváltozás egyik fő felelőse. Azóta pedig, hogy a párt bekerült a koalíciós kormányba, a barátságtalan megszólalások és a gazdák működését ellehetetlenítő törvényjavaslatok megszaporodtak. Maga a mezőgazdasági miniszter is a Zöldektől érkezik – mondta el.

– emlékeztetett a Századvég üzletágvezetője.

Az energiaválság a német mezőgazdaságot is megütötte

– tette hozzá.

A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal a Brandenburgi kapunál 2024. január 9-én Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

A német kormány az olcsó ukrán élelmiszerek behozatali dömpingjéhez is hozzájárult, amivel az európai piacon felborította a versenyt. Ezek a termékek pedig részben azért olcsóbbak, mert az ukrán vállalatoknak jóval lazább környezetvédelmi előírásokat kell betartaniuk.

A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal Ellwangenben 2024. január 10-én. A mezőgazdasági termelők január 8-án indítottak útlezárásokat is magában foglaló, egyhetesre tervezett országos tüntetéssorozatot Németországban Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

A német gazdák tehát satuba kerültek, és a megszorításokkal a helyzetük tovább romlik. A valódi probléma azonban az, hogy – minden joggal – úgy érzik, hogy senki sem képviseli az érdekeiket.

– tette hozzá Hortay Olivér.