Félelmetes dologra készülnek az ukránok

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, Ukraine Russia  Zaporizzsjai, Zaporizzsja, atomerőmű Ukraine Russia Military Operation Horizontal
8136350 08.03.2022 This aerial view shows the Zaporozhye nuclear power plant located in the steppe zone on the shore of the Kakhovsky reservoir in the city of Energodar, Zaporozhye region, of Ukraine. The Zaporozhye NPP has completely come under the control of the Russian military. Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik (Photo by Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Oroszországgal való konfliktusból eredő energiakapacitás-hiány ellensúlyozására Ukrajna négy új atomerőmű építésébe kezd, és a munkálatok várhatóan már idén nyáron vagy ősszel megkezdődnek – derül ki German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter nyilatkozataiból.
Vágólapra másolva!

A Portfolio összefoglalója szerint az ambiciózus terv két reaktor felépítését jelenti, amelyekben orosz gyártmányú berendezéseket használnak. Ezeket Ukrajna Bulgáriából akarja importálni, és további két reaktort, amelyekben nyugati technológiát alkalmaznak, és amelyeket az amerikai Westinghouse-tól szereznének be.

Mind a négy reaktort az Ukrajna nyugati részén található Hmelnyickij atomerőműbe építenék be.

Ez az ütemterv gyorsabb ütemezést jelent a Kijev által korábban közöltnél, amely eredetileg az építkezés valamikor 2024-ben történő megkezdését jelezte anélkül, hogy mind a négy reaktor egyidejű fejlesztését meghatározta volna – írja az Euractiv.

A 3. és 4. reaktor építése a hmelnyickiji létesítményben az 1980-as években kezdődött, de később leállították a beruházásokat. Ukrajna a Szovjetuniótól való 1991-es függetlenné válása óta három új atomreaktort épített sikeresen: egyet-egyet a zaporizzsjai, a hmelnyickiji és a rivnei atomerőművekben.

Pótolni akarják, ami nem üzemel

Jelenleg az Ukrajna által ellenőrzött területeken három atomerőmű termeli az ország villamos energiájának több mint 55%-át. Kijev azonban az ágazat további bővítését tűzte ki célul, hogy kompenzálja Európa legnagyobb atomerőművének, Zaporizzsjának elvesztését, amely 2022 elején, Ukrajna teljes körű invázióját követően orosz ellenőrzés alá került. A zaporizzsjai erőmű hat atomreaktora jelenleg nem üzemel. A portál szerint Galuscsenko kifejezte azt a szándékát, hogy a 3. és 4. hmelnyickiji blokkot a Zaporizzsjában kieső energiatermelés ellensúlyozására használják, és megerősítette, hogy jelenleg is folynak tárgyalások bolgár partnerekkel az importra szánt két reaktorról.

Az atomerőmű felülnézetből. Forrás: AFP/Handout

A szovjet korszakból származó VVER-1000-es blokkok építésével párhuzamosan Ukrajna két modern nyugati AP-1000-es blokk előkészítő építési munkálatait kívánja megkezdeni, szintén a hmelnyickiji erőműben. Galuscsenko kiemelte a parlamenti jóváhagyás szükségességét, és megemlítette a 3., 4., 5. és 6. blokkokra vonatkozó törvénytervezeteket, jelezve a VVER-1000-esek és az újabb AP típusú reaktorok párhuzamos építési folyamatát.

Decemberben jelentős fejlemény volt, hogy az Energoatom ukrán atomenergetikai vállalat és a Westinghouse véglegesített egy megállapodást a Hmelnyickij 5. blokkjába szánt berendezések megvásárlásáról, ami aláhúzza Ukrajna elkötelezettségét az energiaforrások diverzifikálása mellett.

A háborúról készített élő tudósításunkat ITT olvashatja!