Rengeteg birka és szarvasmarha rekedt egy megfeneklett hajón - videó

Vágólapra másolva!
Megfeneklett és a tikkasztó hőségben vesztegel Ausztrália partjainál egy mintegy 14 ezer juhot és kétezer szarvasmarhát szállító hajó, miután a jemeni húszi lázadók támadásai miatt kénytelen volt feladni az eredetileg a Vörös-tengeren át Izraelbe vezető útját, és visszatérni.
Vágólapra másolva!

A Bahijah nevű hajó január 5-én indult Ausztráliából Izraelbe, ám a kereskedelmi hajózási útvonalakat, illetve amerikai és brit hadihajókat fenyegető vörös-tengeri rakétatámadások miatt az ausztrál kormány a hónap derekán hazarendelte azt útjáról.

Iparági tisztviselők, valamint az ausztrál kormány tájékoztatása szerint

arról egyelőre nem született döntés, hogy a megfeneklett hajó rakterében 40 Celsius-fokban tengődő állatokat kirakják-e Ausztráliában

- ahol az állatjóléti és élelmiszerbiztonsági szabályok szerint karantén vár rájuk -, vagy Afrikát megkerülve egy csaknem egy hónapig tartó tengeri úton eljuttatják őket Izraelbe - közölték.

Noha a fedélzetén lévő állatok az érintett exportőrcégek szerint kielégítő állapotban vannak, a rekkenő hőség miatt az állatvédők aggodalmuknak adtak hangot.

Az exportőrök azzal számolnak, hogy a hajó újra elindul eredeti úti célja felé a jószágokkal, ami jól érzékelteti az élőállat-kivitel tényleges körülményeit, és nem egyeztethető össze az ausztrálok által elvárt állatjóléti normákkal - mondta Josh Wilson ausztrál parlamenti képviselő a 10 News nevű hírportálnak.

A Bassem Dabbah nevű izraeli exportőr cég legutóbb arra kért engedélyt az ausztrál kormánytól, hogy az állatok egy részét kirakja,

majd a többivel, valamint némi takarmánnyal és állatorvosi készlettel felszerelkezve elindul, hogy Afrikát megkerülve eljusson Izraelbe. A mezőgazdasági minisztérium azt közölte, hogy súlyosabb állategészségügyi problémákra utaló bizonyítékok hiányában együttműködik az exportőrrel és az ágazati szereplőkkel - írja a Sky News Ausztália.

Noha Ausztrália a világ egyik legnagyobb élőállat-exportőre, amely tavaly több mint félmillió juhot és félmillió szarvasmarhát vitt ki főleg ázsiai és közel-keleti piacokra, azon belül elsősorban Izraelbe, az ország kormánya - az ausztrál agrárszervezetek heves tiltakozása ellenére - ígéretet tett az élő juhok exportjának betiltására