Szijjártó Péter: Szankciók helyett segíteni kell Libanont a konfliktus kiszélesedésének megelőzése érdekében

Vágólapra másolva!
Szankciós fenyegetések és zsarolás helyett a nemzetközi közösségnek, az Európai Uniónak támogatnia kellene Libanont, hogy így meg lehessen előzni a közel-keleti fegyveres konfliktus eszkalációját, a megelőzésben Magyarország továbbra is kész részt vállalni - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bejrútban.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a libanoni keresztény párt, a Szabad Hazafias Mozgalom (FPM) elnökével, Gibran Bászillal közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a világ a veszélyek korát éli, súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, amit bizonyít, hogy fegyveres konfliktus zajlik mind a két ország közvetlen szomszédságában.

- mondta.

- fogalmazott.

- tette hozzá, egy regionális vagy akár annál is szélesebb háború kockázataira figyelmeztetve, amely

tragikus kihatással lenne a globális biztonságra.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Libanonnak, a libanoni kormánynak hatalmas szerepe van a háborús eszkaláció megakadályozásában, ezért a nemzetközi közösségnek, az Európai Uniónak támogatnia kell a közel-keleti országot ennek érdekében.

- hangsúlyozta a miniszter, aki arról is beszélt, hogy Magyarország eddig is megtette, amit tudott, a kormány segíti a helyi keresztény közösséget a megerősödésben, a helyben maradásban.

Eddig nagyjából 5,5 milliárd forintnyi támogatást nyújtottak ennek keretében, és már felújítottak 33 templomot, illetve 30 másikat is felújítanak.

Emellett gyógyszersegélyt biztosítanak négy hónapon át mintegy 800 rászoruló betegnek, segítik több keresztény kórház és iskola működését, kolostorok, árvaházak rehabilitációját, továbbá évi ötven libanoni diák tanulhat magyar egyetemeken ösztöndíjjal.

A miniszter arról is beszélt, hogy

Libanon más nehézségekkel is szembesül,

mivel óriási terhet jelent számára az ott élő másfél-kétmillió szíriai menekült ellátása.

- emelte ki, hozzátéve: a nemzetközi jog alapján a menekültek az első biztonságos országban tartózkodhatnak, de csak addig, amíg fennáll a menekülésük oka.

- mondta.