Véget értek a tüntetések, újra látogatható a Machu Picchu

Vágólapra másolva!
Újraindult a vonatközlekedés szerdán a Machu Picchuhoz, miután a híres 15. századi inka romváros megközelítését akadályozó tiltakozókkal sikerült megállapodásra jutni az új központi online jegyárusító rendszerrel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A vasútvonalat működtető PeruRail szerdai közleménye szerint a Machu Picchut érintő vasúti közlekedés, amely péntek óta szünetelt, részben már szerdán elindult, csütörtöktől pedig már ismét visszatérnek a Cuscóból induló, rendes menetrend szerinti forgalomhoz, amely a turistákat az ősi romváros melletti Aguas Calientesig szállítja.

A tiltakozások az elmúlt héten kezdődtek a tervezett új központosított jegykiadó rendszer miatt.

A tüntetők azért akadályozták a Machu Picchu megközelítését, mert attól tartottak, hogy az új jegykiadó rendszer, amelynek révén a kizárólagos jegyeladás a perui kulturális minisztérium által megbízott Joinnus, az egyik leggazdagabb perui gazdasági csoport tulajdonában lévő virtuális jegyértékesítési platformhoz kerül, árthat a helyi üzleti vállalkozásoknak - írja a NyTimes.

A demonstráció miatt turisták százai nem tudtak eljutni az Andokban lévő világhírű kulturális örökségi helyszínre. A blokádot végül egy kétoldalú megállapodással sikerült feloldani, amely átmeneti időszakot szabott meg az új platformra való áttérésben.

Leslie Urteaga kulturális miniszter egy helyi rádióállomásnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy "tovább kell lépni a gazdaság fellendítéséhez".

A perui kormány tíz napja azért indította el az új, "átlátható" jegyeladási rendszer bevezetését, mivel a világörökségi helyszín megőrzését felügyelő UNESCO arra figyelmeztetett, hogy túl sok jegyet adnak ki a Machu Picchura, ami túlzsúfoltságot okoz.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, január 1-től az eddigi napi 3600-3800-ról 4500-ra emelték a világörökség részéhez tartozó inka romvárosba látogatható turisták számát.

A kormány adatai szerint 2023-ban a nem regisztrált jegyek piaca 1,8 millió dolláros (641 millió forintos) veszteséget okozott.