Az eddigieknél többen látogathatják ezután Machu Picchu romvárosát

Machu Picchu
Az ősi inka város, Machu Picchu magasba nyúló meredek hegycsúcsokra épült
Vágólapra másolva!
Jövő év január elsejétől a perui turizmus fellendítése végett naponta több turista látogathatja Machu Picchut - közölte vasárnap a limai kulturális minisztérium.
Vágólapra másolva!

Kineveznek különleges alkalmakat is

A tárca szerint 2024. január 1-től az eddigi napi 3600-3800-ról 4500-ra emelik a világörökség részéhez tartozó inka romvárosba látogatható turisták számát. A közlemény kiemelte, hogy

"nagyon különleges alkalmakkor" akár 5600 ember is megtekintheti a romokat.

Szeptemberben a tömegek okozta károk miatt a helyi hatóságok lezárták a Cusco városától mintegy 130 kilométerre található ősi inka régészeti helyszínen három területet.

Az ősi inka város, Machu Picchu magasba nyúló meredek hegycsúcsokra épült Forrás: skeeze/Pixabay

A XV. században Pachacutec inka uralkodó által építtetett Machu Picchut 1911-ben Hiram Bingham amerikai régész találta meg.

A romok manapság a legismertebb régészeti helyszínek között vannak, a 2500 méter magasan fekvő várost 1983-ban nyilvánították a világörökség részévé.

A turizmus fontos bevételi forrása az andoki országnak, amelynek gazdasága még mindig a koronavírus-járvány hatásaival próbál megbirkózni. A világjárvány előtt hozzávetőleg 4,5 millió turista látogatott Peruba, az idén számuk 2,2 millióra apadt.

Több száz évig létezett

A perui Cuzcótól északnyugatra fekvő sziklás vidéken megbúvó Machu Picchu a feltételezések szerint az inka vezetők királyi birtoka vagy szent vallási helye volt, akiknek civilizációját a 16. században a spanyol hódítók gyakorlatilag kiirtották. Az elhagyott fellegvár létezése több száz éven át, egészen addig, amíg Hiram Bingham amerikai régész 1911-ben rá nem bukkant:

addig titok volt, amelyet csak a régióban élő gazdálkodók ismertek.

A helyszín lenyűgöző területen nyúlik el, és több mint 3000 kőlépcsővel köti össze a különböző szinteket. A Machu Picchut napjainkban emberek százezrei látogatják minden évben, dacolva a tömegekkel és földcsuszamlásokkal, hogy meglássák a naplementét a magasba tornyosuló kőemlékek felett, és rácsodálkozhassanak a világ egyik leghíresebb ember alkotta csodájának titokzatos pompájára.

A Machu Picchu Peru legjelentősebb turisztikai látnivalója Forrás: Cris Bouroncle/AFP/Getty Images

A Machu Picchu 1983 óta az UNESCO Világörökség része, és 2007-ben a világ hét új csodája közé sorolták.

Az egykori fellegvár Peru leglátogatottabb látványossága és Dél-Amerika leghíresebb romjai, amely évente több százezer embert fogad. A megnövekedett turizmus, a közeli városok fejlődése és a környezet degradációja azonban megteszi a hatását a több veszélyeztetett fajnak is otthont adó területen. Ennek eredményeként a perui kormány az elmúlt években lépéseket tett a romok védelmére és a hegyoldal eróziójának megakadályozására.

(MTI/APA/AFP/Origó)