Hegycsúcson rekedt hegymászókat kellett kimenteni a legmagasabb osztrák csúcsról

Vágólapra másolva!
Sikeresen kimentették kedd reggelre azt a két cseh hegymászót, akik vasárnap óta egy sziklaomlás után mintegy 3000 méteres magasságban az osztrák Großglockner hegycsúcson rekedtek. Mindkét férfi súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel hozták le őket a völgybe.
Vágólapra másolva!

A két hegymászó vasárnap este adott le segélyhívást, miszerint a Grossglockner északi falán egy sziklaomlás következtében megsérültek és ott rekedtek. Az időjárási viszonyok miatt a két alpinistát sem vasárnap, sem hétfőn nem tudták elérni és helikopterrel kimenteni.

A mentőegységek két napja próbálták kimenekíteni a hegymászókat.

Mivel az időjárás napos volt, a pilóta kedd reggel úgy döntött, hogy a mentést helikopterrel folytatják.

Az egyik férfinak nyílt válltörése volt, a másiknak pedig egy nagy vágás az alsó lábszárán.

Az egyik mászót először a sisakján találta el egy kő, majd az alsó lábszárára esett, a másik férfit pedig közvetlenül a vállánál találta el egy zuhanó szikla.

A szél megnehezítette a mentést

A két (25 és 39 éves) férfit kibiztosították, és kötéllel ereszkedtek le a völgybe. Egy másik mentőhelikopteres mentőcsapat közvetlenül a Kaiser-Franz-József-hegyen látta el őket.

A hegyimentők műveleti vezetője elmondta, hogy a mentést nehezítette az időjárás.

A férfiak a körülményekhez képest jól vannak

A hegymászók jól felszerelkeztek a túrára. Azt mondták, hogy egy kicsit kevés volt a vizük, de volt náluk élelem. A mentés után mindkét férfit a linzi kerületi kórházba szállították, ahol orvosi ellátásban részesültek - írta a Kaernten.

A Grossglockner Ausztria egyik legmagasabb hegycsúcsa.

Utoljára 2015-ben történt itt súlyos baleset, amikor három hegymászó kétszázötven métert zuhant az osztrák hegycsúcsról. Egyikük könnyebb, ketten súlyos sérülésekkel, de élve megúszták az esetet.