Elkezdődött az orosz offenzíva új szakasza, mindenhol bombáznak

Események

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, tank, orosz tank
8200900 21.05.2022 A views shows T-72 tanks repaired by Russian Armed Forces repair and restoration regiment in a field in the course of Russia's military operation in Ukraine, at the unknown location. RIA Novosti / Sputnik (Photo by RIA Novosti / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 145. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
06:01
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA.

06:03
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Hadihajókkal válaszol Oroszország a Nyugatnak

Ukrajna szerint jelentős számú orosz hadihajót helyeztek át a Fekete-tengeren Szevasztopolból a Krímről keletebbre, Novorosszijszk kikötőjébe. Mindez akkor történt, amikor Kijev újabb, nagyobb hatótávolságú rakétarendszereket kapott nyugati szövetségeseitől - írta a BBC.

06:04
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Nikopolt lövik az oroszok

Jevhen Jevtusenko, Nikopol katonai közigazgatásának vezetője felszólította a lakosokat, hogy maradjanak óvóhelyeken vagy otthon. Áldozatokról eddig nincs információ. Nikopolt július 16-án támadták legutóbb, akkor két ember meghalt.

06:29
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Löveg lett a teherautóból - videó

Egy 23 mm-es gépágyúval szereltek fel egy teherautót, mindkét fél használ ilyen megoldást, ez most az ukránoké.

06:50
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

50 ezer katonát is veszthettek az oroszok

Oroszország 50 ezer katonát is veszíthetett Ukrajnában, ennyi katonájuk halt vagy sebesült meg - mondta Anthony Radakin brit vezérkari főnök a BBC One-on.

07:37
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Házról házra járnak az oroszok Melitopolban

Népszavazás lehet szeptemberben, ezt készítik elő a népszámlálással - közölte a város polgármestere.

Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere szerint az oroszok házról házra járva számolják össze az embereket, akik pedig Ukrajnát támogatja, azt eltávolítják a zaporizzsjai területről.

08:32
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Bombázták az éjjel a szumi régiót – videó

Robbanásokat, lövéseket lehetett hallani – jelentette be a régió kormányzója az orosz katonai akcióról.

08:43
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6080, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6998 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 321 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 110 ember, köztük 45 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

09:08
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán katonákat képeznek ki Németországban

A Gepárd légvédelmi löveg használatára egyelőre száz ukrán katonát képeznek ki az észak-németországi Schleswig-Holsteinben.

09:45
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Lőszerraktárakra mért csapást Ukrajna

Ukrajna déli hadműveleti parancsnoksága szerint két lőszerraktárat és több radarállomást semmisítettek meg az ország déli részén.

A támadó műveletekben az ukrán jelentés szerint több orosz katona meghalt, emellett több páncélozott járművet és légvédelmi egységet is megsemmisítettek.

10:11
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország a háború következő szakaszára készül

Oroszország ukrán és brit katonai tisztségviselők szerint ukrajnai offenzívájának következő szakaszára készül, miután az orosz erők "műveleti szünetet" tartottak Szeverodonyeck és Liszicsanszk elfoglalása után.

Az ukrán hadsereg közlése szerint úgy tűnik, Oroszország átcsoportosítja egységeit egy Szlovjanszk felé irányuló offenzívához a kelet-ukrajnai Donyeck régióban.

A brit védelmi minisztérium hozzátette, hogy Oroszország emellett megerősíti védelmi állásait a megszállt dél-ukrajnai területeken - írja a The Guardian.

10:36
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Több civil meghalt Ukrajna donyecki területén

Ukrajna donyecki területének kormányzója, Pavlo Kyrylenko szerint tegnap összesen két civil meghalt, továbbá 10 megsebesült a területet ért orosz támadásokban.

11:04
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Több lakóházat ért tüzérségi csapás Dnyipropetrovszk régióban - képek

Az orosz hadsereg lakóházakat lőtt Dnyipropetrovszk térségében - közölte Valentin Reznyicsenko, a dnyipropetrovszki terület katonai közigazgatásának vezetője.

Reznyicsenko szerint az orosz erők többször bombázták Nikopol városát, körülbelül hatvan lövedék csapódott be a város különböző pontjaira.

A támadásokban egy 75 éves nő megsebesült, őt kórházba szállították.

11:51
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

A britek szerint az orosz kötődésű Wagner katonai magáncég kulcsszerepet játszott a donyecki harcokban

Az Egyesült Királyság kiadta a legfrissebb napi hírszerzési jelentését az orosz-ukrán háborúról. A brit védelmi minisztérium szerint Oroszország a Wagner katonai magáncéget használta a frontvonalbeli erői megerősítésére, valamint a katonai létszámhiány és az orosz veszteségek mérséklésére.

A britek szerint a Wagner katonái központi szerepet játszottak a közelmúltbeli harcokban, beleértve Popasna és Liszicsanszk elfoglalását, viszont ezekben súlyos veszteségeket szenvedtek, amik hatással lesznek a jövőben a magáncég katonáinak harcértékére.

A veszteségek hatására a Wagner ezért csökkenti a toborzási követelményeket, elítélteket és korábban "feketelistára" került embereket is alkalmaznak, viszont az újonnan toborzottakat már csak nagyon korlátozott mértékben képzik ki.

12:20
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország számára kiemelt célpontok az ukrán nagyhatóválságú rakétarendszerek

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter utasította a hadsereget, hogy Ukrajna nagy ható távolságú rakéta- és tüzérségi fegyvereinek megsemmisítését helyezzék előtérbe - írja a The Guardian.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Sefa Karacan
12:54
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

A H&M felszámolja oroszországi vállalkozását

A svéd H&M csoport, a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi lánca megkezdi oroszországi üzleti tevékenységének felszámolását a "jelenlegi működési problémák és a jövő kiszámíthatatlansága miatt".

A cég március 2-án függesztette fel értékesítését Oroszországban az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt.

A H&M hétfői közleményében egyebek között az szerepelt, hogy "alapos értékelést követően lehetetlennek tartottuk az Oroszországban folytatott üzleti tevékenység folytatását a jelenlegi helyzetben".

A cég bejelentette továbbá, hogy korlátozott időre újranyitja oroszországi üzleteit, hogy eladja a megmaradt árukészletet.

A H&M számításai szerint a felszámolással kapcsolatos költségek mintegy 2 milliárd svéd koronát (190 millió dollárt) tesznek ki, ami a vállalat folyó harmadik negyedévi pénzügyi kimutatásaiban jelentkezik.

A H&M hatodik legnagyobb piaca volt a tavalyi utolsó negyedévben Oroszország, ahonnan bevételeinek 4 százaléka származott. A H&M 2009 óta volt jelen Oroszországban, ahol több mint 150 üzletet nyitott.

13:51
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Hat ember meghalt a kelet-ukrajnai Toretszkben

Hat ember meghalt a kelet-ukrajnai Donyeck régióban fekvő Toretszk orosz ágyúzásában hétfőn - közölte az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat.

A jelentés szerint a mentők öt holttestet emeltek ki egy kétszintes ház romjai alól, egy másik ember pedig a kórházba szállítás után halt meg - írja a The Guardian.

14:21
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

A Donyecki Népköztársaság szerint újabb ukrán településeket foglaltak el

Kiadta az aktuális hadműveleti tájékoztatóját a szeparatista Donyecki Népköztársaság. A közlemény szerint az orosz és a Luhanszki Népköztársaság erőivel együtt már 253 települést tartanak ellenőrzésük alatt Ukrajnában, ez némi növekedést jelent a múlt héten közölt adatokhoz képest.

Az ukrán hadsereg ezek közül 12 település ellen indított tüzérségi támadást az elmúlt időszakban, ezekkel összefüggésben áldozatokról nem számolt be a Donyecki Népköztársaság jelentése - írja a The Guardian.

14:55
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint aktív az ellenállás az oroszok által elfoglalt luhanszki területeken

Szerhij Haidai, Ukrajna luhanszki kormányzója szerint a luhanszki régió egy része továbbra is ellenáll az orosz megszállásnak. A kormányzó szerint a terület elleni orosz ágyúzás folyamatos, de a támadó alakulatok sok embert és felszerelést veszítenek.

Haidai szerint az ukrán ellenállás aktív a helyiek segítségével az orosz fennhatóság alatt álló luhanszki területeken - írja a The Gurdian.

15:26
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Tüzérségi támadások, átvonuló tankok, lakhatatlanná vált lakótelepek - képek

Lakhatatlanná vált lakótelep Mariupol városában Forrás: Sputnik via AFP/Pavel Lisitsyn

A teljes galériát ide kattintva tekintheti meg.

15:58
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy orosz SZU-34-es vadászgépet Luhanszkban

Lelőttek egy orosz SZU-34-es vadászgépet Luhanszkban tegnap este, állítólag baráti tűz miatt zuhant le - írja a liveumap.

16:22
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint majdnem 39 ezer orosz katona halt meg a háborúban

Ukrajna közzétette a legfrissebb jelentését az orosz hadsereg veszteségeiről az orosz-ukrán háborúban. Az ukránok szerint a háború kezdete óta Oroszország körülbelül 38 és fél ezer katonát veszített.

Az ukrán hadsereg többek közöt megsemmisített 1687 tankot, 188 helikoptert és 849 tüzérségi üteget.

16:47
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Két ember meghalt, három megsebesült Harkov környékén

Két ember meghalt, három pedig megsebesült Ukrajna harkovi régiójában az elmúlt két napban - közölte egy ukrán tisztviselő.

A beszámoló szerint a régiót ért orosz támadásokban egy ember Kalynove, egy másik pedig Pechenihy faluban halt meg.

17:09
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin szerint lehetetlen elvágni Oroszországot a világ többi részétől

Putyin szerint lehetetlen elvágni Oroszországot a világ többi részétől, az orosz elnök hozzátette, hogy a szankciók nem fogják visszavetni az orosz gazdaságot, nem fogják "visszaforgatni az idő kerekét" - fogalmazott.

Mióta csapatokat küldött Ukrajnába és megkezdődött az orosz-ukrán háború, az országot a világgazdaságtól való elszigetelését célzó nyugati szankciók sorozata sújtja, amelyek megfosztották az olyan árukhoz és nyersanyagokhoz való hozzáféréstől, mint a félvezetők és a repülőgép-alkatrészek - írja a The Guardian

17:46
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Kedden fog tárgyalni Putyin és Erdogan

Recep Tayyip Erdogan és Vlagyimir Putyin kedden Teheránban fog tárgyalni, a téma az ukrán gabona exportja lesz - nyilatkozta a Kreml egyik munkatársa a Reutersnek.

18:00
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz erők a Donyeck megyei Torecket lőtték

Az orosz erők hétfőn masszív tűz alá vették a Donyeck megyei Toreck városát, az eddigi adatok alapján hat civil meghalt - közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

A közlemény szerint egy lövedék egy kétszintes lakóházba csapódott, amelyben emberek tartózkodtak. A mentést végzők öt holttestet találtak a romok alatt, három embert mentettek ki, közülük egy a kórházban belehalt sérüléseibe.

18:30
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Magyar Levente: Magyarország folytatja Ukrajna támogatását

Magyarország folytatja Ukrajna és azon belül Kárpátalja humanitárius, szociális és gazdasági támogatását - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Ungváron, Kárpátalja kormányzójával folytatott megbeszélésén.

Kárpátalja és Ukrajna nem marad segítség nélkül, Magyarország képességéhez és gazdasági erejéhez mérten mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse az ukrán nép szenvedéseit - közölte a politikus.

A felek áttekintették Magyarország segélypolitikáját Kárpátalja vonatkozásában. A segítséget megköszönve Viktor Mikita kormányzó kiemelte a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat folyamatos, jól szervezett támogatását, amelynek révén csak Kárpátalján 250 olyan intézményt segített, amely belső menekülteket fogad be és lát el.

Megkezdődtek az érdemi előkészületek arra, hogy kiszállítsák az Ukrajnában rekedt gabonát. "Felszabadítjuk azokat a kapacitásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az itt feltorlódott ukrán gabona Magyarország felé elhagyhassa Ukrajnát, és a világpiacokra jusson" - fogalmazott az államtitkár.

Ehhez Magyarországnak rövid időn belül jelentős fejlesztéseket kell megvalósítania, amelynek ütemtervét egyeztetik Kárpátalja vezetőivel - mondta.

"Ez a munka elvezethet oda, hogy Magyarország az egyik legfontosabb folyosója lesz az ukrajnai gabonának a világ felé" - tette hozzá Magyar Levente.

A tervek szerint lvivi és kijevi tárgyalásain Magyar Levente gyakorlati kérdéseket vitat meg ukrán partnereivel, valamint - ahogy fogalmazott - "fontos bejelentések várhatók a Kijev környéki újjáépítések kapcsán", amelyből Magyarország is kiveszi a részét.

00:49
július 18, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij beterjesztette a parlament elé az SZBU-főnök leváltásáról szóló javaslatot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beterjesztette hétfőn a parlament elé azt a javaslatot, hogy Ivan Bakanovot menesszék az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) éléről - hozta nyilvánosságra Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A dokumentum már elérhető a törvényhozás hivatalos honlapján is.

Eszerint az indítványt a parlament plenáris ülésén Fegyir Venyiszlavszkij, az alkotmánybíróságnak az államfő által delegált tagja fogja ismertetni. Zseleznyak közlése szerint a következő plenáris ülésen Bakanov menesztésének kérdése az első napirendi pont lesz.

Zelenszkij vasárnap este adott ki rendeletet, amelyben felfüggesztette hivatalából Bakanovot és Irina Venegyiktova főügyészt. Hétfőn Andrij Szmirnov, az elnöki iroda helyettes vezetője egy tévéműsorban pontosította, hogy Zelenszkij még nem menesztette sem Bakanovot, sem Venegyiktovát, hanem ideiglenesen függesztette fel őket hivatalukból a munkájuk vizsgálatának idejére.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál felidézte a Politico című amerikai lap június 24-i cikkét, amelyben a lap azt írta, hogy Zelenszkij már akkor fontolgatta az SZBU főnökének felmentését egy sor sikertelen művelet és Herszon megye elvesztése miatt. Zelenszkij akkor azzal reagált erre az értesülésre, hogy az SZBU vagy bármely más rendvédelmi szerv vezetésének leváltása ezek tevékenységének felülvizsgálatától függ.

Az ukrán vezérkar hétfő esti harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán katonák veszteségeket okoztak az orosz erőknek, és visszavonulásra kényszerítették őket Szlovjanszk és Avgyijivka irányban, valamint visszaverték a támadásukat Bahmut irányában.

Olekszandr Kovalenko katonai szakértő a 24-es tévécsatornának nyilatkozva ezzel összefüggésben kifejtette: egyelőre nem stabilizálódott a frontvonal a Donyec-medencében a vezérkarnak az orosz csapatok támadásainak visszaveréséről szóló rendszeres jelentései ellenére.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a Donyec-medencében az orosz csapatok továbbra is létszámfölényben vannak az ukrán fegyveres erőkkel szemben.

Előrehaladásukat azonban befolyásolják az ukrán erők sikeres csapásai raktáraikra és parancsnoki állásaikra. Mindazonáltal az ellenségnek van még némi ereje az előretöréshez"
- állapította meg Kovalenko. "Például engem nagyon aggaszt a sziverszki irány, van rá esély, hogy

éppen ebbe az irányba fokozzák az előrenyomulást" - tette hozzá. Előrejelzése szerint a közeljövőben az oroszok szinte a teljes frontvonal mentén átmennek védekezésbe. Szerinte ahol a védelmük meggyengül, az ukrán fegyveres erők ellentámadásba lendülnek, az orosz pedig visszavonulnak.
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Telegramon nyilvánosságra hozta, hogy az orosz parancsnokság egy része 1969-ben kiadott topográfiai térképet használt a háború februári kezdetekor.

Ez azokból a dokumentumokból derült ki, amelyeket Harkiv megye orosz megszállás alá került részeiben koboztak el. Az oroszok által használt térképeken például hiányzott Harkiv városának egyik lakónegyede, amely csak a hetvenes években épült fel, és két víztározó is a régióban.

Az ukrán-orosz államhatárt pedig golyóstollal rajzolták rá a térképre, hiszen 1969-ben még nem létezett, akkor még Ukrajna és Oroszország a Szovjetunió része volt.