Egyre nagyobb a háborús káosz a felrobbantott Krími híd után

Események

war conflict army Horizontal
A 2S1 Gvozdika (122-mm self-propelled howitzer) fires towards Russian positions in Southern Ukraine on October 8, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 228. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
08:12
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket itt találja.

08:18
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy iráni gyártású drónt Mikolajivnál

Az ukrán légvédelem lelőtt egy iráni gyártású, Shahed-136-os harci drónt Mikolajivnál.

08:20
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. október 8-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5980 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5832 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 251 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 8-án 70 ember, köztük 23 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

09:29
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Legalább 17 ember halt meg Zaporizzsjában

Az éjszakai bombázásokban legalább 17 ember halt meg Zaporizzsjában. A helyi hatóságok vasárnap reggeli jelentése szerint a bombázások 125 kilométerre történtek az atomerőműtől.

10:10
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

A britek szerint nagy károkat okoz az orosz logisztikának a Krími híd felrobbantása

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint nagy hatással lesz az orosz logisztikára a Krími híd felrobbantása. A négysávos útból kettő beomlott, körülbelül 250 méter hosszan. A britek valószínűsítik, hogy a másik két sávon újraindult a teherforgalom, de jóval kevesebb utánpótlást tudnak így küldeni az orosz csapatoknak.

Azt is hozzátették, hogy a támadás valószínűleg érzékenyen érinti Vlagyimir Putyint, mivel néhány órával a 70. születésnapja után történt a robbanás, illetve egy gyerekkori barátja, Arkady Rotenberg tervezte.

10:50
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Krími kormányzó: Van bennünk egy egészséges bosszúvágy

Vasárnap orosz búvárok fogják felmérni, mekkora károk keletkeztek a Krími hídban. "Természetesen az, ami történt, felkavarta az érzelmeket, és van bennünk egy egészséges bosszúvágy" - mondta Szergej Akszjonov, a Krím orosz kormányzója.

A Planet Labs műholdfelvételén füst gomolyog 2022. október 8-án Forrás: MTI/AP/Planet Labs/-
11:19
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

A zaporizzsjai robbantásban sok gyermek halt meg

Rakétatámadás érte vasárnapra virradóra a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városát, helyi hivatalos források szerint legalább 17-en meghaltak, sokan megsebesültek.

Kórházi források szerint a halottak között gyerek is van.

Anatolij Kurtev, a városi tanács egyik tagja Telegram-üzenetben azt közölte, a rakéták Zaporizzsja lakónegyedére hullottak, több épület és út megrongálódott. Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja megye kormányzója leszögezte:

a rakétákat szándékosan lakónegyedekre lőtték ki, és ez azt bizonyítja, hogy "az ellenség nem hagy fel a civilek elleni terrorral".

A héten már korábban is rakétatámadás érte a város civilek lakta negyedét, akkor a hatóságok azt közölték, a támadásban legalább hárman meghaltak.

11:33
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok 4 ukrán régiót tartanak jelenleg megszállás alatt

Oroszország négy ukrán régiót szállt meg részben, vagy egészben. Az elfoglalt területeken szeptemberben tartott, a nemzetközi közösség által el nem ismert népszavazáson az oroszok állítása szerint a lakosság elsöprő többsége az Oroszországhoz való csatlakozás mellett voksolt. A népszavazás alapján megtörtént annexió az orosz alkotmányba is bekerült.

A területek bekebelezése fontos változást hozhat a háborúban.

Ukrajna területének közel 15 százalékának annektálásáról döntött Oroszország a megszállt ukrán megyékben lezajlott kérdéses tisztaságú népszavazások után. Ez azt jelenti, hogy egy megközelítőleg magyarországnyi méretű területet hasít ki és kebelez be Oroszország Ukrajnából.

Forrás: növekedés.hu
11:37
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Videón a lebombázott Zaporizzsja

Egy nő a Twitteren arról írt, hogy mi történt az éjszakai zaporizzsjai robbantáskor.

11:48
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Videón a felrobbantott kercsi híd

A jelentések szerint részben újraindul az autómozgás a Kercsi hídon.

11:51
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Videón egy túszul ejtett orosz harckocsi

Egy Twitter-videón az látható, hogy az orosz TOR-2 SAM rendszert a hersoni ellentámadás során fogták el.

11:59
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz sajtó újabb robbanásokról és tűzvészről számolt be a Krím-félszigeten

Moszkva 2014-ben annektálta a félszigetet Ukrajnától, és a legutóbbi robbantások napokkal azután történtek, hogy egy látszólagos ukrán támadás egy bázison megsemmisítette az orosz harci gépeket - írja a BBC. A régióból készült videón látható

egy lángoló lőszerraktár, számos durranással.

12:10
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij soha nem ismeri el a Krímet orosz területként

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy „nem hajlandó odaadni" Ukrajna egyetlen részét sem Oroszországnak azért, hogy végre béke legyen - írja a BBC. A CBS riportetének, Scott Pelley-nek nyilatkozva Zelenszkij azt mondta, hogy

soha nem ismeri el a Krímet orosz területként, annak ellenére, hogy a félszigetet 2014-ben Oroszország annektálta.

12:36
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Brutális felvételen a zaporizzsjai robbantás

14:08
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

A szlovákok harckocsikat küldenek az ukránoknak

Szlovákia átadott két újabb, Zuzana típusú önjáró tarackot Ukrajnának - közölte vasárnap Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter a Twitteren.

A mostani szállítmány egy kereskedelmi megállapodás része összesen nyolc Zuzana önjáró tarack beszerzéséről, amiből kettő átadása még hátra van. Ezen felül további 16 Zuzana önjáró tarackot kap Ukrajna jövőre egy Németország, Dánia és Norvégia által társfinanszírozott ügylet keretében.

A 155 milliméteres fegyverrendszer hatótávolsága 39 kilométer.

14:49
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Döbbenetes fotón a krími híd

Az első fénykép, amely állítólag a Kercsi híd alsó részét mutatja, súlyosan megrongálta a szombati robbanás - írja a Telegraph.

Forrás: Telegraph

A híd orosz ellenőrzése a mai napon esedékes.

15:00
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna külügyminisztere arra kéri szövetségeseit, hogy segítsenek a légvédelem megerősítésében

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere arra szólította fel Kijev szövetségeseit, hogy szállítsanak korszerűbb felszerelést a városok elleni orosz rakétatámadások elleni védekezéshez - írja a Telegraph.

- mondta.

15:20
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Új tábornokot nevezett ki Putyin

Vlagyimir Putyin különleges katonai műveletének főparancsnokává nevezte ki Szergej Szurovikint - írja a Telegraph. Greg Yudin, a Moszkvai Társadalom- és Gazdaságtudományi Iskola politikai filozófiai osztályának vezetője szerint Szurovikin tábornok kinevezése egyfajta üzenet az ukránok számára.

Szergej Szurovikin Forrás: The Telegraph
15:22
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Kirgizisztán lemondja Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös hadgyakorlatát

A kirgizisztáni védelmi minisztérium úgy döntött, hogy hirtelen lemondja az Oroszországgal, Fehéroroszországgal és más volt szovjet tagállamokkal folytatott közös hadgyakorlatokat. A "Megtörhetetlen Testvériség" elnevezésű gyakorlatokat ebben a hónapban Kirgizisztánban tartották volna.

16:47
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Jair Bolsonaro szerint ha Trump lenne az amerikai elnök, Oroszország nem támadta volna meg Ukrajnát

Jair Bolsonaro brazil elnök, akit a „trópusi Trumpnak" vagy „a trópusok Trumpjának" is neveztek a 2018-as első sikeres elnökválasztási kampánya alatt és után, a Veja brazil hírmagazinnak adott interjújában tette a megjegyzéseket.

– mondta Bolsonaro, de tovább nem kommentálta az ügyet.

Jair Bolsonaro brazil elnök. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
17:11
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: megbűnhődnek a Zaporizzsja elleni orosz támadás felelősei

Volodimir Zelenszkij elnök biztos abban, hogy a vasárnap Zaporizzsja ellen végrehajtott "terrortámadásért" felelős oroszok megkapják a büntetésüket.

- írta az államfő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A támadást végrehajtó orosz erőket "emberteleneknek és terroristáknak" nevezte.

- hangsúlyozta Zelenszkij. Az ukrán légierő jelentése szerint a vasárnapra virradóan az orosz hadsereg 16 rakétát lőtt ki a délkelet ukrajnai megyeszékhelyre. A megye megszállt területéről, Melitopol és Bergyanszk térségéből indították a támadást. H-22 és H-59-es típusú robotrepülőgépeket, valamint Sz-300-as légvédelmi rakétákat lőttek ki a városra. A Zaporizzsját ért támadásban legalább 12 helyi lakos vesztette életét, a városi tanács 17 halálos áldozatról számolt be. Olekszandr Sztaruh megyei kormányzó 12 ember halálát erősítette meg a Telegramon, hozzátéve, hogy a romok alatt még lehetnek emberek, ezért a mentést végzők folytatják a kutatásokat.

Volodimir Zelenszkij Forrás: Ukrán Elnöki Iroda

A kormányzó tájékoztatása szerint a legtöbb rakéta többszintes lakóházakat talált el Zaporizzsja egyik kerületében. Részben megsemmisült egy kilencemeletes épület. Öt lakóház dőlt romba. Károk keletkeztek az infrastruktúrában és húsz személyautóban. Zaporizzsját több napja folyamatosan támadják rakétatákkal az orosz erők. Csütörtök éjjel a város központjában lévő többemeletes lakóházakba csapódtak be lövedékek, akkor is legalább 12 civil halt meg.

18:04
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Hat rakéta csapódott összesen Zaporizzsja régióba

Az ukrán légierő közlése szerint a legalább 17 ember halálát okozó zaporizzsjai robbanásokat hat rakéta becsapódása okozta. Ezeket a rakétákat távolabbi orosz ellenőrzés alatt álló területekről indították.

A zaporizzsjai régió egyike annak a négynek, amit Oroszország ebben a hónapban az országhoz csatolt, de a régió fővárosa továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll.

19:30
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb súlyos rakétatámadás

Ma legalább négy hangos robbanást lehetett hallani az orosz ellenőrzés alatt álló Herszon városában. Meg nem erősített hírek szerint a város légvédelmi rendszere lépett működésbe.

Az ukrán hadsereg rendszeresen támadja a várost - írja az iz.ru.

19:50
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok tárgyalna Putyinnal

Az Egyesült Államok diplomáciai úton szeretné elérni az ukrajnai helyzet gyors rendezését - jelentette ki John Kirby, a a Fehér Ház szóvivője az ABC News október 9-i műsorában.

Szerinte az egész világ gyorsan véget akar vetni az ukrajnai konfliktusnak, amely Kirby szerint "túl régóta" tart - írja az iz.ru.

"Szükség van arra, hogy mindkét fél leüljön és megegyezzen, diplomáciai úton találjon kiutat" - véli Kirby.

21:20
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Török bejelentés a háborúról

Törökország felajánlotta Isztambult Oroszország, az USA, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország közötti tárgyalások helyszínéül - közölte Törökország és az Európai Unió (EU) vegyes bizottságának elnöke, Ismail Emrah Karayel.

Karayel azt mondta, hogy Ankara elfogadja hogy közvetítő legyen ezen országok között az összes fél egyetértésével.

Hozzátette, hogy a tárgyalások elősegítésével Recep Tayyip Erdogan török elnök csökkenteni akarja a feszültséget a régióban - írja a lenta.ru.

21:30
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Két sávon jár az autóforgalom a Krími hídon

Két sávon jár már a járműforgalom a robbanás által megrongált Krími hídon - közölte Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap délutáni Telegram-bejegyzésben.

Az első sávot, amely nem sérült meg a robbanásban, szombat délután nyitották meg újra a forgalom előtt.

A Krími hídnak már két sávján indult meg a forgalom. Ezt megelőzően a híd váltott üzemmódban működött. Az útszakaszon kiépítették a világítást, új jelzéseket helyeztek el, helyreállították a biztonsági korlátot - írta Husznullin.

A gépjárműforgalom szombat délután egy sávban, váltott üzemmódban indult meg. A hídra egyszerre csak ötven járművet engednek fel, biztonsági ellenőrzés után. A tehergépjárműveket szombat óta kompon szállítják. A menetrend szerinti vonatközlekedés már helyreállt.

Az orosz közlekedési minisztérium szerint vasárnap délutántól két komphajó jár a Kercsi-szoros két partja között.

22:16
október 09, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin a Krími híd kapcsán üzent

A krími híd elleni támadás Oroszország kritikus polgári infrastruktúrája ellen irányult - közölte ma Vlagyimir Putyin orosz elnök az incidenst vizsgáló bizottság vezetőjével, Alekszandr Bastrykinnel tartott munkamegbeszélésen.

Putyin kijelentette, hogy a támadást Ukrajna titkosszolgálata szervezhette meg.

A megbeszélésen Bastrykin közölte, hogy az orosz titkosszolgálatnak sikerült azonosítania a krími hídon elkövetett támadás megszervezésével gyanusítható embereket - írja az iz.ru.

06:24
október 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.