Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 277. napjáról.

19:34
Az orosz megtorlócsapások súlyos következménye

Az Ukrenergo szerint Ukrajna villamosenergia-szükségletének csak 80%-át tudja fedezni - írja a Sky News.

Oroszország hétszer mért csapást az ukrán energetikai infrastruktúrára egy új, a morál megtörésére irányuló stratégia részeként.

Kijev és más városok lakói időszakosan áram és víz nélkül élnek - annak ellenére, hogy a hőmérséklet már fagypont alá süllyedt.

Az oroszok a Kercsi híd elleni ukrán terrortámadást követően kezdték el újra bombázni Ukrajna területét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök továbbra sem hajlandó tárgyalni, hiába ajánlották fel többször is az oroszok a béketárgyalások folytatását.

18:42
Újabb megdöbbentő ukrán állítás

Az ukrán atomenergia-ügynökség vezetője szerint az orosz erők arra készülhetnek, hogy elhagyják a februárban elfoglalt zaporizzsjai atomerőművet.

Petro Kotin, az Energoatom nevű cég vezetője egy vasárnapi tévéinterjúban azt mondta: "Az elmúlt hetekben olyan információkat kapunk, amelyek arra utalnak, hogy az erőmű elhagyására készülnek az orosz erők.

Ukrajna és szövetségesei többször felszólították a Kremlt, hogy az orosz csapatok hagyják el az erőművet ezzel csökkentve a nukleáris baleset kockázatát - írja a Sky News.

18:04
Külföldi zsoldosokra mért csapást Oroszország

Mintegy száz külföldi "zsoldos" meghalt és hat páncélozott jármű semmisült meg, amikor az orosz légierő a donyecki régióban található Csasziv Jar település közelében precíziós csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége meghiúsult támadások és ellentámadások során Kupjanszk irányában mintegy harminc katona és két kisteherautó, Liman irányában több mint ötven halott és sebesült, három páncélozott harcjármű és négy speciális jármű, Donyeck környékén mintegy hetven katona, két harckocsi, két páncélozott harcjármű és öt kisteherautó, a donyecki régió déli részén pedig mintegy hatvan katona, egy gyalogsági harcjármű, két páncélozott harcjármű, két kétéltű páncélozott szállító jármű és öt gépkocsi volt.

17:30
Orosz támadás Herszonnál

Az orosz erők csapást mértek vasárnap a Herszon városát tápláló villamos vezetékekre, az energetikai szakemberek azonban alig fél óra alatt rendbe hozták a hálózatot - számolt be Jaroszlav Janusevics, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója.

A tisztségviselő közölte, hogy újra van áram azokban a lakásokban, amelyeket szombatig vissza tudtak kapcsolni a vezetékre.

Hozzátette, hogy a szakemberek feszültség alá helyeztek egy másik nagyfeszültségű vezetéket is, így hamarosan újabb házakba tér vissza az áramszolgáltatás.

16:52
Sokkoló fotók kerültek elő a lebombázott herszoni hídról

Az AP fotósa, Bernat Armangué sokkoló képeket tett közzé a hersoni Antonivszkij hídról.

Forrás: Bernat Armangué/AP

A hidat, a Dnyipro folyó fő átkelőhelyét Herszonban, az oroszok és az ukránok egyaránt lőtték, végül november elején dőlt le, miután a Kreml erői a civil lakosság megóvása érdekében harc nélkül kivonultak a városból.

Forrás: Bernat Armangué/AP
16:27
Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma megerősítette, hogy rakétákat szállít Ukrajnának

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma megerősítette, hogy segélycsomagja részeként az Egyesült Királyság Brimstone 2 rakétákat, egy precíziós irányítású rakétát bocsátott az ukrán fegyveres erők rendelkezésére.

Ez a segély döntő szerepet játszott az orosz előrelépések megállításában

– áll a közleményben.

15:15
Észt miniszter: Oroszország nem gyengült meg kritikus mértékben

Hanno Pevkur észt védelmi miniszter szerint Oroszország nem gyengült meg kritikus mértékben az ukrajnai háború első kilenc hónapja során.

Őszintén és világosan kell fogalmaznunk: az orosz haditengerészet és légierő többé-kevésbé ugyanolyan nagyméretű, mint a háború előtt

– hangsúlyozta Pevkur a dpa német hírügynökségnek berlini látogatásán. Habár az orosz szárazföldi erők jelentős veszteségeket szenvedtek, „inkább hamarabb, mint később", de

vissza fogják állítani az orosz-ukrán háború február 24-i megindítása előtti méretüket, vagy akár még nagyobbat is

– emelte ki a tárcavezető. Pevkur szerint Moszkva tanulni fog ukrajnai katonai tapasztalataiból.

Semmi okunk azt hinni, hogy az Oroszországból érkező fenyegetés csökkent volna vagy a NATO-t célzó fenyegetés csökkent volna

– mondta a politikus. A miniszter kifejtette: Észtország tervei szerint jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 2,84 százalékát fordítja védelmi kiadásokra, 2024-ben pedig ez az arány 3,2 százalékra nőhet, amely jóval magasabb a NATO 2 százalékos elvárásánál.

Tallin eddig az ország GDP-jének mintegy 1 százalékát fordította az ukrán hadsereg támogatására

– emelte ki Hanno Pevkur, aki ugyanakkor figyelmeztetett a nyugati országok „háborús fáradtságának" veszélyére is.

Moszkva pontosan ezt akarja elérni. Oroszország készen áll sokkal hosszabb ideig szenvedni

– tette hozzá az észt védelmi miniszter.

11:43
A törökök is támogatják a gabonaszerződést

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte Törökország és az ENSZ támogatását a fekete-tengeri gabonával kapcsolatos megállapodás meghosszabbításához. Stoltenberg a Gabona Ukrajnából csúcstalálkozón elmondta, hogy látta a gabonahajókat az Isztambuli-szoroson, amikor találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

Élelmiszert, gabonát és műtrágyát indítanak útjára Ukrajna kikötőiből azoknak a kiszolgáltatott embereknek, akiknek sürgősen szükségük van rá

– tette hozzá, üdvözölve a NATO-szövetségesek és az EU azon erőfeszítéseit, hogy Ukrajnából szárazföldön szállítsák ki a szállítmányokat. Hozzátette:

ma Oroszország az éhezést háborús fegyverként használja Ukrajna ellen, megosztottságot és további instabilitást teremteni a világ többi része között.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
11:21
Scholz szerint Németország „valószínűleg” átvészeli a telet

Az Aljazeera arról ír, hogy Olaf Scholz német kancellár úgy véli, hogy Németország felkészült a télre, miután Oroszország leállította a gázszállítást az ukrajnai háború miatti vita után.

Az összes meghozott döntésünk mellett most még a tél előtt azt mondhatjuk, hogy valószínűleg együtt túl leszünk ezen

– mondta Scholz balközép szociáldemokratáinak ülésén. Több mint 20 széntüzelésű erőművet helyeztek üzembe vagy tartottak üzemben, a három meglévő atomerőművel pedig átvészelik a telet – mondta.

10:23
Az Egyesült Királyság szerint valószínűtlen az orosz áttörés Donyeck központjában

A brit védelmi minisztérium szerint az orosz erők súlyos veszteségeket szenvedtek az Ukrajna dél-középső Donyeck tartományában vívott harcok során, és nem valószínű, hogy áttörést fognak elérni. A BBC azt írja, hogy a legfrissebb hírszerzési közlemény szerint az Ukrajna keleti részén fekvő Pavlivka és Vuhledar városok környékén „heves harcok" zajlottak az elmúlt két hétben.

09:35
Ukrajna visszaverte az orosz előrenyomulást 5 keleti településnél

Az elmúlt nap folyamán az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat a Luhanszk megyei Sztelmahivka és a Donyeck megyei Bilohorivka, Marinka, Verkhnokamianske és Spirne közelében – jelentette a vezérkar.

08:46
A következő hetekben növekedni fog a hadműveletek üteme

Az Institute for Study of War legfrissebb értékelése szerint a hadműveletek üteme csökkent a frontvonalon az eső és a sár miatt, de az elkövetkező hetekben a talaj fagyásával fokozódni fog.

07:54
Több mint 10 ezren érkeztek Magyarországra szombaton

Magyarország területére 2022. november 26-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5857 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4253 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 244 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

07:11
160 menekült érkezett Budapestre szombaton

Az ukrajnai háború elől 2022. november 26-án 160 ember, köztük 60 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

Forrás: police.hu

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

05:58
Megsérült egy gyerek Herszonban

Az orosz erők a Herszon megyében lévő Csornobaivkát lőtték, melynek során egy gyerek megsebesült - mondta Jaroszlav Janusevics, a megye kormányzója.

05:56
20 lövedéket lőttek ki Szumi megyére

Szumi megye kormányzója, Dmitro Zsivickij arról számolt be, hogy az orosz erők gránátvetővel támadták meg Bilopillyát. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

05:54
Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat itt találja.

11