Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 278. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül18 bejegyzés
05:13
november 28, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

05:15
november 28, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb mozgósításra készülnek az oroszok

Újabb rejtett mozgósításra készülnek az oroszok - jelentette az ukrán vezérkar. A mozgósítás december 10-én kezdődik az Orosz Föderációban és az Oroszország által megszállt területeken - áll az ISW amerikai agytröszt összefoglalójában.

05:19
november 28, 2022
Vágólapra másolva!

Tömeges mérgezés

November 25-én tizennégy embert, köztük gyerekeket szállítottak kórházba, miután valószínűleg tömeges mérgezés történt a lengyelországi Glucholazy város ukrán menekültek számára fenntartott szállásán - jelentette az Opolei Rádió.

05:46
november 28, 2022
Vágólapra másolva!

Erre számít Zelenszkij

Újabb orosz támadások, újabb nehéz hétre számít az ukrán elnök. Zelenszkij szerint az oroszok nem is fognak leállni, míg el nem fogynak a rakétáik.

06:16
november 28, 2022
Vágólapra másolva!

Időben elmenekültek az orosz kollaboránsok

Az összes orosz kollaboráns elhagyta a Herszon melletti Nova Kakhovkát - írta a Kyiv Independent. Az ukrán hadsereg Nemzeti Ellenállási Központja szerint a kollaboránsok attól való félelmükben hagyták el a várost, hogy Ukrajna hamarosan felszabadíthatja azt az orosz megszállás alól.

07:06
november 28, 2022
Vágólapra másolva!

Több ezer ukrajnai menekülő érkezett tegnap is

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4948 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4177 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 263 ember, köztük 86 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

09:19
november 28, 2022
Vágólapra másolva!

Továbbra is orosz irányítás alatt van a zaporizzsjai atomerőmű

Továbbra is orosz irányítás alatt marad a zaporizzsjai atomerőmű - közölte a megszállt Enerhodar város vezetése. Az orosz vezetés a hétfői bejelentéssel azokat a pletykákat cáfolja meg, amelyek szerint elhagyják az erőművet.

09:58
november 28, 2022
Vágólapra másolva!

Újra van áram Herszonban

11:34
november 28, 2022
Vágólapra másolva!

Evakuálják az időseket Herszonból

Megkezdődött a lakosság evakuálása az orosz támadás alatt álló Herszonból. Először az időseket menekítik ki.

13:10
november 28, 2022
Vágólapra másolva!

Kreml: Szívesen fogadjuk a Vatikán segítségét

A Kreml hétfői nyilatkozata szerint szívesen fogadnák a Vatikán segítségét a béketárgyalásokban, azonban Kijev hozzáállása ezt "lehetetlenné" teszi. Így reagáltak Ferenc pápa múlt heti nyilatkozatára, amikor azt mondta, hogy a Vatikán kész segédkezni abban, hogy véget érjen a háború Ukrajna és Oroszország között.

13:55
november 28, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz támadásokat vert vissza Donyeckben

Az ukrán hadsereg orosz támadásokat vert vissza az Ukrajna délkeleti részén található Donyeck megyében az elmúlt 24 órában - közölte az ukrán vezérkar napi helyzetjelentésében hétfőn.

Az oroszok Bahmut és Avgyijivka városa ellen is támadást indítottak. Oleh Zsdanov ukrán katonai elemző szerint Harkiv megyében szintén összecsapásokra került sor.
Ezek olyan területek, amelyeket az ukrán csapatok szeptemberben és októberben visszafoglaltak a megszálló erőktől.

14:18
november 28, 2022
Vágólapra másolva!

Áramkikapcsolások kezdődtek

Hétfőn reggel Ukrajna egész területén áramkikapcsolások kezdődtek - közölte az Ukrenerho áramszolgáltató társaság. A tájékoztatás szerint 27 százalékos a kapacitáshiány. November 18-án Denisz Smihal ukrán miniszterelnök azt közölte, hogy a célzott orosz rakétacsapások miatt Ukrajna áramszolgáltatásának csaknem 50 százaléka nem működik. November 23-án Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője azt mondta, hogy az áramkikapcsolások hetekig is tartanak.

17:20
november 28, 2022
Vágólapra másolva!

Klicsko: Több mint százötven civil halt meg eddig Kijevben

Több mint 150 békés kijevi lakos, köztük négy gyermek halt meg Ukrajna orosz inváziójának februári kezdete óta - mondta el Vitalij Klicsko kijevi polgármester hétfőn egy brüsszeli befektetési fórum megnyitóján tartott online beszédében sajtószolgálatának közlése szerint.

Az ukrán főváros vezetője kiemelte még, hogy mostanáig 678 kijevi létesítmény rongálódott vagy semmisült meg teljesen az orosz bombázások és rakétacsapások következtében. "Ebből több mint 350 lakóépület, 77 oktatási intézmény, 80 kommunális és 25 közlekedési infrastrukturális létesítmény, valamint 26 egészségügyi intézmény" - sorolta a polgármester.

Klicsko az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában kijelentette, hogy a legrosszabb esetben sem fogják Kijevet teljesen kiüríteni. "Nem zárom ki a legrosszabb forgatókönyvet, de nem lesz teljes evakuálás, talán részleges, de ezt nem nevezném evakuálásnak" - fogalmazott.

Kifejtette, hogy bizonyos kategóriákba tartozó emberek ideiglenes áttelepítéséről lehet szó Kijev peremvidékére, olyan településekre, amelyekben működnek a létfontosságú szolgáltatások.

17:55
november 28, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország beidézte a norvég nagykövetet

Oroszország külügyminisztériuma ma közölte, hogy beidézte a norvég nagykövetet, mivel szerintük politikai indíttatásból tartóztattak le orosz állampolgárokat, akik állítólag illegálisan használtak drónokat Norvégiában.

A jelentések szerint a norvég hatóságok több orosz állampolgárt is letartóztattak, mert a két ország közötti határ közelében drónokat reptettek vagy titkos létesítményekről készítettek fényképeket - írja a Sky News.

18:40
november 28, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva elhalasztotta a hadászati fegyverzetcsökkentésről folytatandó orosz-amerikai konzultációt

Oroszország kezdeményezésére elhalasztották a stratégiai fegyverzetcsökkentésről megkötött Új START szerződéssel kapcsolatban folytatandó orosz-amerikai konzultációkat, amelyeket november 29. és december 6. között tartottak volna meg Kairóban - közölte a Kommerszant című lappal hétfőn az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége.

A találkozó elhalasztásáról szóló értesülést az orosz külügyminisztérium a RIA Novosztyi hírügynökségnek megerősítette.

"Az orosz fél tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy egyoldalúan elhalasztotta a találkozót, és közölte, hogy új időpontokat fog javasolni" - közölte a lappal az amerikai nagykövetség.

Az orosz külügyminisztérium a hírügynökségnek megerősítette, hogy a találkozót nem tartják meg a következő napokban, és hogy "az eseményt későbbi időpontra halasztották".

19:29
november 28, 2022
Vágólapra másolva!

Stoltenberg: Ukrajna további támogatásának módozatairól tanácskoznak Bukarestben a NATO külügyminiszterei

Az Ukrajnának nyújtandó további támogatás módozatairól kell tanácskozniuk a NATO-tagországoknak a bukaresti külügyminiszteri értekezleten - hangoztatta a NATO főtitkára hétfőn a román fővárosban.

Jens Stoltenberg szerint a NATO saját biztonsága érdekében nem engedheti meg Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy győzzön, mert az más vezetőket is arra sarkall majd, hogy erőszakkal próbálják céljaikat elérni.

Klaus Iohannis román államfővel folytatott megbeszélése után Stoltenberg köszönetet mondott a vendéglátó országnak, kiemelve, hogy Románia jelentős katonai segítséget nyújtott Ukrajnának, menekültek tömegét fogadta be és segítette az ukrán gabonaexportot.

Közös sajtóértekezletükön a román elnök azt emelte ki, hogy még több NATO-katonára és hadfelszerelésre van szükség a keleti szárnyon.

21:14
november 28, 2022
Vágólapra másolva!

Kreml: Az orosz erők nem vonulnak ki a zaporizzsjai atomerőműből

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporizzsjai atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn.

Peszkov az ukrán Enerhoatom állami atomenergetikai vállalat vezetője, Petro Kotin ezzel ellentétes vasárnapi állítására reagált.

"Nem kell jeleket keresni ott, ahol ilyenek nincsenek, és nem is lehetnek" - hangsúlyozta a Kreml szóvivője.

Hasonlóképpen valótlannak minősítette Kotin kijelentését az orosz ellenőrzés alá került Enerhodar katonai-polgári közigazgatása, amely rámutatott, hogy az atomerőmű alkalmazottjai munkaszerződést írtak alá a Roszatommal és a város lakói, beleértve az energetikai létesítmény dolgozót, folytatják az orosz állampolgárság felvételét.

05:18
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.