Minden eddiginél pusztítóbb orosz támadás következhet

Események

conflict war TOPSHOTS Horizontal
Orosz harcállásokat figyelő ukrán katonák a keleti fronton
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 286. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés
05:08
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:14
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 5-én az ukrán-magyar határszakaszon 4431 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 2941 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 186 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 5-én 88 ember, köztük 29 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

05:19
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

70 rakéta, négy halott

Hétfőn az orosz erők összesen 70 rakétát lőttek ki Ukrajnára, ezek többségét a légvédelem hatástalanította, ami hatalmas előrelépés a közeltmúlthoz képest, de még nem teljes az ukrán légvédelem - közölte napzáró videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy  minden lelőtt orosz rakéta konkrét bizonyítéka annak, hogy a terror legyőzhető. Az elnök azt nem mondta meg, hogy a 70 rakétából hány talált célba, de azt elismerte, hogy a légicsapások négy embert megöltek.

05:43
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb támogatói nyilatkozat

Az ukrán elnök beszámolt róla, hogy Csehország és Belgium után ezúttal Montenegróval írt alá támogatási nyilatkozatot Ukrajna euro-atlanti irányvonala mellett.

"Ezt az utat lépésről lépésre véghezvisszük – az euro-atlanti többséget Ukrajna javára fogjuk meggyőzni. És nem csak szavakban, hanem döntésekben is, a kollektív biztonsági rendszerhez való csatlakozásunkat támogató döntésekben" - mondta Volodimir Zelenszkij.

06:10
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Elismerés a civileknek

Ukrajnában új kitüntetést alapítottak az önkéntesek munkájának elismerésére "Arany szív" néven. Ukrajna elnöke már megnevezte az első 50 csoportot, illetve személyt, akik hamarosan megkapják az új díjat.

06:36
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán drónok lőtték az orosz repteret

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy ukrán drónok két légitámaszpontot támadtak meg az oroszországi Rjazanban és Szaratovban, három katona meghalt, négyen megsebesültek, két repülőgép pedig megsérült. Hétfőn az orosz hatóságok még csupán robbanásról beszéltek, azt nem részletezték, hogy baleset vagy támadás miatt történtek a detonációk.

Ukrajna közvetlenül nem vállalta a felelősséget az orosz területen belüli eddigi legmélyebb csapásokért.

06:58
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin áthajtott a kercsi hídon

Vlagyimir Putyin orosz elnök áthajtott az Oroszországot és a Krím-félszigetet összekötő kercsi hídon, amelyet októberben egy teherautó-bomba rongált meg. Az orosz elnök dolgozókkal és egy magas rangú kormányzati tisztviselővel beszélt a híd helyreállításáról – jelentette a Reuters.

07:27
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Rakéta maradványait találták Moldovában

Rakéta maradványait találták Moldova északi részén – közölte az ország belügyminisztériuma. A rakétát a helyi rendőrség találta meg Briceni város közelében, közel az ukrán határhoz. „Az intézkedési terveknek megfelelően a határrendészet fokozta a járőrözést, és fokozott figyelmet fordított a Briceni és az Ocnictora Felügyelőség területén. Jelenleg a rakétát felfedező területet a rendőrjárőr és a határrendészet elkülönítette" - közölte a minisztérium.

07:58
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Áramhiány várható minden ukrán régióban

Ukrajna-szerte növekedni fog az áramhiány a legutóbbi orosz rakétatámadás nyomán – közölte az Ukrenergo ukrán áramszolgáltató. Hozzátették, hogy a számos régiót sújtó támadások miatt több erőmű "egy ideig nem fog teljes kapacitással működni. Az elkövetkező napokban a növekvő fagyokkal együtt ez a rendszer villamosenergia-hiányának növekedéséhez vezet.

A villamosenergia-termelés és a fogyasztás közötti egyensúly fenntartása érdekében Ukrajna minden régiójában vészlekapcsolási időszakokat vezetnek be.

08:12
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Víz és áram nélkül maradt Odessza

Az Odessza városába becsapódó rakéták miatt áram és víz nélkül maradt a város – közölte ma este a régió kormányzója. Makszim Marcsenko hozzátette: ketten megsérültek. A katasztrófavédelem az áramellátás helyreállításán dolgozik.

08:24
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Feltorlódtak az olajszállító hajók Törökországnál

Olajszállító tartályhajók forgalmi torlódása alakul ki Törökország partjainál az orosz nyersolajra kivetett uniós árplafon életbe lépése után - jelenti a Financial Times. Csak akkor engedélyezik az orosz olaj szállítását harmadik országokba a G7-ek és az Európai Unió tagállamai, ha a rakományt hordónkénti 60 dolláros felső határon vagy az alatt vásárolják meg. A Boszporuszon át az orosz kikötők felé tartó hajók azért torlódtak fel, mert Törökország az eddigieknél részletesebb igazolásokat követel a tengerszoroson átkelő hajók teljes körű biztosításáról.

08:42
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Új hidegháború?

Olaf Scholz figyelmeztette a nyugatot, hogy kerüljék el a világ blokkokra osztásával új hidegháború létrejöttét. A Foreign Affairs magazinnak írt véleménycikkében a német kancellár arra szólított fel, hogy minden erőfeszítést meg kell tenni az új partnerségek kialakítása érdekében.

09:05
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Kanadai alkatrészeket találtak iráni drónokban

Kanadai gyártmányú alkatrészeket találtak a „kamikaze" iráni drónokban, amelyeket Oroszország használt Ukrajna megtámadására – derül ki a Statewatch nem kormányzati szervezet nyomozati projektjéből. A közlemény szerint a Shahed-136 drónokban 30 európai és amerikai cég alkatrészeit, köztük a Tallysman Wireless, egy kanadai gyártó antennaalkatrészeit használták fel.

09:31
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Meglátszik a fronton a mozgósítás

Oroszország közelmúltbeli mozgósítása növelte a katonai fenyegetettségét Ukrajnában, a frontvonalra jobban képzett katonák érkeztek – mondta az ukrán szárazföldi erők parancsnoka. De Oroszország sok régi felszerelést használt, mert nem volt más módja az utánpótlás pótlására, és az oroszok csak lassan haladtak Bahmut környékén, amely Kelet-Ukrajna egyik fő harci övezete, írja a Reuters. sza városát célzó orosz rakéták eltaláltak egy energetikai infrastrukturális létesítményt, aminek hatására áram és víz nélkül maradt a város – közölte ma este a régió kormányzója. Makszim Marcsenko hozzátette: ketten megsérültek. A katasztrófavédelem az áramellátás helyreállításán dolgozik.

10:28
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Légi riadó Ukrajnában

December 6-án kora reggel több megyében is légi riadót rendeletek el Ukrajnában. Az oroszok már hetek óta célzott rakétacsapásokat mérnek az ukrán energetikai infrastruktúrára, amelynek következtében általánossá váltak az áramszünetek, sok településen pedig internet és víz sincs.

10:44
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna Oroszországot bombázta

Orosz és ukrán sajtóértesülések szerint dróntámadás ért egy orosz katonai létesítményt Brijanszk térségben.

11:06
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Kibertámadás ért egy orosz bankot

Az Izvesztija értesülései szerint kibertámadás érte a VTB nevű orosz bankcsoportot, amely az egyik legjelentősebb az országban. A bank közleményben jelezte, hogy történetének legnagyobb, külföldről érkező terheléses támadása zajlik. Megjegyezték, hogy emiatt akadozhatnak a bank szolgáltatásai, valamint az online felülettel és az applikációval is lehetnek problémák.

12:13
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Itt vannak az ukrán veszteségek

Szergej Szojgu kedden bejelentette, hogy a novemberben 8300 ukrán katona halt meg a fronton. Emellett az oroszok 5 repülőgépet és 10 helikoptert is megsemmisítettek. Az orosz védelmi miniszter arról is beszélt, hogy az ukránok ebben az időszakban 149 tankot és 300 páncélozott járművet is elveszítettek.

12:29
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin a kirgiz elnökkel tárgyalt

December 6-án kedden Vlagyimir Putyin telefonon egyeztetett kirgiz kollegájával, Sadyr Japarovval. Mindketten méltatták a két ország közötti dinamikus partneri viszonyt, valamint Putyin fel is köszöntötte a kirgiz elnököt születésnapja alkalmából.

12:50
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Így gúnyolódnak az oroszok Amerikán

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője reagált arra a hírre, miszerint Lettországban elvették a működési engedélyt a Dozhd (eső) nevű TV csatornától. A médium legutóbb azzal került a nemzetközi sajtó címlapjaira, hogy Oroszország külföldi ügynöknek nyilvánította a szervezetett és betiltotta a működését. Az Egyesült Államok közleményben ítélte el a csatorna betiltását. Zaharova szerint semmi meglepő nincs a mostani esetben, az Egyesült Államoknak ezúttal elég lesz kicserélnie az országok neveit, ha esetleg ismét elítélő nyilatkozatot adnának ki.

13:20
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország reagált a brüsszeli olajszankcióra

Alekszander Novak miniszterelnök helyettes szerint a Brüsszel által bevezetett ársapka hatással lesz az orosz vállalatokra, az exportra, illetve a kereskedelemre. Azonban szerinte az orosz olajra továbbra is hatalmas a kereslet, biztos abban, hogy új vevőket fognak találni. Kiemelte, hogy az ársapka magasabb árakhoz fog vezetni, valamint a már létező logisztikai hálózatot is felborítja.

13:55
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok elmondták, hogy mik a béke feltételei

Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a béketárgyalások újraindításának egyik feltétele, hogy a különleges katonai művelet minden kitűzött célját elérje Oroszország. Elmondta viszont, hogy jelenleg nem tűnik úgy, hogy a tárgyalásokra sor kerülne, még abban az esetben sem, ha Moszkva eléri a céljait Ukrajnában, hiszen a ukránok nem hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni.

14:17
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Donyecket támadják az ukránok

A Ria értesülései szerint az ukrán fegyveres erők támadást indítottak Donyeckben. Az összecsapások során találatot kapott egy piac, egy bevásárlóközpont és egy szabadidőközpont is. Halottakról nem érkezett hír, de a tüzérségi támadás során legalább egy ember megsérült. Oroszország szerint összesen 14 rakétát lőtt ki Ukrajna.

14:50
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij elhagyta Kijevet

Volodimir Zelenszkij kedden ellátogatott a Donyeck megyei Szlovjanszkba, az ukrán elnök a fegyveres erők napja alkalmából találkozott a donyecki harcokban résztvevő ukrán katonákkal, kitüntetéseket adott át, és megemlékezett az elesettekről - derült ki egy közösségi oldalon megosztott felvételből.

15:34
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb fegyvereket küldtek a lengyelek Ukrajnának

Lengyelország (SAM) S-125 Neva típusú rövid-hatótávú tüzérségi rendszereket küldött Ukrajna számára.

15:58
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Fontos területeket foglaltak el az oroszok

Az Orosz Védelmi Minisztérium közölte, hogy az orosz hadsereg Krasznolimanszk irányába nyomul előre, az ukrán veszteségek jelentősek. Kiemelik, hogy az offenzívának köszönhetően sikerült előnyös védelmi állásokat kialakítaniuk. Szintén kiderült, hogy az ukránok eközben megpróbáltak több irányban is ellentámadást intézni, azonban sikertelenül.

16:31
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb pusztító rakétacsapásra készülnek az oroszok

Több napba is beletelik, mire Oroszország felkészül egy új masszív rakétacsapásra - jelentette ki Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője keddi sajtótájékoztatóján. Kifejtette, hogy az előkészítés magában foglalja a rakéták útvonalának programozását és különféle hírszerzési információkat.

Az oroszok figyelembe veszik az ukrán légvédelmi rakétarendszerek telepítését, kiszámítva a légvédelem gyenge pontjait - tette hozzá. Ugyanakkor azt sem zárta ki, hogy kedden újabb, a hétfőinél kisebb volumenű rakétatámadást hajtanak végre az orosz erők. Ezt azzal indokolta, hogy Ukrajnában a fegyveres erők napját ünneplik, másrészt a korábbi támadások esetében, október 10-e és október 17-e után is másnap újra támadtak.

17:11
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Amerika egyre többet importál az oroszoktól

A Ria értesülései szerint az Egyesült Államok megduplázta az Oroszországból érkező import mennyiségét, amelynek az értéke októberben 732 millió dollár volt, ami ugyan még mindig elmarad a háború előtti szinttől, de az elmúlt öt hónap legjobb adata.

17:44
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán tankokat semmisítettek meg - videó

17:51
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Friss térképen az ukrán front

18:48
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb ukrán-orosz fogolycsere történt

Oroszország és Ukrajna ma közölte, hogy egy újabb fogolycsere keretében mindkét oldalon 60 hadifogoly szabadult ki.

Andrij Jermak ukrán tisztviselő hősként üdvözölte a hazatérő ukránokat és elmondta, hogy köztük többen vannak, akik a déli Mariupol városában - többek között az Azovstal acélműben - harcoltak fogságba kerülésük előtt.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a 60 kiszabadult orosz katonát Moszkvába szállítják, hogy orvosi ellátásban részesüljenek - írja a Sky News.

20:19
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán tüzérségi csapás érte Donyeck egyik városát

Az ukrán csapatok tüzérségi támadása miatt Yelenovka településen megrongálódott a község egyik közigazgatási épülete, valamint két iskola és egy óvoda - közölte Olekszij Kulemzin donyecki polgármester - írja a Ria Novosti.

20:56
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna energiadeficite majdnem 20 százalék

A következő napokban az energetikai infrastruktúrát ért december 5-ei orosz támadások következményeinek elhárítás dolgoznak majd a szakemberek, de Ukrajna villamosenergia deficite valószínűleg tartósan fennmarad - mondta Denisz Smihál miniszterelnök.

Jelenleg Ukrajna a szükséges villamosenergia 81 százalékát tudja biztosítani.

22:22
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Műtéteket és kórházi kezeléseket függeszthetnek fel Ukrajnában

Az ukrán egészségügyi minisztérium arra kérte a helyi hatóságokat, hogy fontolják meg a nem létfontosságú műtétek és kórházi kezelések felfüggesztését.

Az intézkedésre az ország kritikus infrastruktúráját ért orosz rakétacsapások miatt bekövetkezett áramkimaradások miatt lenne szükség.

00:13
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán sajtó robbanásokról számolt be a Dnyipropetrovszk régióban

A Dnyipropetrovszk régió Szinelnikovszkij kerületében történtek robbanások. Légiriadót jelentettek be a térségben. Emellett riasztást jelentettek be Ukrajna Poltava, Kirovograd, Nikolaev és Odessza régióira is. A Zaporozsjei régió Kijev által ellenőrzött részén működik a légvédelem.