Az oroszok elutasították Zelenszkij feltételeit

Események

army conflict war Horizontal WAR AND CONFLICT WEAPON orosz ukrán háború
Ukrán katonák egy CAESAR önjáró tarackból lőttek a kelet-ukrajnai orosz állások felé
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 309. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
07:00
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:08
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 28-án az ukrán-magyar határszakaszon 6148 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5751 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 296 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 28-án 118 ember, köztük 38 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

07:20
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Segítsük egymást!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében azt mondta: nem számít, mi történt, a legfontosabb, hogy az ukránok támogassák egymást. Felhívta az emberek figyelmét, hogy támogassák egymást. Mondjanak kedves szavakat, megköszönjék a másik munkáját, ha látják, hogy valaki nehéz helyzetben van, kérdezzék meg, hogy szüksége van-e segítségre.

"Öleld meg gyakrabban a családodat! Mondd el gyakrabban barátaidnak, mennyire értékeled őket. Gyakrabban támogasd a kollégádat! Gyakrabban köszönd meg a szüleidnek! Gyakrabban örülj a gyerekeknek! Ne felejts el legalább néha üzenetet írni barátaidnak és ismerőseidnek – most ne veszítsd el a kapcsolatot! És kérlek, ne felejtsd el megköszönni, ha segítettek! 

Másokra való odafigyelésünk, amikor ez valamelyik hozzátartozónktól hiányzik - különböző okok miatt, szavaink, amelyek felmelegíthetik a körülöttünk lévőket, ha az események túl hidegek, és az egymás iránti törődésünk, ha a körülmények kihívást jelentenek - mindez a miénk is. Közös védekezés. Még akkor sem veszítettük el emberségünket, ha szörnyű hónapokon mentünk keresztül. És nem fogjuk elveszíteni, még akkor sem, ha nehéz év áll előttünk. El fogjuk érni a győzelmet! 

Vigyázzatok Ukrajnára, becsüljétek meg egymást, és tegyetek meg mindent harcosaink segítése érdekében!" - mondta az ukrán elnök.

07:51
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Kreml: Ukrajna nem áll készen a valódi béketárgyalásokra

A RIA orosz hírügynökség jelentése szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy véli, Ukrajna még mindig nem áll készen a valódi béketárgyalásokra. Lavrov a RIA-nak azt is elmondta, hogy Ukrajna azon célja, hogy nyugati segítséggel kiűzze Oroszországot Kelet-Ukrajnából és a Krímből, „illúzió".

A konfliktusban hónapok óta nem zajlottak komoly béketárgyalások, és alig látszik a harcok vége. Ukrajna azt állítja, hogy addig nem fog tárgyalni, amíg minden orosz katona el nem hagyja a területét, Oroszország viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a négy ukrajnai régió annektálásának elfogadása nélkül nem ül tárgyalóasztalhoz.

08:20
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

A háború kezdete óta 1456 ukrán hadifogoly szabadult ki

Ukrajna több száz hadifogoly szabadon bocsátását biztosította, mióta Oroszország február végén megszállta az országot – mondta Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök 1456-ra tette a kiszabadított hadifoglyok számát. Szerinte a hadifoglyok szabadon bocsátása prioritás. Úgy tudni, Moszkvában még mindig több ezer ukránt tartanak fogva, de a pontos szám nem ismert.

08:44
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Vád alá helyeztek egy orosz katonát, mert megtagadta a harcot Ukrajnában

Az orosz hadsereg egyik főhadnagyát vád alá helyezték, mert nem volt hajlandó visszatérni az ukrajnai harcmezőre – ő lehet az első katona, akit az orosz hadseregben az engedetlenséget büntető új törvény értelmében bebörtönöznek. A 27 éves Dmitrij Vaszilec azt állította, hogy csak azelőtt közölték vele, hogy katonai kiképzésen vesz részt, mielőtt Oroszország megkezdte invázióját – jelentette a Meduza hírportál.

Azt mondta: "Sokan azt képzeltük, hogy olyan lesz, mint a Krím - hogy minden békésen fog történni. Először olyan valószerűtlen érzésem volt, mintha egy videojáték vagy egy film csapdájában lennék." Vaszilec főhadnagy öt hónapos bevetés után kapott 15 napos szabadságot. Ezután már nem volt hajlandó visszatérni Ukrajnába. Azt állítja, hogy soha nem ölt embert Ukrajnában, és soha nem látott harcot. Biztos benne, hogy börtönbe kerül, de azt mondta: "Jobb börtönbe menni, mint elárulni magát és a saját emberségét."

09:23
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Gazprom-vezér: "2022 nagyon-nagyon nehéz év volt"

Az orosz többségi állami tulajdonban lévő energiavállalat, a Gazprom vezetője "nagyon-nagyon nehéznek" minősítette az elmúlt évet egy évzáró konferencián. Alekszej Miller úgy fogalmazott:

A szigorú szankciók miatt teljes változás következett be az energiapiacokon. Az európai üzlet hiánya arra kényszerítette a Gazpromot, hogy inkább Ázsia felé nézzen.

10:04
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Lebontják Odesszában az orosz cárnő szobrát

A dél-ukrajnai Odessza városában megkezdték a Nagy Katalin orosz császárnő emlékművének leszerelését. Az első alkalommal 1900-ban felállított emlékmű az Odesszai Szépművészeti Múzeumba kerül a Jekatyerinszkaja térről. Az odesszai lakosok online szavazása után a hatóságok november 30-án járultak hozzá a szobor eltávolításához.

II. Katalin 1762 és 1796 között uralkodott, de az ukránok körében ellentmondásos hírnevet szerzett imperializmuspárti álláspontja miatt. Az ukránok évek óta szorgalmazták a szobor eltávolítását.

10:17
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok elutasítják Zelenszkij feltételeit

Az orosz külügyminisztérium jelezte, hogy elutasítják Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békefeltételeit. Hozzátették, hogy az ukránok továbbra sem hajlandóak tárgyalni a békéről, ezért szabnak egyértelműen elfogadhatatlan feltételeket. Kiemelték, hogy Oroszország továbbra sem zárkózik el attól, hogy diplomáciai úton zárják le a konfliktust, viszont szerintük Zelenszkijt egyértelműen befolyásolják külföldről.

10:32
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Kiléphet Oroszországból a Domino's pizzalánc

A Domino's pizzalánc orosz részlege fontolgatja, hogy kivonuljon az országból. A 171 üzletet működtető franchise-vállalkozó azt mondta, hogy "értékeli jelenlétét", és megvizsgálja, hogy a szankciók milyen hatással vannak az üzletére.
„A DP Eurasia különféle lehetőségeket fontolgat, köztük a hálózat teljes eladását is" - áll a cégcsoport közleményében.
2022 első felében több száz nagy nyugati márka vonult ki Oroszországból, tiltakozásul az Ukrajna elleni katonai invázió ellen.

11:08
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország cirkálórakétákkal támadja Ukrajnát különböző irányokból

Az ukrán légierő közölte, hogy Oroszország légi és tengeri cirkálórakétákkal támadja Ukrajnát az éjszakai kamikaze dróntámadás után.

11:19
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijevben

Kijev-szerte legalább négy robbanást hallottak. Kijev katonai vezetése közölte, hogy egy a fővárosban lelőtt orosz rakéta a Dnyipro folyó partján egy magánépületet talált el.

11:27
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanásokat jelentettek Lembergben

Lemberg polgármestere, Andrij Szadovij helyi idő szerint 9 óra 18 perc körül jelentette, hogy robbanások hallatszottak a városban. Részleteket nem közölt.

11:47
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna 5 rakétát lőtt le a Mikolajivi területen

Mikolajiv terület kormányzója arról számolt be, hogy az ukrán erők öt orosz rakétát lőttek le a térségben december 29-én. Minden régióban légiriadó volt érvényben.

16:15
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Fehéroroszország területén

Egy ukrán SZ-300-as légvédelmi rakéta csapódott be Fehéroroszország területén - jelentette csütörtökön a BelTA helyi hírügynökség.

Az eset helyi idő szerint 10 és 11 óra között történt. Áldozatokról nem érkezett jelentés. Az incidensről tájékoztatták Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt.

A fehérorosz védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökséggel azt közölte, hogy egyelőre nem fűz magyarázatot a történtekhez. A helyszínen dolgoznak a fehérorosz Nyomozó Bizottság, a belügyi tárca és a védelmi minisztérium szakemberei.

16:41
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

A fehérorosz légvédelem lőtte le az ukrán SZ-300-as rakétát

A BelTa fehérorosz állami hírügynökség korábban azt jelentette, hogy egy ukrán SZ-300-as légvédelmi rakéta csapódott be fehérorosz területen.

A védelmi minisztérium Telegram-csatornáján közölt jelentés szerint a fehérorosz légvédelem Breszt megye Ivanava kerületében, Harbaha településnél lőtte le az ukrán rakétát, melynek darabjait egy szántóföldön találták meg.

Az eseményről tájékoztatták Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt.

17:15
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb súlyos orosz rakétatámadás érte Ukrajna több régióját, köztük a fővárost

Újabb súlyos orosz rakétatámadás érte csütörtökön Ukrajna több régióját, köztük a fővárost, Kijevet.

A nemzeti infrastruktúrát célba vevő támadásokra válaszul az egész országban megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az ukrán hatóságok több régióban közölték, hogy néhány rakétát megsemmisítettek.

Ez a legsúlyosabb orosz rakétatámadás december 16. óta, és a tizedik hullám október óta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napok óta figyelmeztet egy új nagy orosz támadásra. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a Twitteren azt írta, hogy az oroszok több mint 120 rakétát lőttek ki Ukrajnára.

Olekszij Aresztovics, egy másik elnöki tanácsadó felszólította a lakosokat, hogy sürgősen menjenek az óvóhelyekre. Óvott attól, hogy a robbanásokról és rakétacsapásokról a közösségi hálózatokon fotókat tegyenek közzé, mert ez akadályozná az ukrán légvédelem munkáját, és elárulná pozícióit. "Ha így tesznek, korrigálják az ellenség hibáit" - írta.

Kijevben a regionális közigazgatás szerint működésbe léptek a légvédelmi rendszerek a folyamatban lévő rakétatámadás elhárítására. A fővárosban robbanások hallatszottak.

Az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klicsko arra szólította fel a lakosokat, hogy készüljenek fel további áramkimaradásokra. Telegram-csatornáján azt üzente, hogy töltsék fel a mobiltelefonjaikat és más eszközöket, és tartalékoljanak vizet. Klicsko közölte, hogy a rakétacsapásoknak Kijevben eddig három sérültjük van, köztük egy 14 éves lány.

17:45
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint patthelyzet alakult ki a frontokon

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint patthelyzet alakult ki a frontokon, jelenleg sem Ukrajna, sem Oroszország nem képes jelentősebb előrenyomulásra.

Kirilo Budanov a BBC brit közszolgálati rádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy "a helyzet beragadt, semmi sem mozdul". Hozzátette, hogy Oroszország "teljes mértékben zsákutcába jutott", és nagyon jelentős veszteségeket szenved.

Budanov elismerte ugyanakkor, hogy az ukrán fegyveres erők is nélkülözik a szükséges erőforrásokat ahhoz, hogy egyszerre több térségben előrenyomulásba kezdjenek.

"Nem tudunk minden irányba kiterjedő, átfogó vereséget mérni rájuk, de ők sem tudnak vereséget mérni ránk" - mondta az ukrán katonai hírszerzés vezetője a BBC-nek. Budanov kijelentette: Ukrajna nagyon várja az újabb fegyverszállítmányokat, köztük a fejlett technológiájú fegyverekét.

A Fehéroroszországban tapasztalt orosz csapatmozgásokról az ukrán hírszerzési főnök kijelentette: ez csak arra irányuló kísérlet, hogy Ukrajna katonákat csoportosítson át a déli és a keleti hadszínterekről északra.

18:24
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Drónt lőttek le az engelszi orosz hadászati reptérnél

Az orosz hadsereg légvédelmi rendszere megsemmisített egy ukrán drónt a Szaratov megyei Engelsz fölött - közölte Roman Buszargin, a megye kormányzója csütörtökön a Telegram-csatornáján. Engelszben üzemel az orosz hadászati légierő gépeit állomásoztató repülőtér, amelyet ebben a hónapban már kétszer is támadtak ukrán drónok.

Buszargin közölte: ismét olyan rémhírt terjesztettek, hogy Engelszt evakuálni kell, de nyugalomra intette a lakosságot. A kormányzó szerint az anyagi kár nem jelentős, és senki sem sérült meg.

Az RBK gazdasági portál szerint korábban a MASH és az Osztorozsno Novosztyi Telegram-hírcsatornája is arról számolt be engelsi lakosokra hivatkozva, hogy a repülőtér környékén légiriadó volt, és robbanásokat lehetett hallani.

Ukrán drónok lelövéséről adott hírt a Telegram-csatornáján csütörtökön egy másik orosz régió, Brajnszk megye kormányzója, Alekszandr Bogomaz is.

19:02
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők Kreminna felé törnek előre, a kijevi lakosok 40 százaléka áram nélkül maradt

Az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni újabb orosz támadások következtében Kijev lakosainak 40 százaléka maradt áram nélkül - közölte csütörtökön a főváros polgármestere. Az ukrán hadsereg pedig arról számolt be, hogy Kreminna felé tör előre, és az orosz erőkkel szembeni ellentámadása során az ország keleti részében újabb sikert ért el.

Ukrajna-szerte megszólaltak a légvédelmi szirénák csütörtökön reggel. Kijevben több nagy robbanást lehetett hallani. Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint a főváros fogyasztóinak 40 százalékánál nincs áramszolgáltatás, de a közművek dolgoznak a hálózat helyreállításán.

A polgármester szerint a vízszolgáltatás és a távfűtés működik, leszámítva azokat az áramszünet által érintett magánházakat, amelyekben a kazánok árammal működnek.

A hatóságok szerint Dél- és Nyugat-Ukrajna több részét érte támadás. Detonációkról számoltak be Poltavából, Odesszából, Harkivból, Mikolajivból és Lvivből (Lemberg).
Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Telegrammon csütörtökön azt írta, hogy az orosz erők levegőből és tengerről indított robotrepülőgépekkel és S-300 típusú irányított légvédelmi rakétákkal támadták Ukrajna energetikai infrastruktúráját.

Oroszország október eleje óta többnapos szünetekkel intenzív támadásokat intéz az ukrán energetikai és más infrastrukturális létesítmények ellen.

Az elmúlt hetekben kevés mozgás történt a frontvonalakon. Az ukránok csütörtökön viszont bejelentették, hogy előretörtek a Luhanszk megyében lévő, stratégiai fontosságú Kreminna város irányába. Az orosz kézen lévő településen át vezet az út Szeverodoneckbe és Liszicsanszkba.

19:30
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Giorgia Meloni felajánlotta Róma közvetítését az ukrajnai béke érdekében

Konkrét jelzést sürgetett Oroszországtól a béke érdekében Georgia Meloni olasz miniszterelnök évvégi sajtótájékoztatóján, amelyen kormánya első két hónapjának munkájáról beszélt pénteken.

Meloni bejelentette, hogy még az ukrajnai háború február 24-re eső első évfordulója előtt Kijevbe akar utazni. Hangoztatta, hogy Róma készen áll közvetíteni egy esetleges békemegállapodás kidolgozásában.

Hozzátette, a béke megteremtésén azonban "dolgozni kell", és konkrét jelzésekre van szükség a felek részéről. Úgy látta, Oroszország részéről egyelőre "nincsenek nagy visszajelzések".

Giorgia Meloni kedden telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akit meghívott Rómába.
Meloni elfogadhatatlannak nevezte Moszkva nézeteit arról, hogy aki katonailag erősebb, elfoglalhatja a szomszéd ország területeit.

20:07
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

A BKK meghosszabbította az ukrajnai menekültek ingyenes utazási lehetőségét

Meghosszabbították március 31-ig az Ukrajnából érkező menekültek ingyenes utazási lehetőségét a fővárosi közösségi közlekedési járatokon - közölte a Budapesti Közlekedési Központ csütörtökön.

Azt írták: a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezésére március 4-én bevezetett díjmentes utazás az eddigiekhez hasonlóan, személyazonosításra alkalmas ukrán úti okmány felmutatásával vehető igénybe.

A BKK tájékoztatása szerint ilyen okmány lehet az ukrán útlevél, az ukrán személyi igazolvány, az ukrán tartózkodási engedély, Ukrajnában tanuló egyéb külföldi diákoknak az ukrán diákigazolvány, illetve az olyan egyéb okirat, amelyben más külföldi állampolgár esetében ukrán lakcím is megtalálható.

Hangsúlyozták: a díjmentes utazásra jogosító okmányokat továbbra is elfogadják a BKK-járatokon - kivéve a 100E reptéri gyorsjáratot, a siklót, a nosztalgia járatokat és a hajókat -, valamint a HÉV és a környéki "kék" buszok Budapesten belüli szakaszán.

21:08
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Két halottja és hét sebesültje van eddig a mai orosz rakétacsapásoknak

Legalább két ember meghalt és hét megsebesült a mai orosz rakétacsapásokban, ami Ukrajna 10 régióját érte.

A halálos áldozatokat az északkeleti Harkovi régió területéről jelentették, az áldozatokon kívül egy ember sérült meg. Oleh Syniehubov regionális kormányzó elmondta, hogy Moszkva újra az ukrán kritikus infrastruktúrát vette célba Harkovban.

Kijevben három ember megsérült - egy ember pedig akkor szenvedett sérüléseket, amikor egy rakéta csapódott be egy iskolába a keleti donyecki területen.

A dél-ukrajnai Herszonban egy kórházat is rakétatalálat ért, ott két ember sérült meg - írja a Sky News.

21:38
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Bekérették az ukrán nagykövetet a fehérorosz külügyminisztériumba

A minszki védelmi minisztérium közölte, hogy a fehérorosz légvédelem lőtte le csütörtökön helyi idő szerint 10 óra tájban az SZ-300-as ukrán rakétát.

Oleh Konovalov, Breszt megye katonai biztosa a BelTA által a közösségi médiában közzétett videón nem tulajdonított nagy jelentőséget az incidensnek, mondván, hogy "a helyieknek egyáltalán nincs mitől tartaniuk. Sajnos, hasonló dolgok megtörténnek".

Konovalov a novemberi esethez hasonlította az incidenst, amikor az ukrán légvédelmi erők által kilőtt egyik SZ-300 típusú rakéta a NATO-tagállam Lengyelország területén csapódott be, de a konfliktus kiszélesedésével kapcsolatos aggodalmakat gyorsan sikerült szétoszlatni.

Az ukrán nagykövetet mindazonáltal bekérették a külügyminisztériumba, hogy hivatalos tiltakozó jegyzéket nyújtsanak át neki.

"A fehérorosz fél rendkívül komolynak ítéli meg az incidenst" - közölte Anatolij Hlaz külügyi szóvivő. "Kértük, hogy az ukrán fél folytasson vizsgálatot (.), vonja felelősségre az elkövetőket, és hozzon átfogó intézkedéseket a hasonló incidensek megismétlődésének megakadályozására".

22:33
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Állítólag érzékeny katonai információkat hozott nyilvánosságra Poltava ukrán polgármestere

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) szerint érzékeny katonai információkat hozott nyilvánosságra Poltava ukrán polgármestere, Olekszandr Mamai.

Helyi források szerint Mamai állítólag egy új ukrán katonai egység megalakulását és az egység főhadiszállásának pontos címét is megosztotta az ukrán vezérkar engedélye nélkül.

A poltavai önkormányzat épületében az üggyel kapcsolatban a Sky News szerint jelenleg házkutatás folyik.

Olekszandr Mamai ellen eljárás indult.

23:53
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Sötétbe borult Odessza

Megszűnt az áramszolgáltatás Odesszában, így a város teljes sötétségbe borult - mondta Makszim Marcsenko, a térség regionális vezetője. Az orosz légierő továbbra is nagy erőkkel támadja az energetikai infrastruktúrát, emiatt a régió valamennyi településén akadozik az áramszolgáltatás.

00:31
december 29, 2022
Vágólapra másolva!

Donyecket támadja az ukrán tüzérség

Csütörtök este 12 rakétát lőtt ki az ukrán légierő Donyeckre. Halottakról és a keletkezett károkról egyelőre nem érkeztek hírek.

01:34
december 30, 2022
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel támadják az ukránok a donyecki régiót

Csütörtök este az ukrán tüzérség több támadást intézett Donyeck, Makiivka és Yasinovataya ellen. Az éjszaka folyamán összesen 29 rakétát lőttek ki a régióra.

01:48
december 30, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Zaporizzsjában

Legalább három robbanás történt Zaporizzsjában - állítja Vlagyimir Rogov, a zaporozsjei régió főtanácsának tagja. A térséget feltehetően az ukránok lövik.

06:55
december 30, 2022
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt találja.