Még keményebb orosz támadások jöhetnek

Események

conflict war army Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán tank lő az orosz állások felé Bahmut határában
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 338. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül44 bejegyzés
04:55
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT találja.

04:57
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. január 26-án az ukrán-magyar határszakaszon 5039 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4957 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 185 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. január 26-án 89 ember, köztük 24 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

05:13
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Az ellenség csak a fegyverekből ért

"Az orosz agressziót csak megfelelő fegyverekkel lehet megállítani. Mást nem fognak érteni. Fegyverek kellenek a csatatéren. Fegyverek, amelyek megvédik egünket" - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint minden, ukrán városokra kilőtt orosz rakéta, minden kamikaze drón újabb és jabb érv arra, hogy miért kell fegyverekkel támogatni Ukrajnát.

Az elnök köszönetet mondott annak a 12 országnak, amelyik már bejelentette, hogy tankokkal támogatja az ukránokat.

05:49
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok ismerni vélik az orosz terveket

"Hálás vagyok minden egységünknek, akik demonstrálják azt az ellenálló képességet, amire Ukrajnának szüksége van. Minél többet veszít Oroszország a Donbászért vívott csatában, annál kisebb lesz a potenciálja. Tudjuk, hogy mire kell felkészülnünk a következő hónapokban. Tudjuk, mit terveznek a megszállók. Mi ellenszegülünk. Ez vonatkozik mind a fegyver- és lőszerellátásra, mind a védelmi erőink általános megerősítésére" - mondta az ukrán elnök.

06:17
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Áramkorlátozások minden ukrán régióban

Jelenleg a legtöbb ukrán régióban áramszolgáltatási korlátozások vannak érvényben. A legnehezebb a helyzet Odesssza, Lviv, Vinnica, Kijev, Szumi és Poltava régiókban. A szakemberek nagy erőkkel dolgoznak a rendzser stabilizálásán - közölte az ukrán elnök.

06:51
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország törvényen kívül helyezte a Meduza híroldalt

Az orosz hatóságok "nemkívánatos szervezetnek" minősítették a Meduza független hírügynökséget, és gyakorlatilag betiltották az oldal működését az országban. Azt is megtiltották minden orosznak, hogy együttműködjenek a Meduzával vagy újságíróival.

Az orosz főügyész közölte, hogy a lett székhelyű hírügynökség "fenyegetést jelent az alkotmányos rendszer alapjaira és az Orosz Föderáció biztonságára".

A Meduza, Oroszország egyik legolvasottabb független híroldala közölte, hogy a tiltás ellenére továbbra is működik.

07:18
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország és Olaszország légvédelmi rendszereket küldhet

Két diplomáciai forrás szerint Franciaország és Olaszország közel áll a technikai részletek véglegesítéséhez, hogy a Mamba néven ismert SAMP/T légvédelmi rendszert szállíthasson Ukrajnába, bár nem egyértelmű, mikor születik meg a végső döntés.

Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter pénteken Olaszországba utazik, hogy találkozzon olasz kollégájával, Guido Crosettóval, és mindkét fél előre kívánja vinni a SAMP/T tárgyalásokat.

A francia-olasz közös gyártású Mamba rendszert úgy tervezték, hogy extrém passzív és aktív zavaró környezetben is müködőképes legyen. Képes 360 fokos felderítésre, egyszerre 100 légi célt tud követni, ebből tízre tüzet vezetni. 50 m és 20 km közötti magasságban repülő célok ellen használható, maximális hatótávolsága 100 km. Cirkálórakéták, repülőgépek, pilóta nélküli légi járművek, vagy maximum 600 km hatósugarú ballisztikus rakéták ellen használható, akár megelőző csapásmérő eszközként is. Képes önállóan, de egy nagyobb rendszer részeként is üzemelni. A francia és az olasz mellett a szingapúri hadsereg rendszeresítette.

A Mamba a legmodernebb légvédelmi rendszerek egyike Forrás: AFP/Thomas Samson
07:56
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Kanada négy Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnába

Miután Németország ezen megengedte más országoknak, hogy újraexportálják a német gyártású Leopard 2 harckocsit, a kanadia védelmi minsizter közölte, hogy országa négy Leopard-tankot ad át Ukrajnának. "Ez az adomány a szövetségesek és partnerek hozzájárulásával együtt jelentősen segíti Ukrajna fegyveres erőit az orosz invázió elleni védekezésben" - mondta Anita Anand Ottawában.

08:14
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Befagyasztják a Wagner-csoport amerikai vagyonát

Az Egyesült Államok hivatalosan is transznacionális bűnszervezetté nyilvánította a Wagner-csoportot, és befagyasztották a katonai magáncég vagyonát.

Egy végrehajtói rendelet további szankciókat írt elő a zsoldosokkal szemben, és a Pénzügyminisztérium azzal vádolta a csoportot, hogy felelős nők, gyermekek közép-afrikai köztársaságbeli haláláért, vagy abban bűnrészesek, erőszakos kitelepítésekkel és kórházak elleni támadásokkal.

"A Wagner-csoport a Közép-afrikai Köztársaságban és Maliban a súlyos bűnözői tevékenységek folyamatos támogatásában vesz részt, beleértve a tömeges kivégzéseket, nemi erőszakot, gyermekrablást és fizikai bántalmazást" - áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

Washington szankciókat vezetett be az oroszországi székhelyű Terra Tech részvénytársasággal és a kínai Changsha Tianyi Űrtudományi és Technológiai Kutatóintézet Co. LTD-vel szemben is, amelyet a Wagner-csoport katonai műveleteinek támogatásával vádoltak.

08:38
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Fogatlan Leopardok és ütött-kopott Abramsek

Az orosz állami tévé éles kritikával reagált arra a hírre, hogy az Egyesült Államok és Németország megállapodott abban, hogy tankokat küldenek Ukrajnába. A Rosszija-24 tévécsatorna gúnyos történetek sorozatát sugározta.

Az egyik „Fogatlan Leopardok" című hírsorozatban a műsorvezető azt mondta, hogy a német gyártmányú tankok „primitívebbek", nehezebbek, kevésbé manőverezhetőek és rövidebb lőtávolságúak az orosz T-90-esekhez képest. A képernyőn olyan grafikát mutattak, amely a T-90 és a Leopard harckocsik közötti kitalált csatát szimulálta.

A Rsszija-24 szerint a NATO-szakasz felét eltalálják, mielőtt még elérnék a csatateret. Egy másik hírsorozatban az Egyesült Államokban gyártott harckocsikat "ütött-kopott Abrams"-nek nevezték, és olyan felvételeket mutattak be, amelyeken a páncélozott járműveket korábbi csatákban találatot kaptak és megsérültek.

09:00
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Még több pénz a háborúra

Az orosz pénzügyminisztérium a nemzeti vagyonalap „válságellenes" befektetéseire fordított korlátozások megszüntetését javasolta, arra hivatkozva, hogy a kihívást jelentő geopolitikai viszonyok közepette támogatni kell a kulcsfontosságú ágazatokat.

09:26
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Tízezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Az ukrán-magyar határszakaszon 5039-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4957-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 185 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

Vonattal 89 ember - köztük 24 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.

09:55
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország néhány héten belül küldi a tankokat

Ukrajna hamarosan harckocsikat és nehéz páncélozott járműveket fog fogadni szövetségeseitől, köztük Németországtól, az Egyesült Államoktól, az Egyesült Királyságtól, Svédországtól, Hollandiától és Lengyelországtól.

Wojciech Skurkiewicz lengyel védelmi miniszter-helyettes azt mondta a Radio Plus-nak, hogy „néhány héten belül" útnak indulnak a lengyel tankok Ukrajnába.

10:08
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Március végére érkezhetnek a brit tankok

Az Egyesült Királyság reméli, hogy az általa Ukrajnának szállított Challenger 2 harckocsik március végén megérkeznek az országba – mondta Alex Chalk védelmi miniszter.

10:43
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz hackercsoportot gyanítanak egy brit kiberkampány mögött

Egy oroszországi központú hackercsoport áll egy folyamatban lévő információgyűjtési kampány mögött, amely kormányokat, újságírókat és politikusokat céloz meg – közölte a brit hírszerző ügynökség. Az Országos Kiberbiztonsági Központ (NCSC) szerint a Cold River nevű csoport hamis e-mail címeket és közösségi médiaprofilokat használ a célpontjai körüli személyek kiadatására.

Arra ösztönzik a célpontokat, hogy rosszindulatú linkekre kattintsanak, és bejelentkezési hitelesítő adatokat adjanak meg. Az NCSC szerint nem egyértelmű hogy az orosz kormány állna a digitális támadások mögött.

A Cold River, más néven "Callisto" vagy "Seaborgium" májusban személyes e-maileket tett közzé Richard Dearlove volt brit kémparancsnoktól – jelentette a Reuters. A hírügynökség közölte, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója óta a Cold River fokozta a hadjáratot Kijev szövetségesei ellen. Moszkva következetesen tagadta, hogy hacker-műveleteket végezne.

11:16
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

A háború évfordulójára Európába látogathat az amerikai elnök

Joe Biden amerikai elnök azt fontolgatja, hogy február 24-én, Oroszország Ukrajna elleni inváziójának évfordulója környékén európai látogatást tesz – írja az NBC. Lengyelország egyike annak a számos helyszínnek, amelyet az utazás során érinthet.

A látogatás kapcsolatban lehet azzal, hogy amerikai tisztviselők egy újabb jelentős katonai segélycsomag bejelentéséről tárgyalnak. Az Egyesült Államok csütörtökön döntött arról, hogy 31 db M1 Abrams harckocsit küld Ukrajnába.

11:47
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

A britek nem akarják elfogadni az orosz hadi sikereket

A brit védelmi minisztérium péntek reggel kiadott hírszerzési frissítésében azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy "félretájékoztatást" terjeszt az Ukrajnában elért új, "jelentős előrelépésekről".

Az elmúlt hat napban orosz online kommentátorok arról számoltak be, hogy az orosz erők jelentős előrenyomulást értek el a zaporizzsjai területen Orikiv közelében, valamint 100 kilométerrel keletebbre, Donyecki területen, Vuhledar közelében.

A védelmi minisztérium becslése szerint az orosz egységek Orikiv és Vuhledar közelében helyi támadásokat is végrehajtottak, de megjegyzi, hogy "nagyon valószínűtlen", hogy az erők jelentős előrenyomulást értek volna el.

Reális a lehetősége annak, hogy orosz katonai források szándékosan terjesztenek félretájékoztatást, hogy azt sugallják, hogy az orosz hadművelet lendületben van" - áll a közleményben.

12:19
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Japán szankciók

Japán egy újabb szankciósorozat keretében megtiltotta a kulcsfontosságú stratégiai termékek Oroszországba irányuló exportját.

Több tucat ember vagyonát is befagyasztják válaszul Oroszország ukrajnai háborújára. A japán kereskedelmi minisztérium közlése szerint megtiltják az Oroszországba irányuló olyan áruk szállítását, amelyek a katonai képességek növelésére használhatók. Ide tartoznak a félvezető berendezések és alkatrészek, robotok, áramfejlesztők, robbanóanyagok és vakcinák.

A tilalom február 3-án lép hatályba.

12:45
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Áramkimaradások

Az ukrán állami műsorszolgáltató, a Suspilne a legfrissebb energetikai helyzetről számolt be Telegram-csatornáján:

Jelenleg Ukrajna tíz régiójában már vészhelyzeti áramkimaradás van érvényben a tegnapi orosz ágyúzás utáni áramhiány miatt a hálózatban. A megrongálódott létesítmények helyreállítása folyamatban van.

13:22
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU örül

Egy magas rangú uniós tisztviselő szerint Oroszország "más szintre" emelte háborúját, amikor válogatás nélkül támadta a civileket és nem katonai célpontokat.

Stefano Sannino, az Európai Unió Európai Külügyi Szolgálatának főtitkára támogatta, hogy Németország és az Egyesült Államok katonai felszereléseket szállítson Ukrajnának. Egyúttal bírálta Oroszországot, amiért "háborút folytat a NATO és a Nyugat ellen".

A katonai felszerelés biztosításával az EU csak lehetőséget ad arra, hogy életeket mentsen, és lehetővé tegye az ukránok számára, hogy megvédjék (magukat) ezekkel a barbár támadásokkal szemben" - tette hozzá.

13:53
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Nincs elragadtatva az uniós közvélemény a fegyverszállításokkal kapcsolatban

Az Európai Unió 27 tagállamából mindössze 9 országban értett egyet a válaszadók több mint fele azzal az állítással, hogy az Európai Unió és tagjai vásároljanak fegyvert Ukrajnának, több tagállam a saját lakossága elutasító véleménye ellenére támogatja fegyverekkel Ukrajnát - derül ki a Századvég Európa Projekt-kutatásából.

A hírről bővebben a linkre kattintva olvashatnak.

14:19
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU kiterjeszti az Oroszország elleni szankciókat

Az Európai Unió (EU) július 31-ig meghosszabbította az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat - közölte az EU tanácsa.

14:37
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Németország ukrán katonákat képez ki

Ukrán katonák érkeztek Németországba, hogy kiképzést kapjanak a Marder gyalogsági harcjárművekhez. Berlin január 6-án ígérte meg, hogy 40 darab német gyártmányú Mardert szállít Ukrajnának, ugyanazon a napon, amikor Washington 50 (később 100-ra bővített) darabot ígért az amerikai megfelelőből, a Bradleyből.

15:00
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok felszólították a németeket

Figyelembe véve az ellentmondásos kijelentéseket, Németországnak tisztáznia kéne azokat – szögezte le Marija Zaharova. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő pénteken felszólította Németország oroszországi nagykövetét, hogy tisztázza Berlin álláspontját az ukrajnai konfliktusban elfoglalt helyzetéről - írja a Mandiner.

A német külügyminiszter azt mondta, hogy országa más nemzetekkel közösen harcol Oroszország ellen, miközben minisztériuma nem tekinti saját országát a konfliktus részesének. Figyelembe véve ezeket az ellentmondásos kijelentéseket, Németország oroszországi nagykövetének tisztáznia kellene azokat"– írta az orosz diplomata a Telegram-csatornáján.

15:21
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán fenyegetőzés

Ukrajna figyelmeztetett, hogy bojkottálja az olimpiai játékokat abban az esetben ha Oroszország és Fehéroroszország sportolói jövőre versenyeznek az eseményen - írta egy Facebook-bejegyzésben Ukrajna sportminisztere.

Ha nem hallgatnak meg minket, nem tartom kizártnak, hogy bojkottáljuk és megtagadjuk az olimpián való részvételt".

15:51
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Jelentős ukrán veszteségek

Ukrajna elektromos hálózata jelentős károkat szenvedett az orosz rakétatámadást követően - közölte az ország állami energiaszolgáltatója. A cég közölte, hogy, miközben a felhasznált villamos energia mennyisége országszerte változatlan maradt, most mégis hiány van az energiarendszerben.

Az elektromos hálózat helyreállítása minden egyes orosz támadás után nehezebbé válik, és tovább tart" - áll a vállalat Facebookon közzétett közleményében.

Megjegyezte, hogy Ukrajna mostanra 13 rakétatámadást és 15 dróntámadást szenvedett el energetikai létesítményei ellen. Oroszország tegnap 70 rakétát lőtt ki Ukrajnára, amelyek közül az Ukrán Fegyveres Erők állítása szerint 47-et sikerült lelőni.

16:20
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok bekerítették Bakhmutot

Az orosz csapatok teljesítik Bakhmut hadműveleti bekerítését. Ezt az "Akhmat" különleges erők parancsnoka és a Luhanszki Népköztársaság (LPR) Népi Milícia 2. Hadtestének parancsnok-helyettese, Apty Alaudinov jelentette ki, írja a TASZSZ .

Alaudinov szerint az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) szinte minden előrenyomulási útvonalát már lezárták. Hozzátette: az ukrán hadseregnek egyetlen útvonal áll a rendelkezésére, de még az is nagyrészt az orosz erők ellenőrzése alatt áll.

16:40
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter afrikai körúton

Lavrov egyhetes látogatást kezdett a kontinensen, amely Dél-Afrikában kezdődött, ahol Oroszországgal és Kínával közös hadgyakorlatokat terveznek, majd az Afrika szarván fekvő, elszigetelt Eritreában tett meglepetésszerű látogatással fejeződött be.

Dél-Afrika Oroszország egyik legfontosabb szövetségese a kontinensen, amelyet megosztott az invázió és a nyugati törekvések, amelyek Moszkva elszigetelésére irányulnak katonai akciói miatt.

Eritrea egyike azon kevés afrikai országnak, amely az Oroszország február 24-i ukrajnai invázióját elítélő ENSZ-határozat ellen szavazott.

16:52
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok elsöprő többsége támogatja Putyint

Az orosz lakosság Vlagyimir Putyin elnökbe vetett bizalma 0,4 százalékponttal 78,5 százalékra nőtt január 16-22. között - derül ki az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ pénteken közzétett felméréséből - számol be minderről a TASZSZ.

"Arra a kérdésre, hogy bízik-e Putyinban, a felmérésben résztvevők 78,5 százaléka válaszolt igennel (ez 0,4 százalékpontos emelkedés a korábbi értékeléshez képest). Azoknak az aránya, akik helyeslik, ahogyan az elnök a munkáját végzi, 0,3 százalékponttal 75,5%-ra emelkedett" - közölte a közvélemény-kutató.

A megkérdezettek 51,3%-a mondta, hogy helyesli az orosz kormány munkáját (0,8 százalékpontos növekedés), Mihail Miszustin miniszterelnök munkáját pedig 53,3%-uk (0,1 százalékpontos növekedés). A megkérdezettek 62,4%-a mondta azt, hogy megbízik Mishustinban ( ez 0,2 százalékpontos csökkenés).

17:09
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb brutális lengyel támogatás

Ukrajna 60 db lengyel PT-91 Twardy harckocsit kap - ezt január 27-én, pénteken jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának vezetője, Andrij Jermak.

Lengyelország 60 PT-91 Twardy harckocsit küld Ukrajnába a korábban bejelentett 14 Leopard 2 harckocsival együtt" - írta a Telegram csatornáján.

Yermak köszönetet mondott Ukrajna szövetségeseinek is a katonai segítségnyújtásért.

17:23
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország vadászgépeket ad

Franciaország teljesítheti Volodimir Zelenszkij ukrán elnök követelését, aki modern vadászgépeket kért a nyugati szövetségesektől – mondta a francia védelmi bizottság elnöke a The Telegraph szerint.

17:36
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz tiltások

Az orosz hírközlési felügyelet, a Roszkomnadzor közölte, hogy blokkolta a CIA és az FBI honlapjait, azzal vádolva a két amerikai kormányzati ügynökséget, hogy hamis információkat terjesztenek - jelentette a TASZSZ állami hírügynökség.

A Roszkomnadzor korlátozta a hozzáférést számos olyan forráshoz, amelyek ellenséges országok állami struktúráihoz tartoznak, és amelyek az oroszországi társadalmi és politikai helyzet destabilizálására irányuló anyagok terjesztésére szolgálnak-írták közleményükben.

Roszkomnadzort, szerint a két amerikai honlap pontatlan anyagokat és az orosz fegyveres erőket lejárató információkat tett közzé. Washingtonból és az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségéről nem érkezett azonnali kommentár.

17:50
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin Oroszország sarkvidéki határairól tárgyalt a Biztonsági Tanáccsal

Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést tartott a Biztonsági Tanácsával, hogy megvitassa Oroszország északi-sarkvidéki kontinentális talapzatának határait - tájékoztatott a Sky News.

A Kreml közlése szerint a megbeszélésen több magas rangú tisztségviselő, köztük Szergej Sojgu védelmi miniszter és Szergej Nariskin külügyi hírszerzési vezető vett részt.

Korábban a mai napon Norvégia bejelentette, hogy "jelentős" mennyiségű fémet és ásványi anyagot talált - a rezetől a ritkaföldfémekig - a kiterjesztett kontinentális talapzatának tengerfenekén.

18:10
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Belgium 92 millió euró értékű katonai felszerelést küld Ukrajnának

A belga szövetségi kormány pénteken 92 millió euró értékű katonai felszerelést tartalmazó segélycsomagot fogadott el Ukrajna számára - jelentette a RTBF belga hírportál Alexander de Croo miniszterelnök bejelentésére hivatkozva.

A katonai felszerelésekből álló segélycsomag a többi között a védelmi készletekből kivont, illetve a magánszférából vásárolt légvédelmi rakétákat, páncéltörőket, géppuskákat, gránátokat és lőszereket foglal magába.

Ludivine Dedonder védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a kormány által nyújtott "jelentős katonai segély kiegészíti a többi uniós tagállam és nemzetközi partnereik által nyújtott segítséget, és lehetővé teszi az ukrán hadsereg számára, hogy az elkövetkező hetekben megfékezze az orosz hadsereg újabb offenzíváját".

A miniszter szerdán közölte, hogy Belgium nem küld harckocsikat Kijevnek, mert már nem rendelkezik ilyen harcjárművekkel. Belgium körülbelül tíz évvel ezelőtt úgy döntött, hogy eladja harckocsijait, darabonként 10-15 ezer euróért. Dedonder szerint, visszavásárlásuk több mint félmillió euróba kerülne darabonként.

18:29
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az olasz és a francia védelmi miniszter Ukrajnáról és a földközi-tengeri helyzetről egyeztetett

A védelmi együttműködésről is szó volt Guido Crosetto olasz védelmi miniszter és francia kollegája, Sébastien Lecornu pénteki római találkozóján, miközben a felmérések szerint az olaszok 55 százaléka nem támogatja a védelmi kiadások emelését.

A védelmi minisztérium mikroblogján megjelent közlemény szerint Crosetto és Lecornu az ukrajnai háború alakulásáról, a földközi-tengeri térség biztonságáról és stabilitásáról, valamint az olasz és francia fegyveres erők közötti együttműködésről egyeztetett.

Napirenden szerepelt a SAMP/T légvédelmi rendszer közös fejlesztési terve is.

Korábban Crosetto a római parlamentben bejelentette, hogy a kormány készen áll újabb fegyverszállítmány küldésére Ukrajnába, amely az ukrajnai háború kirobbanása óta a hatodik lesz, az első szállítmány azonban, melyről a Meloni-kormány határozott.

19:05
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Közösen látogatta meg a NATO romániai harccsoportját a francia, holland és román külügyminiszter

Közösen látogatta meg a NATO romániai harccsoportjának kiképzőközpontját pénteken Catherine Colonna francia, Wopke Hoekstra holland és Bogdan Aurescu román külügyminiszter az erdélyi Nagysinken, ahol - a román és más nemzetiségű katonákkal együtt - több száz francia és holland katona teljesít szolgálatot, délután pedig közös nyilatkozatot írtak alá Bukarestben a három ország külpolitikai és védelmi együttműködéséről.

Aurescu a katonák előtt mondott beszédében köszönetet mondott Románia NATO-szövetségeseinek, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára reagálva katonákat küldtek a szövetség keleti szárnyára, ezzel is egyértelművé téve, hogy a tagállamok közösen és eltökélten védik a NATO területének minden négyzetcentiméterét.

A nagysinki támaszponton állomásozó francia katonák nagy része a napokban tért vissza a moldovai és ukrán határ közelében fekvő Smardan lőtéren rendezett hadgyakorlatról, ahol mintegy hatszáz francia katona, kétszáz páncélos - köztük a tavaly ősszel Romániába áthelyezett francia Leclerc harckocsik - részvételével tartottak éleslövészetet, hogy ellenőrizzék: milyen gyorsan tudnának adott esetben a NATO-tagállamok egy megtámadott társuk segítségére sietni.

19:41
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán védelmi tanács vezetője szerint Ukrajna F-16-os vadászgépeket kaphat

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.

Hamarosan F-16-osok lesznek Ukrajna egén - írta a tisztségviselő. Danyilov közzétett egy videót az F-16 műszaki jellemzőiről, nem közölt azonban részleteket arról, hogy a vadászgépek szállításáról született-e már bármilyen döntés.

Volodimir Zelenszkij elnök szerda esti videoüzenetében fontos célkitűzésnek nevezte azt, hogy a nyugati gyártású harckocsik szállításáról meghozott döntés után Ukrajna partnerei kezdjenek katonai repülőgépeket is szállítani.

Az ukrán hírportál szerint az F-16-osokat gyártó amerikai vállalat bejelentette: kész ilyen típusú repülőgépeket szállítani európai országoknak, amelyek ezeket továbbadhatják Ukrajnának.

19:55
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország kiutasítja a lett nagykövetet

Az orosz külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy kiutasítja Lettország nagykövetét, válaszul arra, hogy Rigából kiutasították az orosz nagykövetet. A lett nagykövetnek két héten belül kell elhagynia az országot.

A külügyminisztérium közölte: bekérették a lett ügyvivőt, hogy tiltakozzanak amiatt, hogy Riga csökkenti a diplomáciai kapcsolatok szintjét Oroszországgal.

Lettország hétfőn jelentette be, hogy a szomszédos Észtországgal való szolidaritás jegyében szintén kiutasítja az orosz nagykövetet, ez váltotta ki az orosz válaszlépést.

Közleményében az orosz külügyminisztérium hangoztatta, hogy a balti államok szolidaritása szerinte "teljes oroszgyűlölet és Oroszország elleni ellenséges lépések kezdeményezésére irányuló szándék, amelyet az Egyesült Államok és egyes más, Moszkvával szemben barátságtalan államok bátorítanak".

20:43
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormány megtiltotta a tisztségviselők külföldi utazásait

Az ukrán kormány határozatot fogadott el, amely megtiltja a tisztségviselőknek, hogy a háború ideje alatt alapos indok nélkül külföldre utazzanak - hozta nyilvánosságra Denisz Smihal miniszterelnök pénteken a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A parlamenti és az önkormányzati képviselők, az ügyészek, a bírók, valamint más tisztviselők csakis szolgálati utazás céljából léphetik át az államhatárt. Engedélyezett számukra a külföldi utazás megbeszélések, gyógykezelés, valamint kiskorú gyermekek ellátása céljából, de nyaralni nem mehetnek külföldre - fejtette ki a kormányfő.

Hozzátette: vannak, akik még "a háború alatt sem értenek alapvető dolgokat", ezért hozott a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) határozatot, majd az elnök rendeletet a külföldi utazások kérdésében, most pedig a kormány hozta meg erről a döntést.

21:19
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Észak-Korea bírálta az Egyesült Államokat, mert tankokat küld Ukrajnának

Észak-Korea pénteken elítélte, hogy az Egyesült Államok úgy döntött, fejlett tankokkal támogatja Ukrajnát az Oroszországgal szembeni küzdelemben.

Phenjan szerint Washington újabb határvonalat lépett át a döntéssel, amelynek célja a Moszkva elpusztítására törekvő ukrajnai proxy háború fokozása - idézte a KCNA állami hírügynökség Kim Jo Dzsongot, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húgát.

Az Egyesült Államok a főbűnös, komoly fenyegetést és kihívást jelent Oroszország stratégiai biztonságára, és a térségbeli helyzetet a jelenlegi súlyos szakaszba taszította - hangoztatta Kim Jo Dzsong.

21:51
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország "álhírek terjesztése miatt" korlátozta a hozzáférést a CIA és az FBI honlapjához

"Álhírek terjesztése miatt" Oroszország korlátozza a hozzáférést az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) honlapjaihoz - közölte a Roszkomnadzor orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság pénteken.

A Roszkomnadzor korlátozza a hozzáférést az olyan országok állami szervezeteinek forrásaihoz, amelyek az általuk terjesztett anyagokkal az oroszországi társadalmi és politikai helyzet destablizálására törekszenek - áll a felügyeleti szervnek az orosz hírügynökségek által ismertetett közleményében.

"Ez az orosz lépés nem meglepetés, hanem csak egy újabb lépés sok más honlap korábbi betiltása után" - közölte emailjében az amerikai külügyminisztérium.

Oroszország bűncselekménynek minősítette a hadseregével kapcsolatos hitelrontást, amely öt évig terjedő börtönnel sújtható, míg a hadsereggel kapcsolatos "álhírek terjesztéséért" akár 15 évi elzárás is kiszabható.

22:18
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Nemzetközi hibrid törvényszéket állítanának fel uniós miniszterek a háborús bűnösök felelősségre vonására

Új és egyedülálló nemzetközi bíróság, úgynevezett hibrid törvényszék felállítását javasolja az EU-tagállamok igazságügyi minisztereinek egy csoportja annak érdekében, hogy az orosz vezetőket felelősségre lehessen vonni az Ukrajna elleni katonai agresszió keretében elkövetett háborús bűncselekményekért - derült ki a politikusok pénteki, stockholmi nyilatkozataiból.

"Különbíróságot kell felállítani" - szögezte le Sam Tanson luxemburgi igazságügyi miniszter.

Az uniós tárcavezetők pénteki stockholmi találkozóján felmerült kérdés előzménye az Európai Bizottság tavaly novemberben tett kettős javaslata annak áthidalására, hogy Oroszország nem ismeri el a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) joghatóságát.

22:39
január 27, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Rendkívül éles a helyzet az ukrajnai fronton

Továbbra is rendkívül éles a helyzet az ukrajnai fronton, különösen a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, ahol Oroszország fokozza az offenzívát - közölte péntek esti üzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Zelenszkij heves csatáról számolt be, amelyek a Donyecktől délnyugatra fekvő Vuhledar, illetve a megyeszékhelytől északkeletre fekvő Bahmut elfoglalásért folynak. Bahmut nagy része romba dőlt az ismételt orosz támadások következtében.

Az ukrán elnök kijelentette: "a megszállók nem csupán az állásainkat ostromolják, de tüzérséggel, légicsapásokkal, rakétákkal" szándékosan és módszeresen lerombolják a közelükben lévő városokat és falvakat is".

"Az orosz hadsereg nincs szűkében a halált osztó eszközöknek, és csak erővel lehet megállítani" - tette hozzá.

07:03
január 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.