Elutasították Zelenszkij kérését, Oroszország elhagyására szólították fel az amerikaiakat

Események

Horizontal
Ukrán harckocsi Kupianszk közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 356. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
05:04
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:12
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 13-án az ukrán-magyar határszakaszon 4420 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3633 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 81 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. február 13-án 22 ember, köztük 8 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

05:17
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Tartós norvég támogatás

Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében beszámolt arról, hogy Norvégia új, eddig példátlan, 5 éven át tartó támogatási programot fogadott el Ukrajna számára. Az ukrán elnök részleteket nem közölt, de azt mondta, hogy már eddig is ukránok ezreit mentették meg az időben érkező norvég segítségnek köszönhetően, és fontos Norvégia energetikai és politikai támogatása is.

05:53
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Több fegyver és lőszer

A Financial Times szerint Ukrajna nyugati szövetségesei több lőszer és légvédelmi felszerelés Ukrajnába szállítását jelethetik be. Ukrajna azonnali szükségletei sürgetőbbek, mint a vadászgépek vagy a nyugati harckocsik gyorsabb szállítása iránti hosszabb távú kérések.

"Amire most igazán koncentrálnunk kell, az  Ukrajna légvédelme, és ezt a megfelelő lőszerrel felszerelt légvédelmi tüzérséggel lehet elérni. A vadászrepülőgépek nem képesek és nem is lesznek olyan alkalmasak az orosz légierő ellen, mint egy integrált légvédelmi rendszer" – mondta egy amerikai tisztviselő.

06:26
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna több lőszert használt, mint amennyit a NATO termelni tud

Jelentős új orosz offenzíva vette kezdetét – jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. A NATO védelmi minisztereinek kétnapos brüsszeli találkozója előtt Stoltenberg azt mondta, Oroszország „több csapatot és több fegyvert küld a harcba".

A NATO a lőszerkészletek növelését tervezi, és várhatóan megvitatják a vadászrepülőgépek Ukrajnába történő szállítását. Stoltenberg szerint Ukrajna lőszerhasználata „sokszor magasabb volt, mint a jelenlegi termelési ütemünk".

07:05
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

16 települést bombáztak Bahmut közelében

A hónapok óta kitartó ukrán védők újabb szárazföldi támadásokra készülnek Bahmutnál – közölték ukrán katonai tisztviselők. Helyi illetékesek szerint a kelet-ukrajnai Bahmut város heves tüzérségi tűzzel néz szembe. „A város, a város külvárosai, a teljes kerület, és lényegében az egész Bahmut-irány és Kosztjantyinivka őrült, kaotikus ágyúzás alatt áll" – mondta Volodimir Nazarenko, az ukrán Szvoboda zászlóalj parancsnok-helyettese. Az ukrán hadsereg jelentése szerint 16 települést bombáztak Bahmut közelében.

07:37
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb katonai segélyek Kijevnek

Ukrajna legfelsőbb tábornoka és az Egyesült Államok hadseregének legmagasabb európai parancsnoka további katonai segélyekről tárgyalt. Az ukrán Valerij Zaluzsnyij az egyesített európai NATO-erők főparancsnokával, Christopher Cavoli amerikai tábornokkal beszélgetett a NATO védelmi minisztereinek találkozója előtt. „Megbeszéltük az Ukrajnának nyújtott nemzetközi katonai segélyek és egységeink kiképzését a partnerországok területén" – idézte Zaluzsnyijt az ukrán védelmi minisztérium.

08:10
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Holland vadászgépek fogtak el egy orosz légi alakulatot

Két holland F-35-ös vadászgép elfogott egy három orosz katonai repülőgépből álló alakulatot Lengyelország felett, és kikísérte őket. A holland védelmi minisztérium közölte: „Az akkor még ismeretlen repülőgép Kalinyingrád felől közelítette meg a NATO felelősségi területét" – áll a tárca közleményében. „Az azonosítás után kiderült, hogy három repülőgépről van szó: egy orosz IL-20M Coot-A-ról, amelyet két Szu-27 Flanker kísért. A holland F-35-ösök távolról kísérték az alakulatot, és átadták a kíséretet a NATO-partnereknek.

08:35
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ausztria nem képez ki ukrán harckocsizókat

Ausztria kijelentette, hogy nem képez ki ukrán csapatokat Leopard 2 harckocsikon. Klaudia Tanner védelmi miniszter egy rádióinterjúban azt mondta, hogy "minden állam szuverén döntése, hogy törvényi keretein belül hogyan támogatják Ukrajnát".

09:09
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Nem tanácsolják a franciáknak, hogy Fehéroroszországba utazzanak

A francia külügyminisztérium közölte, hogy az "Oroszország által Ukrajnában indított új offenzíva miatt" azt tanácsolja állampolgárainak, hogy ne utazzanak Fehéroroszországba. Korábban az Egyesült Államok is felszólította állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el Oroszországot az ukrajnai háború és az orosz bűnüldöző szervek általi önkényes letartóztatás vagy zaklatás veszélye miatt.

09:42
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország tiltott tartalmakat keres az interneten

Oroszország elindította az "Oculus" internetes keresőrendszert, amelyik megkönnyíti a hatóságok számára a tiltott tartalmak, így a nem engedélyezett tiltakozások, a háborúellenes hangok, az öngyilkosságra való felhívások, a kábítószer-párti tartalma és az "LMBT-propaganda" észlelését. Az Oculus naponta több mint 200 000 képet képes elemezni, képenként körülbelül három másodperces sebességgel – jelentette az Interfax hírügynökség.

Oroszország azzal vádolta a Nyugatot, hogy előmozdítja a „különleges katonai műveletéről" szóló, általa hamisnak nevezett információk terjesztését, ezzel próbálva lejáratni fegyveres erőit. Tavaly olyan jogszabályt fogadott el, amely pénzbírságot szab ki az ilyen információkat terjesztő emberekre, miközben felszámolta azokat a közösségi oldalakat és hírügynökségeket, amelyek Moszkva hivatalos álláspontjával ellentétes tartalmat osztanak meg a konfliktussal kapcsolatban.

10:44
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre súlyosabbak a harcok

Vlagyimir Putyin orosz elnök kiadta a parancsot, hogy az orosz hadsereg indítsa meg újabb, nagy szabású offenzíváját Kelet-Ukrajnában. Az egyik elitegység azonban már is teljesen megsemmisült – adta hírül a Bild.

A német lap értesülései szerint az ukránoknak két hét alatt sikerült megsemmisíteniük Oroszország elitdandárjának 36 harckocsiját.

Vuhledár és Marijinka közelében nagyszámú ellenséges erő, köztük a teljes parancsnoki állomány megsemmisült. Ezen kívül az ellenség mintegy 130 páncélozott járművet, köztük 36 harckocsit veszített – közölte Olekszij Dmitraszkij, az ukrán fegyveres erők körzeti szóvivője.

Hozzátette: az oroszok naponta 150-300 tengerészgyalogost veszítettek Vuhledár közelében. A szóvivő becslése szerint a dandár ötezer főből állt, az elmúlt egy évben számos katona meghalt, sérülést szenvedett vagy fogságba esett közülük.

11:30
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Megszólalat Elon Musk

A múlt héten derült ki, hogy korlátozta a SpaceX űripari vállalat az ukrán hadsereg hozzáférését a Starlink műholdas rendszerhez, miután egyes hírek szerint a szolgáltatást harci drónok irányítására is felhasználták. A döntést Gwynne Shotwell szerdán Washingtonban jelentette be, és jóllehet nem részletezte a korlátozás jellegét, elmondta, hogy a Starlink által biztosított technológiát
eredetileg sosem offenzív célokra szánták, a megállapodás elsősorban humanitárius célokat szolgált.

Mindazonáltal hozzátette: elfogadták, hogy az ukrán hadsereg is igénybe veszi a rendszert kommunikációs célokra. Elon Musk a háború kezdetekor biztosította Ukrajna számára a Starlink-hozzáférést, miután első körben az orosz hadsereg a kommunikációs csatornákat támadta meg.

12:32
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Fegyver helyett botokkal gyakorlatoznak az ukránok

Egy frissen kiszivárgott kép tanulsága szerint az ukrán katonák a kiképzés során nem kapnak fegyvert, helyette botokkal gyakorlatoznak. Ennek egyik oka az lehet, hogy az ukránok fogytán vannak a kézifegyverekből, tehát a gyakorlatozó katonáknak ezekből már nem jut.

13:23
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin embere üzent

Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint az Oroszországba érkező külföldi zsoldosok elnyújthatják a háborút, de döntően nem fogják befolyásolni a különleges katonai műveleteket. Peszkov arról is beszélt, hogy ezzel csak az ukrán nép számára okoznak több szenvedést a vezetők, a végeredményt viszont nem tudják megváltoztatni.

14:26
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország üzenete a NATO-nak

Az észak-atlanti szövetség napról napra megerősíti az Oroszországgal szembeni ellenségességét, és mindent megtesz annak érdekében, hogy minél egyértelműbbé tegye az ukrán konfliktusban való részességét - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

"A NATO egy velünk szemben ellenséges szervezet" - hangoztatta.

Peszkov szerint a szövetség minden nap "megerősíti ellenséges mivoltát", és "minden erejével" próbálja "a lehető legvilágosabban" jelezni részességét az Ukrajna körüli konfliktusban. Mint mondta, ez bizonyos óvintézkedéseket követel meg.

16:06
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos vereséget szenvedhet Ukrajna

Amerikai sajtóértesülések szerint amennyiben az ukránok elvesztik az ellenőrzést Artyemovszk felett, az súlyos következményekkel járhat Volodimir Zelenszkij számára is. A nyugati szövetségesek egy ilyen vereséget követően elveszíthetik a bizalmat Zelenszkij iránt és egyre nehezebb lesz új fegyverküldeményeket és pénzt folyósítani Ukrajna számára.

17:04
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin szólt az oroszokhoz

Vlagyimir Putyin szerint az oroszok folyamatos nyugati nyomás alatt élik mindennapjaikat. Az orosz elnök azonban kiemelte, hogy a szankciók ellenére is nyugalom van az országban. Hangsúlyozta, hogy a nyugati országok barátságtalan lépéseire csak úgy lehet hatásosan reagálni, ha a törvényhozást megerősítik és kiterjesztik az emberek szabadságának védelmét.

17:40
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Itt az újabb őrült brüsszeli provokáció

Az Európai Unió eseti vizsgálóbizottságot állt fel annak felderítésére, hogy miképpen lehetne felhasználni a szankciók következtében befagyasztott orosz pénzügyi alapokat a háború sújtotta ukrán területek újjáépítésére - közölte Ulf Kristersson svéd miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján.

17:49
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner csoport vezetőjének elképesztő kijelentése

A Der Spiegelnek adott interjújában Jevgenyij Prigozsin, a Wagner PMC alapítója beismerte, hogy nem csak finanszírozta, hanem ő hozta létre az Internet Reaserch Agency névre keresztelt vállalatot, amely fő tevékenysége az internetes trollhadseregek irányítása és ezáltal bizonyos politikai és üzleti érdekek népszerűsítése. 

18:24
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

A bolgár elnök ellenzi, hogy a hadsereg tartalékaiból fegyvereket szállítsanak Kijevnek

A bolgár elnök határozottan ellenezte, hogy a hadsereg tartalékaiból fegyvereket szállítsanak Ukrajnának - derült ki Rumen Radev keddi nyilatkozatából.

A fegyverszállításokhoz ragaszkodó háborús pártoknak először választásokat kell nyerniük, kormányt kell alakítaniuk, és vállalniuk kell a felelősséget azért a döntésért, hogy a bolgár hadsereg átadja fegyvereit Ukrajnának. Olyan emberek, akik egyáltalán nem értenek semmit a hadsereghez, most mindent megtesznek, hogy belekeverjenek minket az ukrajnai konfliktusba, amit nem fognak tudni majd ellenőrizni - jelentette ki Radev.

Véleménye szerint az ukrajnai háború már a teljes kölcsönös kimerültség szakaszában van, és ha nem vigyáznak, magával ránthatja a bolgárokat is. Szólt arról is, hogy az orosz katonai művelet legelső óráiban Bulgária kategorikusan elítélte az agressziót.

Leszögezte, hogy nincs katonai megoldás erre a konfliktusra.

19:12
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán határőrség: Eddig csaknem harminc ukrán köztisztviselőt fordítottak vissza a határról

A kiutazási tilalom életbe lépése óta csaknem harminc ukrán köztisztviselőt tartóztattak fel a határon - mondta el Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője kedden az Ukrajinszka Pravdának.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy a kormány január 27-én fogadta el azt a határozatot, amely megtiltja a köztisztviselőknek, hogy a háború idején alapos indok nélkül külföldre utazzanak.

A tilalom hatálya alá eső személyek kizárólag hivatalos utazás céljából hagyhatják el az országot.

Demcsenko hangsúlyozta, hogy a tilalom alól kivételt képeznek azok a köztisztviselők is, akik gyermekeiket látogatnák meg külföldön, illetve kiskorúakat kísérnek.

20:07
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Meghívták az Ázsia Játékokra az orosz tornászokat és birkózókat

Oroszország torna, illetve birkózó szövetsége kedden közölte, hogy meghívást kapott az idei Ázsia Játékokra, amelyen már olimpiai kvótát lehet szerezni 2024-re.

Az ukrajnai háború miatt az orosz és fehérorosz versenyzők a legtöbb sportágban közel egy éve nem szerepelhetnek a nemzetközi porondon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azonban januárban bejelentette: vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a két ország sportolói semleges színekben visszatérhessenek, azaz zászlójuk, címerük és himnuszuk használata nélkül.

Ezen kívül szerezhetnének olimpiai indulási jogot is, de arról még nincs döntés, hogy ott lehetnek-e a párizsi ötkarikás játékokon.

"Meghívást kaptunk, hogy vegyünk részt az Ázsia Játékokon" - mondta Vaszilij Titov, az Orosz Torna Szövetség elnöke. "Jeleztük, hogy érdeklődünk, és majd kidolgozzák a részvételünk feltételeit."

Mihail Mamiasvili, az Orosz Birkózó Szövetség elnöke is megerősítette, hogy ők is meghívást kaptak a szervezőktől.

21:28
február 14, 2023
Vágólapra másolva!

Magyar-kirgiz csúcstalálkozó: Békés megoldás kell Ukrajnában; a szankciók Európát és Ázsiát is sújtják

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban tárgyalt Szadir Zsaparov kirgiz államfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen, melyen a magyar kormány több minisztere is részt vett, elhangzott: a Magyarország és Kirgizisztán közötti jó politikai kapcsolat egyre erősebb gazdasági, kereskedelmi összeköttetéseket eredményez.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a brüsszeli döntéshozóknak sokkal kevésbé bürokratikusan kellene hozzáállniuk az EU Kirgizisztánhoz és egész Közép-Ázsiához fűződő kapcsolatainak fejlesztéséhez, mert a térség stratégiai fontosságú Európa valamint a világ biztonsága és gazdasága szempontjából.

Az ukrajnai háború is kiemelt témája volt a magyar és a kirgiz vezető tárgyalásainak; egyetértettek a békés megoldás szükségességében, és abban, hogy a szankciók súlyos nehézségeket okoznak Európa és Ázsia országainak is.

05:30
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.