Újabb fontos települést foglaltak el az oroszok, folytatják a nagyerejű támadást

orosz ukrán háború
A 3. ukrán vasdandár katonái gyakorlatoznak a kelet-ukrajnai Harkov közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 368. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
07:04
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:06
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 25-én az ukrán-magyar határszakaszon 4849 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5815 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 96 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

07:12
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

A tizedik nem az utolsó szankciós csomag

Üdvözölte az elfogadott tizedik Oroszország elleni szankciós csomagot az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij éjszakai videójában azt mondta: az új szankciós lépések erőteljesek a terrorista állam védelmi ipara és pénzügyi szektora, valamint az orosz társadalmat hazugságba fullasztó propagandisták ellen, akik megpróbálják hazugságukat az egész világra terjeszteni. 

Diplomatáik és az egész állam azon dolgozik, hogy a globális és különösen az európai szankciókat kiterjesszék az orosz atomiparra, a Roszatomra, mindazokra, akik részt vesznek a terrorista állam rakétaprogramjában és nukleáris zsarolásában.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szerinte már megtették az ehhez szükséges lépéseket, és ezt várják az Európai Uniótól is.

07:44
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Perevalszkot ágyúzták az ukránok

Egy bérház és egy gépészeti javító üzem, valamint egy elektromos vezeték és egy gázvezeték sérült meg, miközben az ukrán erők Perevalszk városát ágyúzták – közölte a luhanszki orosz katonai vezetés. Az ukrán fegyveres erők két rakétát lőttek ki a településre HIMARS rakétavetőből.

08:23
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

A cseh elnök Ukrajna NATO-csatlakozásáról beszélt

Ukrajna NATO-tagságát a háború befejezése után kell megfontolni – jelentette ki Petr Pavel, Csehország megválasztott elnöke. A nyugalmazott tábornok Pavel az ukrán Suspilne című lapnak adott interjújában azt mondta, hogy a védelmi szövetség új tagjainak mérlegelésekor a közös értékeket, a hosszú távú érdekeket és a technikai kompatibilitást kell figyelembe venni. A műszaki kompatibilitás szempontjából azt mondta, "Ukrajna elvégezte a házi feladatát".

A nemzetközi jog szempontjából amint Ukrajna a NATO tagja lesz, miközben még konfliktusban van, a szövetség a konfliktus részesévé válik. "Elképzelhető, hogy akkor nagy valószínűséggel még atomfegyverek bevetésével is mekkora méretű lesz a NATO és Oroszország közötti konfliktus. Meg kell tehát várni a háború végét és Ukrajna szuverenitásának visszaállítását" - tette hozzá.

09:07
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz szakértő: A Kreml nem akarta három nap alatt elfoglalni Kijevet

Az orosz állami televízióban Julia Vitjazeva katonai szakértő azt mondta, hogy Ukrajna legfőbb eredményei között tartják számon, hogy az orosz katonáknak nem sikerült bevenniük Kijevet három nap alatt, ahogy azt Mark Milley amerikai tábornok megjósolta. Vityazeva szerint azonban Ukrajnában mindenki elfelejtette, hogy ezek egy amerikai tábornok szavai.

"Mindannyian azt mondják, hogy azt terveztük, hogy három napon belül elfoglaljuk Kijevet. Hadd ismételjem meg magam: ha meg akartuk volna tenni, megtettük volna! Mi több, minden kapacitásunk és erőforrásunk megvan ahhoz, hogy úgy csináljuk, ahogy az amerikaiak elfoglalták Fallúdzsát. De a legfelsőbb főparancsnokunk nem akarja. Neki nincs szüksége arra a pirruszi győzelemre, és nekünk sincs, mert később ott fogunk élni" - mondta Julia Vitjazeva.

09:55
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Elfoglaltak egy nagyon fontos települést, állítják az oroszok

Jevgenyij Prigozsin orosz hadvezető szombaton azt mondta, hogy a Wagner-csoport erői elfoglalták a kelet-ukrajnai Bahmuttól északra fekvő Yahidne falut. Az ukrán katonai jelentések, amelyeket egy nappal az ukrajnai orosz invázió első évfordulója után adtak ki, azt sugallják, hogy a kulcsfontosságú város közelében lévő falvak továbbra is Kijev ellenőrzése alatt állnak.
Független források egyik fél állításait sem tudták ellenőrizni.

A Bahmut környékéről származó beszámolók szerint míg az orosz erők a város déli részén rekedtek, addig északon több mint egy kilométert előrenyomultak Yahidne külvárosába.

10:29
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Fegyverek helyett tárgyalást javasoltak Putyinnal

Több ezren vettek részt Berlin központjában egy demonstráción, amely az ellen tiltakozott, hogy több fegyvert adjanak Ukrajnának, és arra buzdították a német kormányt, hogy ehelyett egyengesse meg az utat a Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalások előtt.

11:01
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Macron Peking segítségét kéri a háború befejezéséhez

A francia elnök szerint Kína elkötelezettsége az ukrajnai béke megteremtésében „jó dolog". Emmanuel Macron azt mondta újságíróknak, hogy április elején Kínába látogat, részben azért, hogy Peking segítségét kérje a háború befejezéséhez. „Kínának segítenie kell, hogy nyomást gyakoroljunk Oroszországra, hogy soha ne használjon vegyi vagy nukleáris fegyvereket" – mondta.

11:58
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelországnak nem okoz gondot az orosz olajszállítás leállása

Lengyelország legnagyobb olajvállalata, a PKN Orlen nem fogad kőolajat a Barátság vezetéken keresztül Oroszországból – közölte Daniel Obajtek vezérigazgató. Az Orlen azt mondta, hogy teljes mértékben el tudja látni finomítóit tengeren keresztül érkező olajjal, és a fogyasztókat nem érinti a leállás. Az orosz olaj a lengyel kínálat mintegy 10%-át teszi ki.

12:46
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán csapatok lövik Donyecket

Az ukrán erők a reggeli órákban Donyecket lőtték, többek között 10 rakétát lőttek ki a Petrovszkij területre - írta a ria.ru. Az ukránok ezenkívül 15 darab 155 mm-es lövedéket is kilőttek.

A 155 mm-es tüzérségi lövedékeket a NATO-országok használják. Az Egyesült Államok M777-es nagy hatótávolságú fegyvereket szállított Kijevnek, és az ukrán erők aktívan használják ezeket a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok városainak támadására.

13:33
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az aknamentesítés tovább folytatódik

Az elmúlt nap folyamán az Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat 46 robbanóeszközt hatástalanított a harkovi területen - jelentette Oleh Syniehubov kormányzó.

14:22
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők támadják Mikolajivot

Oroszország az elmúlt 24 óra folyamán ötször csapott le a Mikolajivi területen fekvő Fekete-tenger parti városokra, Ocsakivra és Kutsurubra - közölte Vitalij Kim, a Mikolajivi terület kormányzója a Telegramon.

15:12
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Donyecket támadják az ukránok

Az ukrán erők három darab 155 milliméteres kaliberű "NATO"-gránátot lőttek ki Donyeck Kijevszkij kerületére helyi idő szerint 13 óra 15 perckor - közölte a DNR képviselete.

16:05
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem tervez további áramkimaradásokat

Ukrajna nem tervez további áramszüneteket, ha nem lesznek újabb sztrájkok, és sikerül felhalmoznia némi energiatartalékot - közölte az ország energiaügyi minisztere.
Oroszország októberben kezdte bombázni az ország energetikai infrastruktúráját, így milliók maradtak napokig áram és fűtés nélkül. Haluscsenko szerint az idei fűtési szezon rendkívül nehéz volt.

Energetikai mérnökeinknek sikerült fenntartaniuk az áramellátó rendszert, és már a harmadik egymást követő héten az áramtermelés biztosította a fogyasztási igényeket, vannak tartalékaink

- mondta.

16:49
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Horvátország helikoptereket küld Ukrajnába

Horvátország 14db Mi-8-as helikoptert készít elő, amelyeket Ukrajnába fognak küldeni

-írta a Jutarnji list.

17:38
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Veszteségek a Donyecki területen

Az oroszok súlyos veszteségeket szenvednek a Donyecki területen. A 155. haditengerészeti gyalogsági (NI) dandár szinte biztosan jelentősen károkat szenvedett

- jelentette az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

18:30
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Német védelmi miniszter: Ukrajna 300 harckocsit kaphat Nyugatról

Ukrajna 300 harckocsit kaphat Nyugatról az orosz támadás elleni védekezéshez, köztük 62 darabot a legmodernebbnek számító Leopard 2-esekből - mondta a német védelmi miniszter egy vasárnapi interjúban.

Boris Pistorius a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte: bízik abban, hogy sikerül megvalósítani azt a német-lengyel kezdeményezést, hogy az orosz agresszió elhárítását segítő nyugati országok két harckocsizó zászlóaljnyi, azaz 62 darab Leopard 2-essel segítsék az ukrán hadsereget.

Az A4-es jelzésű modellből már össze is jött egy zászlóaljra való, és az újabb, Leopard 2 A6-os modellből is egyre többet ajánlanak fel a partnerek - fejtette ki a miniszter, jelezve, hogy formálódnak újabb megállapodások, amelyekről még nem közölhet részleteket.

Mint mondta, valamennyi harckocsifajtát együttvéve Ukrajna 2024 tavaszáig megkaphatja az előirányzott mennyiséget, azaz 300 darabot, "és majd meglátjuk, hogy ezután miként változik a háború menete".

19:27
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Egy település elfoglalásáról és egy bahmuti gát ukrán felrobbantásáról számolt be az orosz fél

Az orosz erők elfoglalták a Bahmut közelében lévő Jahidne települést, az ukrán hadsereg pedig felrobbantott egy gátat magában az ostromlott városban - közölte az orosz fél a hétvégén.

A Bahmuttól egy kilométerre északra fekvő Jahidne község bevételét Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója jelentette be.

Igor Kimakovszkij, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió vezetőjének tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökséggel szombat éjjel azt közölte, hogy az ukrán hadsereg felrobbantott egy gátat Bahmutban, amivel egyfelől az orosz előrenyomulást kívánja lelassítani, másfelől pedig, az életkörülményeket lehetetlenné téve, a város elhagyására akarja rákényszeríteni a lakosságot.

20:06
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

A fehérorosz elnök Pekingbe látogat

A kínai külügyminisztérium megerősítette, hogy Alekszandr Lukasenka, Fehéroroszország elnöke, Vlagyimir Putyin orosz államfő közeli szövetségese Pekingbe fog látogatni.

Hua Csunying szóvivő elmondta, hogy Lukasenka kedd és csütörtök között fog Kínába érkezni, de nem közölt további részleteket a látogatással kapcsolatban - írja a The Guardian.

21:06
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Harcok Vuhledar körül

Ukrajna donyecki területen fekvő Vuhledar városa körül az orosz hadsereg sok harcjárművet vesztett - jelentette az angol védelmi minisztérium.

A legutóbbi hírszerzési jelentés szerint a most megsemmisült járművek valószínűleg az orosz 155. tengerészgyalogos dandár kötelékéhez tartoztak, ami élen járt a korábbi, szintén sok veszteséggel járó offenzív műveletek végrehajtásában is.

A britek szerint az egység képességei biztosan leromlottak, mivel a veszteségeket tapasztalatlan, mozgósított katonákkal pótolták - írja a Sky News.

21:35
február 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán számok az orosz veszteségekről

A Wagner orosz zsoldoscsoport mintegy kétszáz tagja halt meg február 20. és 22. között a Donyeck megyei Bahmut irányában zajló harcokban - közölte vasárnap esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

"Az ellenség továbbra is jelentős veszteségeket szenved el. Így a donyecki régió horlivkai járásában február 23-án hivatalos regisztráció nélkül helyszíni vizsgálatot végeztek a Wagner alakulat mintegy 200 halott zsoldosának holttestén. A megszállók február 20. és 22. között haltak meg Bahmut irányában. A vizsgálat befejezése után a holttesteket teherautókkal kivitték az oroszországi Novosahtyinszk felé" - írta a vezérkar.

Hozzátették, hogy ezen felül február 22. és 24. között legfeljebb harminc mozgósított orosz katona holttestét szállították Horlivka egyik kórházának hullaházába.