Terrorista főhadiszállásokra mért csapást az izraeli hadsereg

Események

Horizontal, Izrael, Gáza
This picture taken from a position near Sderot along the Israeli border with the Gaza Strip on October 31, 2023, shows flares dropped by Israeli forces above the Palestinian enclave amid ongoing battles between Israel and the Palestinian Hamas movement. (Photo by Yuri CORTEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 26. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül38 bejegyzés
07:04
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:18
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael újabb megölt katonákat nevezett meg

Az izraeli hadsereg frissítette azon katonák listáját, akik a Hamász elleni háborúban haltak meg. A halálos áldozatok száma jelenleg 326, köztük 11 katona, akik kedden haltak meg a Gázai övezetben. A katonák mind 19 és 20 év közöttiek voltak.

07:25
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

A WHO komolyan aggódik a Hamász által fogva tartott túszok miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus azt mondta, szervezetét továbbra is komolyan aggasztja a fogva tartott túszok állapota, akiket a Hamász csoport Izrael október 7-i megtámadása során rabolt el.

 

Az X-en, korábban Twitteren közzétett bejegyzésében különös aggodalmát fejezte ki a gyerekek, a nők, az idősek és az azonnali orvosi ellátást igénylő egészségi állapotúak miatt.

„A WHO ismét felszólít az összes túsz azonnali szabadon bocsátására” - írta.

08:51
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Fehér Ház: A Hamásszal ellentétben Izrael akarattal nem vesz célba civileket

A Fehér Ház kommunikációs koordinátora sajtótájékoztatón vitatta, hogy az izraeli hadsereg népirtásért lenne felelős. John Kirby elismerte, hogy az izraeli támadásoknak vannak civil áldozatai, de hozzátette, hogy

ártatlanok meggyilkolása nem célja az izraeli katonaságnak.

Egyben teljes tragédiának nevezte az Gázai övezetben fekvő menekülttábort ért támadást, és azt ígérte, hogy az Egyesült Államok mindent elkövet annak érdekében, hogy az izraeli hatóságok figyelmét felhívja az emberi élet tiszteletének fontosságára, és a civil áldozatok számának korlátozására.

Megjegyezte azt is, hogy az izraeliek azt a Hamászt és annak vezetőit veszik célba, amely barbári módon támadta meg országukat október 7-én.

A menekülttábort ért találattal kapcsolatban a Pat Rycer, a Pentagon szóvivője úgy fogalmazott, hogy a Hamásszal ellentétben, az izraeli hadsereg akarattal nem vesz célba civileket.

09:54
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb izraeli katonák haltak meg

Újabb kilenc izraeli katona esett el a Gázai övezet északi részén a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet ellen vívott háborúban - jelentette az izraeli hadsereg szerda reggel.

Két katona akkor halt meg, amikor harckocsijukat kedd délután felrobbantotta egy, az útra telepített pokolgép, heten pedig egy harci járműben ültek, amelyet eltalált egy páncéltörő rakéta.

A halottakon kívül négy katona súlyosan megsebesült.

„Az izraeli hadsereg harcosainak eleste a Hamász terroristái elleni gázai csatákban kemény és fájdalmas csapás. Szívünk és gondolataink családjukkal vannak. A Gázai övezet mélyén folytatott hatalmas harcok jelentős eredményei sajnos súlyos árat követelnek. Előkészültünk és készen állunk egy hosszú és összetett hadjáratra, amely bátorságot, elszántságot és kitartást igényel - nyerni fogunk” - írta a X közösségi portálon Joáv Galant izraeli védelmi miniszter haláluk után.

A Hamász október 7-ei terrortámadása után kitört háborúban szerdáig több mint 300 izraeli katona esett el. Mellettük több tucat rendőr, és a Sin Bet belbiztonsági szervezet számos tagja is áldozatul esett a harcokban.

10:12
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Terrorista főhadiszállásokra mértek légicsapást az izraeli erők

Az izraeli hadsereg egyesített erői az éjszaka folyamán több mint 11 ezer terrorista célpontot támadtak meg a Gázai övezetben, köztük hadműveleti főhadiszállásokat és a Hamász terrorista-csoportjait.

A keddi harcokban az izraeli erők a Hamász számos fegyveresével végeztek, akik az övezet északi részén, a dzsabalíjai menekülttábor egyik többszintes épületében barikádozták el magukat.

Az épület iskola, orvosi rendelő és kormányhivatalok közelében fekszik. A szárazföldi egységek útmutatása alapján a vadászgépek légicsapást mértek a terroristákra.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint az éjjeli razziákon négy palesztin halt meg Ciszjordániában kitört összecsapásokban. Hárman Dzseninben, egy palesztin pedig Tulkaremben halt meg. Az egyik halott a palesztin beszámolók szerint egy hatvanöt éves civil volt.

10:37
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia elítélte egy gázai menekülttábor izraeli bombázását

Szaúd-Arábia szerdán "a lehető leghatározottabban" elítélte egy gázai menekülttábor elleni izraeli bombázást, amely több tucat halálos áldozatot követelt, és Izrael szerint a Hamász palesztin iszlamista mozgalom egyik parancsnokát vette célba.

- közölte a szaúdi külügyminisztérium az X közösségi oldalon.

Izraeli légitámadásban lerombolt ház romjai között keresnek túlélőket palesztinok a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeirat palesztin menekülttáborban 2023. október 31-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Forrás: MTI/AP/Doaa Al-Baz
10:57
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Egyiptom sebesülteket fogad be Gázából - videó

Egyiptom kedden bejelentette, hogy kész befogadni sebesülteket a palesztin lakosságú Gázai övezetből, tekintettel az ott dúló súlyos harcokra - írja a Magyar Nemzet. Az egyiptomi egészségügyi hatóságok szóvivője el-Arís városában az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy orvoscsapataik már szerdától készen állnak a rafahi határátkelőnél. Az egyiptomi biztonsági erők is megerősítették, hogy arra készülnek:

szerdától a Gázai övezet és Egyiptom határán található rafahi átkelőnél beengedik sebesültek egy csoportját az izraeli erők által ostromlott palesztin térségből.

Az AFP egyik fotóriportere kedden este arról számolt be, hogy számos mentőautó áll készen az átkelő egyiptomi oldalán. A helyi egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint a Rafahtól mintegy 15 kilométerre, a Sínai-félsziget északi részén található Sejk Zuvejd városában egy 1300 négyzetméter alapterületű tábori kórházat hoznak létre a Gázai övezetből érkező sebesültek kezelésére. Az egyiptomi döntést pár órával azt követően hozták meg, hogy izraeli támadás érte a Gázai övezet északi részén található Dzsabalia menekülttábort, és ebben - egybehangzó izraeli és palesztin hivatalos közlések szerint - legalább ötven ember életét vesztette és 150-en megsebesültek. A kairói külügyminisztérium elítélte ezt a támadást, és figyelmeztetett a védtelen civileket érő önkényes támadások következményeire.

11:14
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Egyiptom tankokat küldött a gázai határ közelébe

Attól tartanak, hogy a harcok miatt több tízezren menekülhetnek az országba. Egyiptom tankokat és páncélozott járműveket állomásoztat a gázai rafahi határátkelő közelében. A felvételeken több tucatnyi, a határ közelében állomásozó jármű látható – írja a Times of Israel.

A Mandiner szemléje szerint Egyiptom attól tart, hogy az Izrael és a Hamász közötti gázai harcok miatt több tízezer menekült érkezik a Gázai övezetből, ezért eddig nagyrészt zárva tartotta a határt, és csak segélyszállító teherautókat engedett be Gázába.

11:28
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Itt a terroristák nagy beismerése

A palesztin civil lakossággal nem túl szolidáris nyilatkozatot tett Musa Abu Marzouk, a Hamász politikai irodájának tagja, ugyanis az Al-Jazeerának adott interjújában kijelentette, hogy a Gázában lévő alagutak nem a lakosság számára, hanem védelmi célokból építették – írta meg a Ynetnews.

– mondta Marzouk, hozzátéve, hogy Izrael felelőssége, hogy ellássa őket szolgáltatásokkal. Álláspontja szerint az alagutakat azért építették, hogy „megvédjék őket a repülőgépektől". Szerinte „a gázaiak 75 százaléka menekült, az ENSZ felelőssége, hogy megvédje őket". Mousa Abu Marzouk vezette azt Hamász küldöttséget is, amely a múlt héten Moszkvába látogatott.

11:47
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az Izrael-Hamász konfliktus egy új antiszemita hullámot indított el világszerte - videó

Az Izrael-Hamász konfliktus egy új antiszemita hullámot indított el világszerte. Az elmúlt időszakban számos nyugat-európai nagyvárosban többezres Palesztina-párti tömegtüntetéseket szerveztek. Szakértők szerint a modernkori antiszemitizmus az Európát sújtó migrációs hullám következménye, amellyel szemben az unió továbbra sem tud egységesen fellépni.

12:10
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

A "mozgósítás és a szolidaritás" estéjét tartották a párizsi Nagy Zsinagógában

A "mozgósítás és a szolidaritás" estéjét tartották kedd este a párizsi zsidó közösség emblematikus helyszínén, a Nagy Zsinagógában, ahol több mint ötszázan gyűltek össze, hogy meghallgassák azoknak az embereknek a vallomását, akiknek hozzátartozóit a Hamász iszlamista szervezet túszul ejtette.

"Tragédia az, ami ma este összehoz minket" - jelentette ki az ünnepség kezdetén Rafael Morav, Izrael párizsi nagykövete, aki "a Hamász összes túszának feltétel nélküli szabadon bocsátását" sürgette. Hozzátette: "a legsürgősebb, hogy a Vöröskereszt (Nemzetközi Bizottsága) kapcsolatba kerüljön a 240 tússzal". A Nagy Zsinagóga annyira zsúfolt volt, hogy megnyitották az épület emeleti szintjét. Az épület oszlopaira plakátokat ragasztottak, amelyeken idézték a túszok hozzátartozóinak szavait. Őket előzőleg a Nemzetgyűlésben fogadták.

"A bátyám mindössze 27 éves, és csak egy buliba ment", a sivatagba, ahol október 7-én elrabolták - mesélte Daniel Toledano.

- mondta a közönségnek, amely állva tapsolta meg. "Nem maradtak könnyeink, a szemünk kiszáradt, ki vagyunk merülve, három hét után. Csak annyit kérek, hogy jöjjenek vissza" - könyörgött Ajelet Szella, akinek hét unokatestvérét rabolták a Beeri kibucból. A nyilatkozók felolvasták a kibucban október 7-én elkövetett véres támadás során a Hamász tetteinek sorát, elítélve a támadók "abszolút gonoszságát" és "terrorista kegyetlenségeit".

Az izraeli hadsereg légicsapásokat mér Gázára. Forrás: MTI/EPA/Haitham Imad
12:38
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Tankokkal és buldózerekkel tartanak az izraeliek Gáza felé - fotók

Az izraeli haderő hétfőn Gáza fő észak-déli irányú útját támadta, Gázavárost pedig két irányból is célba vette. A Hamász palesztin terrorszervezet arról számolt be, hogy páncéltörő rakétákkal lövi az izraeli száraszföldi erőket – írja a Reuters.

Az izraeli haderő (IDF) kedd reggel fotókat tett közzé a Gázai övezet elleni szárazföldi katonai műveletről. A fotókon harckocsik, katonai buldózerek és más katonai járművek láthatók.

13:10
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Előbb az ágy alá mászott a magyar-izraeli tinilány, de aztán a terroristák rágyújtották a házat - videó

A Hetek exkluzív interjút készített Osnat Weiss-szel, azzal a magyar-izraeli nővel, akinek a 18 éves szintén magyar-izraeli unokahúgát és édesanyját a Hamász terroristái rabolták el október 7-én a Beeri kibucból. Az asszony a Heteknek adott interjújában elmesélte, hogy először az anyával tartotta a kapcsolatot a Hamász támadásának idején, ő mondta neki a telefonban, hogy terroristákkal van tele a kibuc, ahol laknak. Amikor megszakadt a hívás, Osnat a 18 éves unokahúgának, Nogának üzent, aki azt írta, betörtek hozzájuk a fegyveresek, ő pedig az ágy alá bújt el.

– üzente nagynénjének.

13:30
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyel külügyminiszter: a konfliktusban érintett mindkét fél tegye lehetővé a civilek kimenekítését

Az izraeli-palesztin konfliktusban érintett mindkét félnek be kell szüntetnie a hadviselést, és lehetővé kell tennie a civil lakosság biztonságos kimenekítését a Gázai övezetből - szorgalmazta szerdán Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter.

A lengyel diplomácia vezetője az X közösségi felületen a gázai konfliktus "azonnali beszüntetését" követelte. Megerősítette: a lengyel diplomáciai és konzuli szolgálat mindent megtesz annak érdekében, hogy segítsenek a Gázában rekedt lengyelek kimenekítésében.
Múlt pénteken a varsói külügyi tárca közölte: több mint 20 lengyel vár kimenekítésre az övezetből, és evakuálásuk érdekében a lengyel diplomácia kapcsolatban van az izraeli és az egyiptomi hatóságokkal.

13:59
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Elképesztő felvétel: ilyen valójában a Gáza alatt húzódó alagútrendszer - videó

Előkerült az X-en egy igencsak érdekes riport, melyet az orosz RT készített Gázában a Hamásszal vállvetve harcoló Iszlám Dzsihád egyik alagútrendszeréről. Egy nagyon mély, komplex és kiterjedt hálózatról van szó, melyet láthatólag gondosan megtervezett munkával készítettek el a radikális iszlamisták.

14:13
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Videón, ahogy a marylandi imám „nagy győzelemnek” nevezi az október 7-i mészárlást

Izrael amerikai nagykövetsége hivatalos Twitter-oldalán (X) osztott meg egy rövid videót Mahmoud Abdel-Hady marylandi imámról, aki beszédében „nagy győzelemnek" nevezi a Hamász október 7-i mészárlását – írja a Mandiner.

– teszi fel a kérdést bejegyzésében a nagykövetség.

14:24
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Uniós szóvivő: a ciszjordániai telepesek támadásai miatt a helyzet kikerülhet az irányítás alól

Sürgős intézkedésekre van szükség a palesztin lakosságú Ciszjordániában, az ottani zsidó telepesek támadásai miatt ugyanis a helyzet kikerülhet az irányítás alól - jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője szerdán.

Közleményében az uniós illetékes hangsúlyozta: a ciszjordániai zsidó telepesek "terrorizmusának fellángolása" nagyon sok polgári áldozathoz vezetett, palesztin közösségek kényszerültek elhagyni otthonaikat. A telepesek támadásai "kimondhatatlan szenvedést okoznak a helyi közösségeknek" - fogalmazott. Kijelentette: Izraelnek kötelessége megvédeni a ciszjordániai civileket a "szélsőséges telepesek" által alkalmazott erőszaktól. Kötelessége továbbá felelősségre vonni az elkövetőket, és biztosítania az izraeli hadsereg (IDF) beavatkozását. Ez jogi kötelezettség, teljesíteni kell - húzta alá.
A ciszjordániai zsidó telepesek támadásai tovább fokozzák a Gázai övezet amúgy is tragikus helyzetét, és növelik a konfliktus elmérgesedésének kockázatát, melyet minden áron el kell kerülni - tette hozzá az uniós külügyi szolgálat szóvivője.

14:54
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

A WHO örül Egyiptom döntésének

Az Egészségügyi Világszervezet üdvözölte Egyiptom döntését, miszerint 81 sérült és beteg embert fogad kezelésre a Gázai övezetből, és megismételte felhívását a humanitárius segítségnyújtás – beleértve az üzemanyagot, vizet, élelmiszert és orvosi ellátást – sürgős és gyorsított hozzáférésére a Gázai övezetnek.

15:06
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

A külföldi útlevéllel rendelkezők első csoportját evakuálták a rafahi átkelőn keresztül

A külföldi útlevéllel rendelkezők első csoportját evakuálták a Gázai övezetből, és elérték a rafahi határátkelő egyiptomi oldalát - közölte két határmenti forrás a Reuters hírügynökséggel.

Palesztinoknak szánt humanitárius segélyszállítmányt rakodnak le kamionról a Gázai övezet déli határán, miután megnyitották a Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi ellenőrzőpontot a teherautó-konvoj előtt 2023. október 21-én Forrás: MTI/EPA/Haitham Imad
15:28
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az olasz külügyminiszter bizakodik

Az olasz külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy az első olasz állampolgárok szerdán elhagyhatják Gázát. Antonio Tajani az Ansa hírlapra hivatkozva azt mondta: 

megnyitották az első folyosót Rafahban, és az emberek elindultak. Remélem, hogy az első olasz elindulhat. Kairói nagykövetségünk készen áll a távozó olasz társaink fogadására.

15:40
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Bécsi zsidó temetőben horogkereszteket rajzoltak antiszemiták

Ausztria fő zsidó vezetője szerdán közölte, hogy az éjszaka folyamán tüzet gyújtottak Bécs központi temetőjének zsidó részében, és horogkereszteket fújtak a külső falakra – írja a The Guardian.

Az AP jelentése szerint a bécsi zsidó közösség elnöke, Oskar Deutsch azt írta a közösségi médiában, hogy a tűz égette egy díszterem bejárati előcsarnokát, de nem okozott sérülést. A tűzoltóság és a rendőrség nyomozást folytat – mondta.

A kép illusztráció! Forrás: AFP
15:53
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Áramszünet Gázában

A palesztin távközlési ügynökség közölte, hogy szerdán leálltak az internet- és telefonhálózatok a Gázai övezetben. Kevesebb mint egy héten belül ez a második ilyen áramszünet Gázában.

Izraeli légitámadásban megsérült lakóházak Gázában 2023. október 30-án. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Szaber
16:17
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

A német állampolgárok is elhagyhatják Gázát

A német külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy tájékoztatta állampolgárait arról, hogy az egyiptomi rafahi határátkelőn keresztül elhagyhatják a Gázai övezetet. A Reuters jelentése szerint a szóvivő azt mondta, hogy kezdetben Kairóba viszik őket, hozzátéve, hogy eddig nem volt konkrét jel a német állampolgárok távozására.

16:32
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ezek az izraeli nők harcolnak a terroristák ellen - videó

Az izraeli külügyminisztérium közzétett egy videót Facebook-oldalán, amelyben a hadsereg egyes női tagjait mutatják be. A bemutatott hölgyek több rangfokozatot is képviselnek. A Magyar Nemzet szemléje szerint többek között bemutatnak olyan alezredest, aki 15 terroristát fogott el, főfelügyelőt, aki sérülten is harcolt, kapitányt, aki tankjával és legénységével vette fel a harcot a terrorizmus ellen, parancsnokot, aki terrorista bázist semlegesített.

Izrael azon kevés országok egyike, ahol a katonai szolgálat minden munkaképes női állampolgár számára kötelező. A zsidó-izraeli nők számára előírt katonai szolgálati idő 24 hónap, kivéve a meghatározott szerepköröket, amelyek esetében 30 hónapos szolgálatot írnak elő.

A nők felmentést kaphatnak a katonai szolgálat alól vallási lelkiismereti okokból, házasság, terhesség vagy anyaság miatt.

16:57
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Lánya utolsó hívásáról mesélt egy izraeli édesanya

A Fox News amerikai hírhálózat számolt be arról, hogy egy izraeli édesanya, Meirav Gonen kénytelen volt végighallgatni, ahogy a lányát elfogják és bántalmazzák a Hamász palesztin terrorista csoport fegyveresei.

– mondta a lánya a telefonba. A Magyar Nemzet összefoglalója alapján az édesanya beszámolója szerint hallotta, hogy lánya próbál nagyon halkan sírni, és a telefonon keresztül hallotta azt is, hogy folyamatos a lövöldözés.

A 23 éves lányról további információk nincsenek egyelőre, azt azonban tudni, hogy a lány barátnője életét vesztette ugyanabban a támadásban. Ha életben van Romi Gonen, akkor egyike lehet annak a 243 embernek, akiket a terroristák a Gázai övezet palesztin területén túszként tartanak fogva.

17:10
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Jordánia visszahívta izraeli nagykövetét a háború miatt

Jordánia felszólította nagykövetét, hogy jöjjön vissza Izraelből a jelenleg zajló háború miatt – közölte szerdán a külügyminisztérium. A nagykövet csak akkor térne vissza Tel-Avivba, ha Izrael leállítja a gázai háborút, és véget vet „az általa okozott humanitárius válságnak" – írja a Reuters. Izrael jordániai nagykövete, aki két hete távozott, csak azonos feltételekkel térhet vissza – tette hozzá a minisztérium.

A palesztinokat támogató tüntetés a dániai Aarhusban 2023. október 31-én. Forrás: MTI/EPA/Ritzau/Mikkel Berg Pedersen
17:31
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyi palesztin halhatott meg eddig

Az ENSZ humanitárius irodájának jelentése szerint október 7. óta legalább 123 palesztint, köztük 34 gyereket öltek meg az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániában – írja a The Guardian. Korábban a Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium 8796-ra emelte a halálos áldozatok számát a Gázai övezetben.

17:45
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

110 külföldi útlevéllel rendelkező személy léphetett be Egyiptomba Gázából

Az AP jelentése alapján szerda délutántól 110 külföldi útlevéllel rendelkező személy hagyhatta el Gázát Wael Abu Omar, a palesztin átkelőhelyek hatóságának szóvivője szerint - írja a The Guardian.

A hatóság tájékoztatása szerint a tervek szerint több mint 400 külföldi útlevéllel rendelkező személy számára engedélyeznék az Egyiptomba való távozást.

18:27
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyi Hamász-terrorista hatolt be Izraelbe

Az IDF új értékelése a Hamász október 7-i mészárlásáról azt sugallja, hogy mintegy 3000 terrorista hatolt be Dél-Izraelbe, hogy gyilkos ámokfutást folytasson a gázai határ menti városokban - tudta meg a The Times of Israel.

Korábban a hadsereg becslése szerint mintegy 2500 terrorista vett részt a támadásban.

19:07
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael lecsapott egy terroristasejtre

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint több aknavetővel lőttek Libanonból Izraelre, ami miatt a légvédelmi szirénák beindultak a határ menti Shtula városában.

Az aknák nyílt területen hullottak le és senki nem sérült meg - közölte az IDF.

A hadsereg válaszul a terrorsejtet kilőtte - tették hozzá.

19:35
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Üzent a Hamász rettegett vezetője

Izrael mészárlásokkal próbálja leplezni hibáit a gázai övezeti háborúban - jelentette ki szerdán Iszmáíl Haníje, a Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet vezetője.

Hangsúlyozta, hogy a térségben nem lesz stabilitás, ha a palesztinok nem tudják elérni a függetlenséget.

Az ellenségnek és azoknak, akik támogatják, azt mondjuk, hogy a hibák elleplezését szolgáló erőfeszítéseik nem fogják megmenteni őket az átütő erejű vereségtől

- hangoztatta Haníje Katarban közzétett friss videoüzenetében.

Kijelentette, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász október 7-i meglepetésszerű támadása Izrael ellen válasz volt Izrael "rasszista

20:17
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Antiszemita cselekmények miatt indult több eljárás Párizsban

A párizsi ügyészség szerdán bejelentette, hogy eljárást indít egy, a közösségi oldalakon megjelent felvétel miatt, amelyen csoportba verődött utasok antiszemita rigmusokat skandálnak a francia fővárosban a metróban.

A TikTok közösségi oldalra szerdára virradóra feltöltött felvétel szerint a párizsi metró hármas vonalán előző este utazók közül többen zsidók ellen uszítottak, majd azt kiabálták, hogy "Nácik vagyunk, büszkék vagyunk!", "Éljen Palesztina!". Egy szemtanú szerint a csoporthoz mintegy húsz középiskolás korú fiatal tartozott.

A felvételt szerda délutánig mintegy 600 ezren látták. A párizsi prefektúra ezt követően tett feljelentést az ügyészségen gyűlöletkeltő és antiszemita kifejezések nyilvános helyen történt elhangzása miatt.

20:51
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ciprus humanitárius segélyt küld a Gázai övezetbe

A ciprusi kormányszóvivő szerint a Ciprusról a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek folyamatos áramlására irányuló ciprusi kezdeményezés értelmében a hajók közvetlenül az enklávéba fognak hajózni, ahol az ENSZ munkatársai átveszik a segélyt, hogy szétoszthassák azt.

Constantinos Letymbiotis szóvivő szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök "pozitívan látta a kezdeményezést" a ciprusi elnökkel, Nikos Christodoulides-szal folytatott tegnap esti hosszú telefonbeszélgetés során.

21:17
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt üzente Amerika

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy a Gázai övezetet elhagyni szándékozó amerikai állampolgárok a mai nap folyamán megtehetik ezt.

Nagyjából 700 amerikai tartózkodik Gázában.

Biden azt írta X-en, hogy néhányan még ma, míg mások a következő napokban távozhatnak.

21:49
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Terroristák ezreit ölték meg Gázában

Yoav Gallant izrael védelmi miniszter mondott beszédet a légierő elit katonáihoz a Palmachim légibázison, 2023. október 31-én.

Elmondta, hogy a hadsereg célja a Hamász terrorcsoport felszámolása.

A Hamász súlyos csapásokat szenved el. Több mint 10 000 bombát dobtak le Gáza városára, több ezer célpontot találtak el, több ezer helyszínt semmisítettek meg, több ezer terroristát likvidáltak

- teszi hozzá Gallant.

23:16
november 01, 2023
Vágólapra másolva!

Gáza város kapujában áll az izraeli hadsereg

Gáza város kapujában állnak az izraeli egységek a Gázai övezet iszlamista terrorszervezetei, a Hamász és az Iszlám Dzsihád elleni háború 26., a szárazföldi hadműveletek 5. napján - jelentették izraeli katonai szóvivők szerdán. Icik Kohen tábornok szerdán bejelentette, hogy hadosztályának erői mélyen a Gázai övezetben, Gáza város kapujában vannak.Az elmúlt öt napban felszámoltunk a Hamász jelentős erőit, megtámadtuk stratégiai létesítményeit- közölte a tábornok. Jichák Hercog államelnök szerda esti beszédében nemzeti egységre szólított fel és ígéretet tett a Gázai övezetbe hurcolt izraeliek kimenekítésére.Az elraboltak a fontossági sor élén állnak, visszatérésük szerves része a háború megnyerésének. A legjobb elmék a nap minden percében hazahozatalukon dolgoznak- mondta Hercog. Korábban Joáv Galant védelmi miniszter is Izrael összes tévécsatornáján közvetített beszédet tartott, melyben bejelentette, hogy heves csaták zajlanak a Gázai övezetben. "A Hamász súlyos csapásokat szenved el" hangoztatta. Elmondta: több mint tízezer bombát dobtak le Gáza városára; több ezer célpontot találtak el, katonai létesítményeket és "terroristák ezreit semmisítették meg a legalacsonyabbtól a legmagasabb szintekig".
A katonai szóvivők jelentése szerint az izraeli hadsereg a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal közösen egy vadászrepülőgép segítségével likvidálta a Hamász páncélosokat elhárító rendszerének a vezetőjét, Muhammad Esszart, akinek az irányításával korábban számos támadást hajtottak végre páncéltörők bevetésével izraeli állampolgárok és katonák ellen.Egyiptomi és palesztin források szerint mintegy háromszáz külföldi útlevéllel rendelkező ember kelt át a rafahi átkelőn Egyiptomba szerdán. Egyiptomból egyelőre nem érkezett hivatalos adat a belépők pontos számáról. Az izraeli hadsereg újabb becslése szerint nem ezerötszáz-kétezer, hanem mintegy háromezer fegyveres iszlamista hatolt be Izraelbe az október 7-i terrortámadásban a Gázai övezetből a kerítés több tucat pontján, valamint a levegőben és a tengerből. Beszámolójuk szerint az övezet menti településeken vívott csatákban körülbelül ezer terroristát öltek meg az izraeli erők, és mintegy kétszázat ejtettek foglyul; a többiek visszatértek a Gázai övezetbe.
Az izraeli hadsereg szerint jelenleg több mint egymillió gázait evakuáltak az övezet északi részéből a délibe. Továbbra is arra ösztönzik a helyi civil lakosságot, hogy hagyják el a Gáza folyó medrétől északra eső területet. A szárazföldi harcok péntek esti megindítása óta tizenhat izraeli katona elestét jelentették katonai szóvivők. Az izraeli parlament szerdán két törvényt módosított, melyek alapján ezentúl a honvédelmi tárca a háborúban elhunyt LMBT-személyek azonos nemű házastársát is hadiözvegynek ismeri el.

05:51
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.