Izrael fokozza a támadást a terroristák ellen, a Gázai övezetben nincs áram

Események

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, izraeli-palesztin konfliktus, 2023.12.15.,
Fire and smoke erupt after Israeli bombardment in Rafah in the southern Gaza Strip on December 14, 2023, amid continuing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 70. napjáról
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
05:26
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:39
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Zsidó ima a mecsetben

Az izraeli hadsereg szóvivője is kommentálta azt a felvételt, amelyen a dzsenini mecsetben egy izraeli katona énekel és imádkozik. Hagari szokatlannak nevezte az eseményt, mint mondta az izraeli katonáknak hivatásszerűen kell viselkedniük, és bárki, aki nem az IDF értékeinek megfelelően viselkedik, az a megfelelő intézkedésekkel fog szembenézni".

A közösségi médiában megjelent egyik felvételen a minaret hangszóróján keresztül héberül hallható egy dal a sötétség elűzéséről, amely az aktuális zsidó ünnephez, a hanukához kapcsolódik. (BBC)

05:41
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: Izrael a teljes győzelemig folytatja a háborút

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának, Jake Sullivannak, hogy Izrael a teljes győzelemig folytatja a háborút - írta a BBC. 

Az Egyesült Államok eközben felszólította Izraelt, hogy a közeljövőben mérsékelje a háborút, tegyenek többet a gázai civil életek védelmében.

Sullivan még pénteken a megszállt ciszjordániai Rámalláhba utazik, hogy megbeszéléseket folytasson a Palesztin Hatóság vezetőivel.

06:41
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét rakétatámadás ért egy konténerhajót

A jemeni lázadók csütörtökön ismét megtámadtak és kis híján eltaláltak egy konténerhajót, rakétájuk a vízbe csapódott a Báb-el-Mandeb-szorosban - közölte egy amerikai tisztségviselő.

A húszik a hongkongi zászló alatt közlekedő, Maersk Gibraltar nevű konténerhajót vették célba - közölte a névtelenül nyilatkozó hivatalnok.

Az általa megosztott információk azt követően kerültek nyilvánosságra, hogy a brit tengeri kereskedelmi hivatal (UKMTO) riasztást adott ki a szorosban.
Az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég úgy értesült: a rakéta becsapódása előtt egy magát jemeni haditengerésznek kiadó ember rádión arra utasította a konténerhajót, hogy változtasson irányt, és hajózzon Jemen felé. A vállalat információi szerint ő egy jemeni húszi lázadó volt.

A világ legnagyobb konténerszállítója, a Maersk szállítmányozási és logisztikai dán óriásvállalat nem nyilatkozott az incidensről.

07:40
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Már csak holtan találták meg az izraeli túszt

Izrael visszaszerezte egy újabb túsz, Elia Toledano holttestét - írta a BBC.  Az izraeli hadsereg közölte: különleges erői egy gázai hadművelet során szerezték vissza a túszul ejtett férfi holttestét.

A 28 éves Elia Toledanót október 7-én ejtették túszul a Supernova zenei fesztiválon, barátjával, Mia Schemmel együtt, akit két héttel ezelőtt, a harcok átmeneti szünetében szabadítottak ki. Toledano holttestét visszaszállították Izraelbe, ahol az orvosok és a rendőrség azonosította.

08:57
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét áramkimaradások vannak Gázában

Palesztin távközlési cégek szerint a Gázai övezetben ismét megszűntek a szolgáltatások az izraeli támadások miatt. A gázai kormány médiahivatala szerint az áramszünet akadályozza a mentési munkálatokat is.

09:30
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az indonéz haditengerészet kórházhajót készít elő

Indonézia azt tervezi, hogy egy kórházhajót küld a Gázai övezetbe, hogy orvosi segítséget nyújtson a háború áldozatainak - közölte a haditengerészet vezérkari főnöke, Muhammad Ali admirális.

A hajó, - a KRI Dr Radjiman Wedyodiningrat - jelenleg Jakartában dokkol, és Egyiptomtól várja az engedélyt, hogy beléphessen annak felségvizeire.

A hajó valószínűleg a Gázai övezet partjainál állomásozó úszó kórházként fog szolgálni.

Az ilyen missziók háborús időkben összetett tervezést igényelnek.

09:59
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

11 terroristát öltek meg Dzsenínben

Izrael befejezte a 60 órás rajtaütést Dzsenínben, 11 terrorista megölésével.

A haderő további éjszakai rajtaütéseket hajtott végre a megszállt Ciszjordániában.

Dzsenín városa Forrás: AFP/Marco Longari
10:35
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Fontos ügyről döntenek ma egy holland bíróságon

Egy hollandiai bíróság várhatóan ma dönt arról, hogy a holland kormányt kötelezzék-e arra, hogy hagyjon fel az F-35 vadászrepülőgépek Izraelnek történő alkatrészszállításával - jelentették.

Emberi jogi csoportok megtámadták a holland kormányt, mondván, hogy az alkatrészek szállításával megsértik a nemzetközi jogot.

Az ügy egy hollandiai raktárban tárolt, amerikai tulajdonban lévő F-35-ös repülőgép-alkatrészekből álló készletre vonatkozik, amelyeket a meglévő exportmegállapodások alapján az Egyesült Államok több szövetségesének, köztük Izraelnek szállítanak.

- idézte Michiel Servaest, az Oxfam Novib igazgatóját és az egyik felperes.

Az Izrael által használt fegyverek többségét az Egyesült Államok szállítja, amely évente több milliárd dollárnyi katonai felszerelést és pénzügyi támogatást is nyújt az országnak.

11:04
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

85 palesztin sportoló halálát dokumentálták

A Palesztin Labdarúgó Szövetség azt állítja, hogy a háború kezdete óta 85 palesztin sportoló, köztük 55 labdarúgó és 30 más sportágakban tevékenykedő játékos halálát dokumentálta - jelentette a Wafa palesztin hírügynökség.

11:34
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael fokozza a támadásokat

Izraeli erők fokozták a Gázai övezet északi részének, valamint a terület déli részén fekvő Khan Júnisz és Rafah városának bombázását - közölték a hatóságok.

Négy ember, köztük két gyermek meghalt és többen megsebesültek egy házra mért izraeli légicsapásban, Khan Júniszban pénteken kora reggel.

A Reuters arról is beszámol, hogy a Wafa hivatalos palesztin hírügynökség szerint az éjszaka folyamán Khan Júnisz és Rafah elleni izraeli légicsapásokban több ember meghalt.

Légicsapás Khan Júniszban Forrás: AFP/Mahmud Hams
12:05
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli erők leromboltak egy főhadiszállást

Az IDF lerombolt egy főhadiszállást Shujaijában - közölte az izraeli hadsereg szóvivője.

A hadsereg felfedezett és megsemmisített egy alagútnyílást, és megölt egy ott tartózkodó fegyverest.

12:42
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Egy alagútban megtalálták az október 7-i támadásokhoz használt motorokat

Az elmúlt 24 órában az izraeli katonák a dél-gázai Khan Júniszban rajtaütöttek a terrorista infrastruktúrán, felszámolva számos - a Hamász terrorszervezethez tartozó - titkos alagutat. A rajtaütések során megsemmisítettek egy fegyverraktárat, és

egy alagútban megtalálták az október 7-i támadásokhoz használt motorkerékpárokat.

13:12
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

134 túsz van még fogságban

Jelenleg százharmincnégy, Izraelből október 7-én elrabolt túsz van a Hamász és más iszlamista szervezetek fogságában a Gázai övezetben.

Húsz embert már megöltek, a Hamász őrzi holttestüket.

13:42
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Megszületett a döntés a holland bíróságon

A holland bíróság elutasította az emberi jogi szervezetek egy csoportja által indított keresetet, így Hollandia továbbra is szállíthat alkatrészeket az Izrael által a Gázai övezetben használt F-35-ös vadászrepülőgépekhez.

A hágai kerületi bíróság szerint az alkatrészek szállítása elsősorban politikai döntés, amelybe a bíráknak nem szabad beavatkozniuk.

Az amerikai tulajdonú F-35-ösök alkatrészeit egy hollandiai raktárban tárolják, majd a meglévő exportmegállapodások révén több partnerhez, köztük Izraelbe szállítják.

14:25
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli nők is harcolnak a fronton

Izrael történetében először vegyes férfi-női alakulat is harcol a fronton.

A hetven százalékban nőkből álló Gepárd vegyes ezred katonái a múlt héten csatlakoztak a gázai szárazföldi harcokhoz.

Az egység többnyire fiatal tartalékosokból áll, akik önként jelentkeztek, és kérték, hogy beléphessenek a Gázai övezetbe.

14:53
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

A francia külügyminiszter szombaton Libanonba utazik

Franciaország külügyminisztere szombaton Libanonba utazik a közel-keleti konfliktus megfékezésére irányuló diplomáciai erőfeszítések keretében. A háború kiszélesedésétől való félelem egyre nő, mivel Irán által támogatott csoportok támadják az amerikai és szövetséges erőket Irakban és Szíriában, és napi tűzharcok zajlanak Izrael és Libanon határa mentén.

- mondta Christophe Lemoine külügyminisztériumi szóvivő.

A külügyminiszter önmérsékletre és felelősségre fog felszólítani, hogy elkerülhető legyen egy új frontvonal kialakulása az izraeli-libanoni határon.

A Hezbollah, az Irán által támogatott Hamász libanoni szövetségese. A Hezbollah és Izrael között szinte naponta zajlanak határon átnyúló tűzharcok azóta, hogy a palesztin csoport október 7-én példátlan támadásokat intézett Izrael ellen.

Az izraeli-libanoni határ mentén összesen 128-an haltak meg, köztük 90 Hezbollah-harcos és legalább 11 izraeli.

15:21
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

A gázai háború új szakaszba lép

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Tel Avivban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a gázai háború új szakaszba lép, amelynek középpontjában a Hamász vezetésének pontos célba vétele és a hírszerzés által irányított műveletek állnak. Sullivan nem közölt részleteket a háború intenzitásában bekövetkező váltás időzítéséről.

- mondta Sullivan egy sajtótájékoztatón.

Sullivan azzal vádolta a Hamászt, hogy civileket használ emberi pajzsként, és iskolákat és kórházakat használ a támadások elleni védelemre.

Ma Ciszjordániában találkozik Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

15:45
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael beleegyezett a Kerem Shalom átkelő megnyitásába

Az egyik engedmény, amelyet Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó látogatását követően az izraeli kabinet tett az, hogy

Izrael beleegyezett a Kerem Shalom átkelő megnyitásába Izraelből a Gázai övezetbe.

Kerem Shalom mindig is áruforgalmi átkelőhely volt, még üzemanyagvezeték is van rajta.

Október 7. óta zárva van. Rafah, ahol jelenleg a segélyeket továbbítják, nem igazán áruszállításra van kialakítva.

16:00
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli csapás érte a Gáza és Egyiptom közötti határvidéket

Az izraeli hadsereg közölte, hogy támadást hajtott végre a Gázai övezet és Egyiptom közötti határvidéken. Avichay Adraee, a hadsereg szóvivője közölte, hogy a csapás a

Hamász katonai infrastruktúráját vette célba, amelyet a csoport a határ közelében helyezett el.

Azzal vádolták a Hamászt, hogy fegyvereket csempésznek a rafahi határon keresztül, az egyetlen átkelőn, ahol korlátozott mennyiségű segélyt engednek be az ostromlott Gázai övezetbe.

16:53
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael újabb csapást mért Khan Júniszra

A dél-gázai Khan Júniszban egy iskola elleni izraeli támadásban legalább 12-en meghaltak, köztük egy gyermek - jelentette az Agence France Presse. A halálos áldozatok száma vitatott. Az civilek az iskolát használták menedéknek, de feltehetően a terroristák is.

18:45
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa ismét tűzszünetre szólított fel

A pápa pénteki beszédében elítélte, hogy a Gázai övezetben, Ukrajnában és Jemenben gyermekek ezrei haltak meg a háborúkban.

Ferenc pápa többször is felhívást intézett a béke érdekében, azonnali humanitárius tűzszünetre szólított fel Izrael és a Hamász fegyveresei között.

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az Unicef szerdán közölte, hogy a jelentések szerint több, mint 5000 gyermek halt meg a Gázai övezetben.

19:37
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg újabb katona halálát erősítette meg

Az izraeli hadsereg közölte, hogy újabb katonája halt meg a Gázai övezet déli részén zajló harcok során. Az áldozat egy 23 éves katona, Shay Uriel Pizem volt. A háború október 7-i kezdete óta közel 450 izraeli katona vesztette életét.

21:01
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Napi kétszáz teherautónyi humanitárius segélyt kap a gázai civil lakosság

Izrael megnyitotta a Gázai övezetbe vezető Kerem Salom-i átkelőt, hogy megfelelő mennyiségű segély azon keresztül Egyiptomból bejuthasson oda az Egyesült Államokkal megkötött megállapodásának megfelelően - közölte pénteken a nemzetbiztonsági tanács nevében az izraeli miniszterelnöki hivatal.

A megállapodás részeként Izrael vállalta, hogy napi kétszáz teherautónyi élelmiszert és más humanitárius segélyt szállít Egyiptomból a gázai civil lakosság számára. A rafahi átkelőhely csak napi száz teherautó átengedésére képes, ezért kellett megnyitni a Kerem Salom-it is, hogy azon át közvetlenül be tudjon jutni az övezetbe még száz teherautó

- közölte a miniszterelnöki hivatal indoklásában. Kerem Salom Izrael, Egyiptom és a Gázai övezet hármas határán fekszik. Izrael eddig zárva tartotta ezt az átkelőhelyet, itt csak átvizsgálta azokat a segélyszállítmányokat, amelyek Egyiptomból érkeztek, és utána nem ott, hanem a rafahi átkelőn át juthattak be az övezetbe. A csak Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi átkelő 2-3-kilométerre van a Kerem Salom-itól.

Az izraeli kabinet korábbi határozata alapján csak Egyiptomból érkező humanitárius segélyeket szállíthatnak be a Gázai övezetbe.

Az Egyesült Államok vállalta a rafahi átkelőhely lehető leghamarabbi bővítésének finanszírozását azért, hogy a humanitárius segélyek csak Rafahon keresztül is bejuthassanak az övezetbe biztonsági ellenőrzésük után.

22:12
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Három szökött túszt lőtt le az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg (IDF) tévedésből lelőtte a Hamász palesztin iszlamista szervezet három megszökött túszát Sadzsijában, a Gázai övezet északi részén - közölte pénteken este egy katonai szóvivő. Az IDF közölte, hogy az eset helyszínének átvizsgálásánál gyanakodni kezdtek a halottak kilétével kapcsolatban. A holttesteket Izraelbe vitték vizsgálatra, és ott kiderült, hogy három izraelit lőttek le a katonák, mert terroristának vélték őket.

Egyikük Jotam Hajim volt, akit Kfar Aza kibucból hurcoltak el október hetedikén a Hamász terroristái. A másik a Nir Am kibucból elrabolt, de Hora beduin faluban élő Szamer Fuád al-Talalka volt, a harmadiknak a nevét pedig a család kérésére egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Az IDF mély sajnálkozását fejezi ki az eset miatt, osztozik a családok gyászában, és továbbra is minden erőfeszítést megtesz a további elraboltak hazajuttatása érdekében.

- közölte a katonai szóvivő, hozzátéve:

Feltételezésünk szerint a három izraeli túsz egy tűzpárbaj zűrzavarát kihasználva tudott elmenekülni a terroristák keze közül, vagy a fogva tartók egyszerűen magukra hagyták őket néhány nappal korábban

- mondta Daniel Hagari szóvivő.

Tragikus hiba történt, amelyet alaposan kivizsgálunk, és az események minden mozzanatát nyilvánosságra fogjuk hozni

- tette hozzá.

07:47
december 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.