Vegyen alpesi gyógynövényfürdőt!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A fitobalneoterápiának is nevezett eljárás frissen szedett, majd beáztatott füvekben való elmerülést jelent. A kúra jótékony hatásának titkát a fűkeverékben található gyógyhatású növényekben kell keresni, melyeket speciális módon gyűjtenek az Alpokban. A felmelegített gyógyfüvekkel történő kezelés intenzív, hosszan tartó izzadást idéz elő, a párás melegben felszabaduló, gyógyító hatású elemek pedig felszívódnak a szervezetbe.

Az eljárás

Az alpesi réteken vadon növő füveket kézzel kaszálják le a hajnali órákban, majd a begyűjtést követően szellős helyen szárítják őket. Fontos, hogy a virág és a levelek egyben maradjanak, mert így őrzik meg leginkább a bennük lévő értékes olajakat. Ezután a füveket - melyek közt van árnika, katángkóró, kikirics, tárnics, áfonya, cickafark, bazsarózsa, lóhere, útilapu, szellőrózsa, pitypang, menta, macskagyökér, zsálya, kakukkfű, mályva, csalán, zsurló, orbáncfű, valamint több, kizárólag az alpesi réteken növő fűfajta - nagy kádakba rakják és néhány napig áztatják, puhítják őket.

Gyógynövényfürdő receptekhttp://www.vitalitas.hu/konyvek/tgy/influenza10.htmHétvége a Rogner Hotel & Spa Lotus Therme-benhttp://www.lotustherme.com/Egy hely, ahol kipróbálhatja a gyógynövényfürdőt is.Rövid útmutató a gyógynövények használatáhozhttp://www.vital.hu/themes/alter/bio2.htmKeressen gyógyfürdők között!http://www.travelport.hu/furdo/EFurdo.vd?ml=111&xfrm=1&fi=1&bsp=3&s=1&session_id=I9E5X9I21036493772&lang=huGyógynövények a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/bevasarlas,_kereskedelem/belkereskedelem/kiskereskedelem/boltok,_szakuzletek/gyogyszertarak,_drogeriak/gyogynovenyek/

Az ily módon előkészített füveket kétféle módon lehet felhasználni. Az egyik eljárás során a gőzben felmelegített növényeket közvetlenül a bőrre teszik, majd speciális takaróval fedik be és hagyják pihenni a kimerült testet. A másik lehetőség a fűfürdő, melybe meztelenül kell befeküdni. Az 50-70 fokra felmelegített kádban intenzív, a merülés után is sokáig eltartó izzadás kezdődik, melynek kellemes utóhatását egész nap érezni. A gyógyfürdőben eleinte 15-20 percet ajánlatos tartózkodni, ez az időtartam fokozatosan növelhető 30 percig. A kezelést egy meleg helységben levő szalmaágyon eltöltött 60 perces pihenés zárja. Egyes helyeken a füvek jótékony és nyugtató hatását még egy masszázzsal is fokozzák.

Jótékony hatásai

A fitobalneoterápiás kezelés - melyet általában tíz alkalommal kell igénybe venni - mindazoknak ajánlható, akik szeretnének lazítani és szépülni. Az izzadás vérkeringést élénkítő és tisztító hatása révén a kezelés után a bőr puha, sima és feszes lesz, a gyógyfürdő a narancsbőr ellen is hatásos.
A gyógyító hatás attól függ, hogy a fűkeveréket hol gyűjtötték, és milyen növényeket tartalmaz. A fűfürdőt terápiás célból elsősorban mozgásszervi betegségek és gyulladások kezelésére használják, alkalmazható izomgörcsök, reumás panaszok esetén, ízületi és izomszalagok betegsége sérülés utáni kezelésre, valamint keringési zavarokra is.

Levendulafürdő (nyugtató, feszültségoldó hatású, estére ajánlott)

Öntsünk le egy liter forrásban lévő vízzel 50-60 g levendulavirágot. Hagyjuk ázni 20 percen keresztül, majd szűrjük le. Keverjük a kivonatot a fürdővízhez. Ajánlott fürdési hőmérséklet 35-38 °C, a fürdés időtartama 10-15 perc. Utána pihenjünk.

Citromfüves-borsmentás fürdő (frissítő hatású, reggel ajánlott)

Öntsünk le 60-70 g citromfűlevelet 5 liter forrásban lévő vízzel, és 30 g borsmenta levelet 3 liter forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 20 percig, majd szűrjük le mindkettőt. Keverjük a kivonatokat a fürdővízbe. A fürdővíz hőmérséklete legyen 35-38 °C, a fürdés időtartama 10-15 perc. Utána kicsit pihenjünk.