Ha már nem segít a koplalás

Vágólapra másolva!
Férfiak, nők egyaránt küzdenek fölösleges kilóik, a testük különböző tájékain lerakódott, előnytelen formát kölcsönző zsírpárnák ellen. A különböző diétás módszerekkel, testgyakorlatokkal dacoló, többnyire alkati adottságként meglévő zsírlerakódások eltávolítására dolgozták ki a zsírleszívás módszerét.
Vágólapra másolva!

A zsírleszívás lényege, hogy kicsiny, 0,5-1 cm nagyságú bőrmetszésen át speciális csövet vezetnek a bőr alá, a zsírrétegbe, melyen át erős szívás útján eltávolítják az előzetesen roncsolt zsírszövetet. Ez a roncsolás lehet mechanikus trauma a zsírszívó kanüllel, történhet kémiai szereknek a megfelelő területre való korábbi bejuttatása révén, illetve legújabban ultrahang segítségével is roncsolhatjuk a zsírsejteket.

Leszívás csak korlátozott mennyiségben

Soha nem lehet egy adott területről a zsírréteg teljes vastagságát eltávolítani, mivel ez a fölötte lévő bőr vérellátási zavarához vezethetne, valamint esztétikailag sem lenne előnyös. Ugyancsak korlátozott az egy műtét során összesen eltávolítható zsír mennyisége, mivel a szervezet számára nem közömbös folyadékveszteségről van szó, ami veszélyes következmények nélkül nem fokozható tetszőlegesen.

Esztétikai szabászat

Az [origo] egy korábbi szavazása alapján kiderül, hogy sokan (5161 szavazó) szívesen fordulnának plasztikai sebészhez, hogy mesterségesen változtassanak adottságaikon.

A legtöbben (35.5 %) a hasukat operáltatnák meg - zsírleszívással -, utána szoros versenyben (35.4 %) következik a mellplasztika, harmadik helyen áll (14.2 %) az orrplasztika. A csípőkorrekcióra vágyakozók száma (12.3 %) a negyedik helyre került, és a sor végén az ajak korrekció áll - ajak nagyobbítás, kollagén feltöltés - a szavazatok 2.6 százalékával.



Mikor alkalmazható eredményesen?

Épp ezért a zsírleszívás nem alkalmas általános kövérség megszüntetésére, illetve lényeges súlycsökkentés céljából, csupán helyi, körülírt zsírpárnák (has, csípő, nyak, comb, térd, hát, toka stb.) korrekciójára.
Kinyúlt, rugalmatlan bőr alatti zsír eltávolítása nem ajánlott ezzel a módszerrel, mivel a kinyúlt bőr utána még kevésbé lesz kitöltve, még inkább lógni fog, még petyhüdtebb lesz. Ebből következően bizonyos életkoron túl (kb. 40 éven felül) már csak ritkán ajánlatos: feszes, rugalmas bőr esetén vagy olyan műtét kiegészítéseként, ahol a bőrmegfeszítés is megtörténik, pl. hasplasztika.

Műtét utáni időszak

Műtét végén azonnal rugalmas, megfelelő nyomást biztosító speciális öltözéket (nadrág, dressz) helyeznek a területre, melyet a műtét után minimum 4 hétig kell viselni a vérzések elkerülése, a műtét utáni duzzanatok csökkentése, valamint a bőr letapadásának elősegítése érdekében.

Nem azonnal látszik az eredmény, mivel műtét után duzzanat, bevérzés keletkezik, a terület átmenetileg keményebbé válik. A végleges eredmény kialakulása átlagban kb. 3 hónap múlva várható; feltűnő, előnytelen heg a kis metszés következtében nem marad. Kis terület esetén a beavatkozás helyi érzéstelenítésben is elvégezhető, de gyakran altatásban kerül rá sor.

Milyen eredmény várható ?

A műtéti eredmény elsősorban az adott testrész körfogatának csökkenésében nyilvánul meg. Ez például comb esetében (egyedileg eltérően) kb. 3-5 cm csökkenést jelenthet. Hasszívás után egy-két számmal kisebb nadrágot viselhet a páciens. Ezek a változások a külső megjelenésben is jól láthatóak.

A bőr a saját rugalmasságánál fogva nyeri vissza eredeti alakját. Műtétet követően nem kell jelentős fájdalommal számolni. Kisebb kellemetlenségek, izomláz jellegű húzó érzések lehetségesek. Torna, testedzés kisebb beavatkozások után akár egy héttel is fokozatosan elkezdhető.

Érdemes tudni, hogy aki ilyen műtétet végeztet, annál sem garantált az örökös karcsúság. Az eltávolított zsírmennyiség visszahízható a nem megfelelő diéta illetve mozgáshiány miatt.
Bővebben a Síkos plasztika honlapján



Szövődmények

Az esetek legnagyobb részében a műtétnek nincs szövődménye. Bár elméletileg vérzés, fertőzés, trombózis, speciális szövődményként zsírembólia előfordulhat, de ritkaságuk miatt gyakorlatilag nem igazán kell tartani tőlük.

Helyesen kiválasztott, alkalmas páciens esetében a módszer nagyon jó eredményt biztosít, a testforma helyi hibáját szépen megszünteti.

Dr. Kathó Jenő

Ajánlat
Plasztika.net - Gyakori kérdések a zsírleszívásról
Tájékoztatás a zsírleszívó műtétről

Korábban
Fiatalító plasztikai műtétek - arcplasztika
Kebelcsodák a kés alól - mellplasztika
Az elhízás a fejlődő világot is meghódította