A friss kapor illata

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Konyhai felhasználása igazán sokoldalú, levesek, mártások, húsételek, tészták jellegadó fűszernövényeként különösen a tájkonyhákban és az erdélyi konyhában kapott főszerepet.
Természetesen a legillatozóbb, a legtöbb illóolajat a frissen leszedett kapor tartalmazza, de konyhailag használatos a szárított kapor is, amelyet száránál összekötve szellős, száraz helyre téve szárítanak, majd vastag szárát eltávolítva főzik az ételbe. A kapor tartósításának másik módja, hogy a frissen leszedett kaprot megmossuk, szárazra itatjuk, és öblös üvegbe helyezve rétegenként megsózzuk. Felhasználáshoz a sót lemossuk, kissé kiáztatjuk - így kitűnő, majdnem a friss kaporhoz hasonló értékű fűszernövényt nyerünk.

Erdélyi kapros káposztafőzelék

Hozzávalók: 80 dkg savanyú káposzta, 10 dkg vöröshagyma, 5 cl étolaj, 12 dkg kolozsvári szalonna, 1 csomó kapor, 5 dkg liszt, 2 dl tejföl, só

A savanyú káposztát annyi füstölt lébe rakjuk fel főni, amennyi ellepi. Sóval ízesítjük és beleteszünk egy kisebb fej megtisztított vöröshagymát, amelyet az étel elkészültével kiveszünk. Egy kisebb serpenyőben kevés olajat hevítünk, beletesszük az apró kockákra vágott kolozsvári szalonnát, és üvegesre pirítjuk. Végül a szalonnazsírban megfuttatjuk az apróra összevágott kapor felét. Ezután belekeverjük a káposztába, majd fedővel letakarva közepes tűzön pároljuk. Világos rántást készítünk, amikor a káposzta roppanós puhára főtt, a rántással besűrítjük, majd hozzákeverjük a tejfölt. Néhány percig forraljuk, ekkor belekeverjük az összevágott kapor másik felét is.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1674 kJ/400 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Neszmélyi Sauvignon Blanc 2001

Kapros tejfölleves buggyantott tojással

Hozzávalók: 5 cl étolaj, 5 dkg liszt, 5 dkg vöröshagyma, 1 csomó kapor, 3 dl tejföl, 1 db citrom, 4 db tojás, pirospaprika, só

Az olajat felhevítjük, hozzászórjuk a lisztet, és világos rántást készítünk. Belekeverjük az apróra vágott vöröshagymát és az összevágott kapor felét. Kissé átpirítjuk, és azonnal felengedjük 1 liter hideg vízzel. Habverővel elkeverjük, és felforraljuk. Sóval, csipetnyi pirospaprikával ízesítjük. Amikor a leves felforrt, már csak mérsékelt tűzön főzzük 15-20 percig, ekkor hozzáöntjük a simára kevert tejfölt. Citromlével vagy ecettel enyhén savanykásra ízesítjük. Ezután még 5 percig forraljuk. Óvatosan beleengedjük az egész tojásokat, és még 2,5-3 percig főzzük, hogy a tojás kocsonyásodjon, de a sárgája kissé folyós maradjon. Elkészültével belekeverjük a megmaradt friss kaprot, és azonnal, forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1406 kJ/336 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mátraaljai Sauvignon Blanc 2001

Kapros tök tejfölös tojással sütve

Hozzávalók: 2 kg spárgatök, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 10 dkg reszelt sajt, 1 csomó kapor, 1 kiskanál KNORR Delikát ételízesítő

A zsenge, fiatal tököt megtisztítjuk, kettévágjuk, és a magházát eltávolítjuk. Ezután a tököt ujjnyi vastag hasábokra vágjuk. A Delikát ételízesítővel felforralt vízbe dobjuk, és kb. 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük. Egy mélyebb tepsit vagy tűzálló edényt kivajazunk, és beleöntjük az előfőzött tököt. A tejfölt a tojással és a fele reszelt sajttal jól összekeverjük, megsózzuk, és a tökre öntjük. Megszórjuk a megmaradt sajttal, kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, és középmeleg sütőbe téve 12-15 percig sütjük. Tálalás előtt apróra vágott, friss kaporral hintjük meg.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1423 kJ/340 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Dél-balatoni Tramini 2001

Kapros-joghurtos gombasaláta

Hozzávalók: 40 dkg gomba, 1 cl ecet, 2 dl joghurt, 1 csomó kapor, 1 db citrom, őrölt fehér bors, só.

A gombát megtisztítjuk, megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Gyengén sós, ecetes vízben megfőzzük, majd főzővizében kihűtjük. A joghurtot elkeverjük a finomra vágott kapor egyik felével, sóval, őrölt fehér borssal. Szűrt citromlével ízesítjük. Az elkészített salátaöntetbe belekeverjük a leszűrt gombát, és jól lehűtjük. Tálaláshoz megszórjuk a kapor másik felével.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1180 kJ/280 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Csopaki Olaszrizling 2001


Kapros-gombás borjúfelsál vajas lúdgégetésztával

Hozzávalók: 60 dkg borjúfelsál, 5 cl étolaj, 5 dkg liszt, 10 dkg vöröshagyma, 1 dkg pirospaprika, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 10 dkg gomba, 1 csomó kapor, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 20 dkg lúdgégetészta, 4 dkg vaj, KNORR Delikát ételízesítő.

A borjúhúst négy egyforma nagyságú szeletre vágjuk. Enyhén kiveregetjük, és megsózzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a lisztbe mártott hússzeleteket ebben elősütjük, majd az elősütött szeleteket egy lábasba szedjük. A sütésből visszamaradt olajban finomra vágott vöröshagymát pirítunk, megszórjuk pirospaprikával, és azonnal felengedjük egy kevés vízzel. Felforraljuk, és a hússzeletekre öntjük. Fedővel letakarva, mindig csak kevés vizet aláöntve, rövid lében pároljuk. Beletesszük a kockákra vágott zöldpaprikát, a kevés olajban megpirított, kockákra vágott gombát és az apróra vágott friss kaprot. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a kockákra darabolt paradicsomot. Végül tejfölös habarással sűrítjük, amelyet szűrőn keresztül az ételhez öntünk, majd a tejszínt is hozzáadva még néhány percig gyenge tűzön forraljuk. A sós vízben kifőzött lúdgégetésztát leszűrjük, jól lecsepegtetjük, és olvasztott vajra téve jól átforrósítjuk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1287 kJ/687 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Szekszárdi Kékfrankos Rosé 2001

Ajánlat
Halas rétes kapros-paprikás mártásban
Kapros tökfőzelék
Kapros-túrós rétes
Kapros-túrós lepény
Kapros-sajtos spagetti
Pikáns cukkini saláta
Kapros túrós csusza