Sáfrányos halleves

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
Az alapléhez: 50 dkg vegyes tengerihal-aprólék (fej és csontok), 1 szál sárgarépa, 15 dkg póréhagyma, 5-6 szem egész bors, csipetnyi só

A leveshez: 2 szál sárgarépa, 1-1 db színes pritaminpaprika, 30 dkg lazac filé, 20 dkg fehérhúsú szálkamentes tengeri halfilé, 1 csipetnyi sáfrány (helyettesíthetjük 1 teáskanál kurkumával), fél citrom leve, só, darált bors, 10 dkg póréhagyma, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2 dl tejszín

Elkészítése:
A leveshez először el kell készíteni a halaprólékokból az alaplevest. Tegyük az aprólékot egy fazékba, adjuk hozzá a felszeletelt sárgarépát és póréhagymát. Szórjuk rá a borsot és ízesítsük kevés sóval. Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd gyújtsuk be alatta a lángot. Közepes erősségű tűzön főzzük fél órán keresztül, majd szűrjük le finomlyukú szűrővel.

A leveshez forrósítsuk fel az olívaolajat egy fazékban, majd tegyük bele a felkockázott pórét. Pároljuk pár percig, utána szórjuk rá a sáfrányt vagy a kurkumát, keverjük jól össze a forró hagymás olívaolajjal, hogy a sárga színe kioldódjon, majd öntsük fel a hallevessel.

Forrás: [origo]


Tegyük hozzá az egycentis kockákra felvágott színes paprikát, és a vékonyra felkarikázott sárgarépát. Ízesítsük kevés sóval és darált borssal, majd főzzük körülbelül tíz percig.

Ha a zöldségek már megpuhultak, tegyük hozzá a falatnyi darabokra felvágott halhúst, és öntsük bele a tejszínt. Főzzük még további öt percig, majd befejezésképp ízesítsük frissen facsart citromlével.

Friss, ropogós fokhagymás baguette-tel fogyasszuk.