Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A sejtek védelmében, a káros sugarak ellen

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A napfény ultraibolya sugarakat tartalmaz, melyek mutációkat okozva megváltoztathatják a hámsejtek genetikai anyagát, rákos sejtosztódást előidézve. Az eddig károsnak tartott UVB sugárzás mellett napjainkban a szakértők az UVA sugárzás már ismert bőröregítő hatása mellett a sejteket mélyebben károsító hatására is ráirányították a figyelmet.
Azért fontos beszélni erről a témáról, mivel egy felmérés szerint a magyar fogyasztók mindössze 52 százaléka használ napvédő szereket és többségük a napégést teljesen természetes és talán kellemetlen, de veszélytelen folyamatnak tartja.

A L'ORÉAL és a Szonda Ipsos kutatásai nem festenek túlzottan kedvező képet a magyarországi napozó készítmény használatról, mivel:

- a megkérdezettek 52 százaléka használ valamilyen napozókészítményt,
- de ebből 70 százalék egész nyáron csak 1-féle faktorszámút használ,
- 41 százalék 6-12 közötti faktorszámot, 23 százalék 13-20 közötti faktorszámot használ,
- 65 százalék a saját bevallása szerint nem érzékeny a napra,
- csak 35 százalék az, aki egyáltalán nem ég le a napon.

A sejtmag zárja magába a DNS-állományt, genetikai anyagunk hordozóját. Az ultraibolya sugarak elsősorban a DNS-ben idéznek elő visszafordíthatatlan, kóros elváltozásokat, melyek akár melanómához is vezethetnek. A túlzott napozás és az emiatt kialakult napégés rövid és hosszú távon is komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Bár a nyári szezonban megszerzett barnaság egy idő után "lekopik", ugyanez nem mondható el az UV sugárzás okozta káros hatásokról. Ezek a hatások összeadódnak és kitartanak életünk végéig. Az időmennyiség, amit napozószerek használata mellett, büntetlenül a napon tölthetünk előre megszabott. Ezt nevezzük "naptőkének", amivel mindenki belátása szerint gazdálkodhat.

A nap okozta bőrproblémák elsősorban a legfiatalabb korosztályt veszélyeztetik. A gyermek bőrének védelme meghatározza majd azt is, hogy milyen bőrminősséggel éli le az életét felnőtt korában. A naptőkénk gyorsabban elfogy, ha gyerekkorban több alkalommal erős napsugárzásnak voltunk kitéve.
Ráadásul a gyermekek még nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a felnőttek, mivel az életünk során bennünket érő sugárzásmennyiségnek a felét 15 éves kor előtt kapjuk.

A legújabb kutatások alapján elmondható, hogy minden egyes alkalommal, amikor gyermekeink megfelelő védelem nélkül tartózkodnak a napon, sejtjeik örökítő anyaga károsodásnak van kitéve. Ezért is kell figyelni arra, hogy 3 év alatti gyermeket ne érjen közvetlen napsugárzás.


Hogyan védjük meg magunkat a napsugárzás ártalmaitól?

Válasszon olyan napvédő terméket, amely széles skálán véd az UVB/UVA sugárzástól illetve,
- alkalmazkodik egyéni bőrérzékenységéhez (fototípusához),
- és ahhoz, hogy hol tartózkodik éppen (vízparton, hegyekben erősebb a sugárzás stb.),
- víz és homok álló.

- Lehetőség szerint tartsa távol magát a fényt visszaverő felületektől (fehér falak, homok, hó),
- Ne tartózkodjon a napon 11 és 16 óra között,
- Bőségesen alkalmazzon napvédő terméket, illetve ismételje ezt minden fürdés után, illetve kétóránként,
- Erős napon adjon gyermekére pólót, sapkát és napszemüveget!
- Terhesség esetén kerülje a napsugárzást, mert az pigment foltokat okozhat,
- Gyakran pótolja a folyadékveszteséget vízzel vagy egyéb cukormentes itallal,
- Tartsa szem előtt, hogy a felhők nem védenek meg az ultraibolya sugárzástól,
- Ha leég, vagy pigmentfoltok jelennek meg a bőrén, forduljon szakemberhez!
- Egyes gyógyszerek a napsugárzás hatására irritációt válthatnak ki,
- A friss sebhelyeket és hegeket ne tegye ki közvetlen napfénynek,
- A nyaralás első napjaiban a fokozott védelem érdekében használjon magasabb faktorszámú készítményt, utána pedig fototípusának megfelelő faktorszámmal folytassa.

Napjainkban már azt is tudjuk, hogy az UVA sugarak is hasonlóképpen DNS-módosulást váltanak ki sejtjeinkben, mint az eddig egyedül károsnak ítélt UVB sugárzás.
A napvédőszerek legújabb generációja tehát nem kizárólag a B-típusú, hanem az A-típusú ultraibolya sugarak elleni védelemre is gondot fordít.

A napozószerek UVB sugárzás elnyelő képességét az SPF faktorral (sun protection faktor) szokták megadni. Ez a faktorszám 2-estől akár 100-ig is terjedhet. Azt, hogy kinek milyen faktorszámú szerre van szüksége, a bőr fototípusán (milyen bőrtípusba sorolható), az életkoron és nemen kívül az is befolyásolja, hogy a napozás melyik szakaszában (van-e már megszerzett barnaság) használjuk. Köztudott az is, hogy vízpart mellett a sugarak tükröződése miatt magasabb faktorszámú védelemre van szükség.

Az UVA védelem mértékét az UVA faktor adja meg, ami 2-től 30-ig is terjedhet.
A napozószerek faktorát így adhatjuk meg pl.: SPF30/UVA12

Fototípus meghatározás

Az embereket négy fototípusba sorolhatjuk; hajszín / bőrszín/ szeplők/ leégés/ barnulás / ajánlott Vichy napvédelem alapján

1 típus: vörös haj, nagyon érzékeny bőr, sok szeplő, mindig leég, nem barnul le, ajánlott napvédelem: UVB 60/UVA 16, UVB 45/UVA 15

2. típus: szőke haj, nagyon világos bőr, közepesen szeplős, gyakran leég, enyhén barnul, ajánlott napvédelem: UVB 25/UVA 12

3. típus: barna haj, világos bőr, kevés szeplő, ritkán ég le, közepesen barnul, ajánlott napvédelem: UVB 20/UVA 8, UVB 15/ UVA 8

4. típus: fekete haj, sötét (kreol) bőr, nincsenek szeplők, leégni csak kivételes esetben szokott, jól lebarnul, ajánlott napvédelem: UVB 10/UVA 5.

A Laboratoires Vichy sejtjeink DNS védelmét elsődlegesen szem előtt tartva két új terméket hozott létre:

CAPITAL SOLEIL Különlegesen Védő Naptej Gyerekeknek
SPF 60 - UVA 16
Tartósítószert nem tartalmaz,
hipoallergén (nem vált ki allergiás reakciókat),
illatanyag mentes,
Vichy termálvízzel készült,
gyermekgyógyászati felügyelet mellett került kipróbálásra,
gyártása szigorú gyógyszerészeti szabványokat betartva zajlik.

CAPITAL SOLEIL Különlegesen Védő Naptej Arcra és testre
SPF 60 - UVA 16

Tartósítószert nem tartalmaz,
hipoallergén,
illatanyag mentes,
Vichy termálvízzel készült,
hatékonysága sejtállományt befolyásoló fényteszttel mért, bőrgyógyász felügyelete mellett bevizsgált,
nem segíti elő a mitesszerek kialakulását,
gyártása szigorú gyógyszerészeti szabványokat betartva zajlik.

A termékekben alkalmazott Mexoryl XL filter az első olyan szűrő, amely egyforma hatékonysággal és stabilitással képes védeni a bőrt mind az UVA mind az UVB sugarakkal szemben.

A laboratóriumi körülmények között lezajlott melanocyta teszt bebizonyította, hogy azok a sejtek, amelyek különösebben érzékenyek az UV sugarakra csak UVA elleni védelemmel ellátott, megfelelő UV szűrés mellett voltak biztonságban a sejtörökítőanyag-károsodással szemben.

A szűrő magas fokú fotostabilitással rendelkezik, hiszen a napfény szimulációs kísérletek alatt bebizonyosodott, hogy a szűrő összetevői nem szenvednek károsodást, illetve nem bomlanak le a napfény hatására, így hatékonyságát megőrzi akkor is, ha hosszasan van kitéve napsugárzásnak.

Lipidoldékonyságának köszönhetően, igen magas nap és homokállósággal rendelkezik a gyerekeknek szóló készítmény, ami a lehető legnagyobb védelmet nyújtja a parton játék közben és a vízben egyaránt.


Ajánlat

Vichy Laboratories napvédelem

Napozás.hu
Nyaralás, napfürdőzés előtt érdemes ellátogatni az oldalra, ahol kimerítő információkat kapunk a biztonságos napozás kellékeiről.
Korábban az [origo]-ban

Napimádók figyelmébe
Mik azok az UV sugarak? Milyen legyen a napozókrém faktora?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről