Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában azt tervezik, hogy véget vetnek a sperma- és petesejtdonorok anonimitásának a jövő évben, amely intézkedés bevezetését sokan támadják, főleg a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó szakemberek. Szerintük az intézkedés nyomán csökkenni fog az adakozni hajlandó donorok száma, és nem is kismértékben.
Vágólapra másolva!

Melanie Johnson, a közegészségügyi miniszter sajtókonferenciáján elmondta, hogy azoknak a gyerekeknek, akik mesterségesen fogantak, donor apától vagy donor anyától, joguk lesz lenyomozni a nyilvántartásból azt, hogy ki a biológiai apjuk vagy anyjuk. "Határozottan kitartok amellett, hogy a donorok által fogant gyerekeknek joguk van a genetikai eredetük felfedezésére, amelyet eddig megtagadtak tőlük, a donor apa vagy anya kilétét meg kell tudniuk" - mondta a miniszterasszony.



Ian Craft, a londoni Termékenységi Központ vezetője azonban aggódik az intézkedés miatt, mert szerinte hatalmas visszaesést fog eredményezni a sperma- vagy petesejtadakozási kedvben. Craft azért is aggódik, hogy vajon számba vették-e annak következményét, ha egy meddő nő, aki nem engedhette meg magának anyagilag a mesterséges megtermékenyítést, odaajándékozza petesejtjét egy nőnek, aki nem meddő, és 18 év múlva, amikor még mindig gyermektelen, találkozhat biológiai gyermekével. "Pszichológiai szempontból a következmények mind az anya, mind a gyerek szempontjából végzetesek lehetnek" - mondta Craft.

Az intézkedés mellett érvelők szerint a gyermeknek azért is kell hogy joga legyen tudni biológiai szüleiről, hogy tudjon esetleges genetikai betegségek veszélyéről. A donorokat azonban az aggasztja, hogy jogi és anyagi szempontból felelősségre vonhatók lesznek a gyerek nevelésében, annak ellenére, hogy a kormány kijelentette, semmiféle ilyen kötelezettségük nem lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez