Almás zsemle

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
35 dkg rozsliszt, 20 dkg búzaliszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál kakukkfű, 2 dl almalé, 2 dl langyos víz, 1 maréknyi aszalt alma, 1 teáskanál só

Elkészítése:
Öntsük a liszteket egy nagy dagasztótálba, szórjuk bele a szárított élesztőt, a sót, a kakukkfüvet és a kis kockákra felvágott aszalt almát.

Csorgassuk hozzá a mézet, kezdjük el keverni, majd kis adagokban öntsük bele a langyos vizet és az almalevet. Addig dagasszuk, míg a kenyértészta a keverőedény falától kezd elválni.

Ha elkészültünk vele, tegyük langyos helyre, tetejét takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és kelesszük kétszeresére. Ha a kenyértészta megkelt, borítsuk egy liszttel meghintett deszkára, és gyúrjuk át.

Nyújtsuk ki másfél centi vastagságúra, majd széles szájú pohárral vagy nagy pogácsaszaggatóval szúrjunk belőle vastag karikákat.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Kezünkkel kissé az oldalát sodorjuk meg, majd tegyük egy sütőlemezre. Tetejét éles késsel vágjuk be, és hagyjuk még 10 percig kelni. Tegyük előmelegített sütőbe és 160-170 fokon süssük körülbelül 25-30 percen keresztül.

Sajttal és pár szelet friss almával megtöltve izgalmas szendvics készíthető belőle.