Ideális babamenük

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A szoptatás előnyei

Abban ugyanis mindenki egyetért, hogy a csecsemő legjobb tápláléka 6-8 hónapos korig az anyatej. Ideális a fehérje-, szénhidrát- és ásványianyag-összetétele, mindig sterilen rendelkezésre áll, véd a fertőzésektől, hasmenéstől és még sorolhatnánk. A hosszú ideig tartó szoptatás megelőzheti a különböző allergiás megbetegedéseket, a tehéntej-allergiát és az ekcémát is.

A szoptatás mind az anya, mind a baba szempontjából előnyös, hiszen szoros, biztonságot nyújtó közvetlen kapcsolat alakul ki közöttük. Erőteljessé válik a bőrkapcsolat, de az egyéb érzékszervi kontaktusok is fejlődnek. Számos anyuka félti alakját a szoptatástól, pedig a terhesség alatt felszaporodó zsírfelesleg ilyenkor elhasználódik, sőt, a mell alakja sem változik, ha a kismama megfelelő melltartót visel.

A tej elválasztásának legerőteljesebb ingere a mellek rendszeres és teljes kiürítése, ám ha ez nem történik meg, a tejelválasztás csökken. A legtöbb nő melle több tej elválasztására képes, mint amennyire babájának szüksége van. A lefejt tejet érdemes fagyasztani. E célra már steril zacskók is kaphatók. Később a lefagyasztott tej az első főzelékek alapanyagául szolgálhat.

Gyakran előfordul, hogy a szoptatás során felázik, bereped a mellbimbó. Ilyenkor hasznos a korszerű bimbóvédő krémek vagy az üvegből készült bimbóvédők használata. A szoptatás legfontosabb előfeltétele a boldog, feszültségmentes lelkiállapot. Az aggodalom, az idegesség csökkentheti, sőt meg is szüntetheti a tejtermelést. Ezért is nagyon fontos a nyugodt, biztos családi háttér. A tej minőségének változása, a nem egyforma mennyiség szopása, a baba nyugtalansága mind természetes. Ezek csak akkor jelentenek problémát, ha eltúlozzuk őket.

Ha szoptatni nem lehet

Nagyon ritkán előfordulhat, hogy az édesanya valamilyen okból nem tud szoptatni, például gyógyszert szed, vagy nem elegendő a teje. Ilyenkor mesterségesen kell táplálni a babát, pótlást kell adnunk, amely - mint a neve is mutatja - csak pótmegoldást jelent, nem egyenértékű helyettesítője az anyatejnek.

Ha mégis ezt kell választanunk, az első félévben mindenképpen - és ha lehetséges, az egész első életévben - korszerű tápszerrel célszerű pótolni az anyatejet. Sohase adjunk otthon összeöntögetett tejhígításokat a csecsemőnek, az elérhető tápszerek biztonságosabbak, összetételük jobban hasonlít az anyatejhez. A mai tápszerek életkor szerint változó összetételűek, alkalmazkodnak a baba fejlődéséhez. Már sokféle korszerű anyatejpótló (kezdő, anyatejet kiegészítő és elválasztó-) tápszer kapható. Egyes speciális gyógytápszerek különböző betegségek esetén - például allergia, gyakori hányás - adhatók.

A "három hónapos hasfájásnak" nevezett tünetcsoport, a kólika az áltagosnál gyakoribb a tápszerrel táplált babák esetében. A nyugtalan, sírós csecsemőt feltétlenül meg kell mutatni a gyerekorvosnak, de ha nincs nagyobb baj, házilag is sokat tehetünk a fájdalmak megelőzésért és enyhítéséért a korszerű - recept nélkül kapható - hascsikarás elleni készítményekkel.

Ha tápszerrel etetjük a babát, nagyon fontos, hogy a jó anya-gyermek kapcsolat érdekében a szoptatáshoz hasonló nyugodt, kényelmes körülményeket teremtsünk az etetés során.

Dr. Boross Gábor
gyermekgyógyász, osztályvezető főorvos

Korábban
Amikor nincs elég anyatej
Szoptatással előzzük meg az allergiát
Könnyítsük meg a gyermek dolgát
Mindig virslit?
Csecsemőknél természetes a bukás

Ajánlat
Bababarát füzet a szoptatásról
Szoptatási pózok

Nem hiányzik a könyvespolcáról?
Terhesség és szoptatás alatti étrend
A babasírás könyve