Heroikus harc a hamis pizzák ellen

Vágólapra másolva!
Az olasz kormány megkérte az Európai Uniót, hogy a pizza napoletana - több társával együtt - ezentúl tradicionális különlegességként legyen nyilvántartva. Így szeretnék elkerülni, hogy különböző vastagságú és alapanyagú tésztákból gyúrt "szörnyűségeket" árusítsanak ezen a néven.
Vágólapra másolva!

A hamis pizzák, az eredeti receptekre fittyet hányó bűnös tésztakorongok elleni harc megkezdődött - írja az EFE. Az olasz gyártók, termelők szövetsége a napoletana, a marina és a margarita pizzákat és ezek variánsait szeretné megvédeni a hamisítóktól, akik kárt okoznak a hagyományos itáliai gasztronómiának. A beadott jegyzék részletesen elemzi, miből, mennyi kell, milyen típusú paradicsommal kell dolgozni és mit szabad felpakolni a korongra.

Forrás: EPA

A mozzarella, a fűszerek, a liszt mellett - akárcsak a divatszakmában - a forma is igen fontos: a pizza kötelezően kerek legyen, a középső részén pedig nem haladhatja meg a 3 milliméteres vastagságot. Az olaszok kissé engedékenyebbek a pizza szélével, ott egycentis vastagság erősen javallott, de két centiméterig még megbocsátóak a szakácsok - ha vastagabb, kész a baj.