A legjobb magyar bíró szándékos csalást látott Lőrincz meccsén

Lőrincz Viktor, Denis Maksymilian Kudla, férfi kötöttfogású birkózás, 85 kilogramm
Germany's Denis Maksymilian Kudla (red) wins against wrestles with Hungary's Viktor Lorincz at the end of their men's 85kg greco-roman bronze medal match on August 15, 2016, during the wrestling event of the Rio 2016 Olympic Games at the Carioca Arena 2 in Rio de Janeiro. / AFP PHOTO / Jack GUEZ
Vágólapra másolva!
A két éve a világ legjobb birkózóbírójának megválasztott Péteri László szerint nem véletlen hibák sújtották Lőrincz Viktort a kötöttfogásúak 85 kilogrammos súlycsoportjának hétfői bronzmérkőzésén. A világszövetség bíróbizottságának elnökét sejti a háttérben.
Vágólapra másolva!

„Egyértelmű, hogy nem lehet véletlen bírói hibáknak tekinteni a történteket. Ennyit nem lehet tévedni” – mondta a Kossuth rádióban a világ legjobbjának 2014-ben megválasztott Péteri László Lőrincz Viktor hétfői bronzmérkőzéséről. Amit a bírók csináltak, az

– jelentette ki.

Lőrincz Viktor 3-2-re vezetett a német Denis Kudla ellen, amikor fél perccel a meccs vége előtt a bíró megintette a magyart, 3-3-ra alakítva az állást, és mivel így az ellenfél szerezte az utolsó pontot, ő nyerte a helyosztót, Lőrincz pedig ötödik lett. Kudla úgy nyert, hogy egyetlen akciót sem csinált, míg Lőrincznek volt egy kétpontos megmozdulása.

Kudlát (jobbra) is meglepte, hogy győzni tudott Forrás: AFP/Jack Guez


„A szabály azt írja elő, hogy mindkét versenyzőnek esélyt kell adni, hogy a meccsen belül parterhelyzetben pontokat szerezzen. Amikor már megvan a kellő pont, a bírónak nem szabad belenyúlnia a meccsbe. Nem értettem, miért Viktort noszogatta folyton, hogy szabályosan birkózzon, hiszen ment előre” – vélekedett Péteri.

„Összeraktam a képet. A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) bíróbizottságának elnöke német,

a bíró pedig határozottan hozzásegítette őket, hogy legyen” – közölte Péteri László. Hozzátette: nem érti, hogy a szlovén szőnyegelnök miért asszisztált ehhez.

Péteri László a 2008-as pekingi nyári olimpiára készülő keret tagjaként Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


A magyar bíró szerint szinte biztosan nem lesz következményük a történteknek, a szőnyegen megszületett végeredményt ugyanis nem fogják megváltoztatni. (A magyar szövetség ennek ellenére arra készül, hogy tiltakozik a történtek miatt.) „A nemzetközi szövetség vezetősége esetleg megvizsgálja a mérkőzést, ez alapján pedig szankcionálhatja a bírók tevékenységét, de ezáltal nem kerül érem Viktor nyakába.”

Miért nincs ott az olimpián?

Péteri Lászlót a két évvel ezelőtti kitüntetése ellenére nem jelölték bírónak az olimpiára. Az interjúban azt mondta, azért nem, mert az UWW egy vezetőjének nem tetszett, hogy a tavalyi teheráni világkupaversenyen vezetőbíróként leléptetett egy orosz birkózót az Oroszország–Azerbajdzsán döntőn. Azt állítja, az összes kollégája egyetértett a döntésével, azóta mégis mellőzi őt a szövetség, sőt a 2013-as év legjobbjának választott horvát bírót is, aki szintén közreműködött az említett mérkőzésen.

Péteri úgy vélte, ha ott lenne az olimpián, talán elkerülhető lett volna, ami Lőrincz Viktorral történt.

Azok az országok, akik ezen a területen úgy állnak, mint mi, ki vannak téve ilyen helyzeteknek. Amint ismét bekerülünk a nemzetközi szövetség elnökségébe, újra olyan erőteljesek leszünk, mint voltunk” – tette hozzá.