Útmutató az önkormányzati választásokhoz

Vágólapra másolva!
Az [origo] összeállításából megtudhatja, hogy milyen kérdésekben dönthetnek a választók október 20-án és milyen szabályok szerint zajlanak az önkormányzati választások.
Vágólapra másolva!
Önkormányzatok adataihttp://web.b-m.hu/proba/cimtar.nsf/nev

Az önkormányzati választásokra október 20-án vasárnap kerül sor. Szavazni 6-tól 19 óráig lehet. A szavazók közel 3200 település polgármesterét és önkormányzati, illetve kisebbségi önkormányzati képviselőit választhatják meg. A választás egyfordulós, nincs sem érvényességi, sem eredményességi küszöb, a mandátumot az a jelölt kapja, aki a legtöbb szavazatot szerzi.

A választás időpontjáról és helyszínéről a helyi jegyző által küldött értesítő (a "kopogtatócédula") tájékoztatja azokat, akik szavazhatnak. Akinek van választójoga, de nem kapott értesítőt, annak a helyi jegyzőhöz, vagy a helyi választási irodához kell fordulnia, mert ha nem vették fel a választók névjegyzékébe, akkor annak ellenére sem szavazhat, hogy rendelkezik választójoggal.

A névjegyzékbe való felvételt lehet kérni a választás napján, a szavazás helyszínén is a szavazatszámláló bizottságtól. Ilyen esetben azonban a szavazatszámláló bizottságnak kell ellenőriznie, hogy a szavazó rendelkezik-e választójoggal és ez akár órákat is igénybe vehet.

Az önkormányzati választáson szavazhat minden nagykorú magyar állampolgár és nagykorú nem magyar bevándorló, akinek bejelentett lakóhelye, vagy tartózkodási helye van Magyarországon.

Szavazni csak személyesen lehet, a választó állandó lakóhelyén, vagy július 12-e előtt bejelentett tartózkodási helyén. Aki tartózkodási helyén szeretne szavazni, annak igazolást kell kérnie állandó lakóhelyén a jegyzőtől és be kell jelentkeznie tartózkodási helyén a helyi polgármesteri hivatalnál, vagy a helyi szavazatszámláló bizottságnál 2002 október 18-án 16 óráig. Nem vehet részt a szavazáson, aki a választás napján külföldön tartózkodik.

A szavazáskor a választónak igazolnia kell személyazonosságát. Ehhez felhasználható a régi típusú, a lakcímet is tartalmazó személyigazolvány. Elfogadják az új típusú személyigazolványt, az útlevelet, vagy a 2001. január 1. után kiállított jogosítványt is, de csak lakcímigazolvánnyal együtt. Sorkatonák katonaigazolványukkal is szavazhatnak. Csak érvényes okmányt fogadnak el. A választásról kapott értesítőt nem kell elvinni a szavazásra.

A mozgásukban korlátozott választók kérhetnek mozgóurnát a helyi szavazatszámláló bizottságtól. Mozgóurnát akár a szavazás napján is lehet igényelni, de csak a választó bejelentett lakóhelyére. Az urnát a szavazatzszámláló bizottság két tagja viszi a választóhoz.