Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Beta: garázsból a house-ba - hallgasd meg exkluzív mixét!

Vágólapra másolva!
Beta rendre van úgy, hogy négyszer játszik egy héten. Nemrég a Chi-féle Ablak-A-Dubra rezidense lett Nagával, akivel az újonnan nyílt Mono klubban House 2 House estéket tart, tagja a jailhouse-os United Colors of House-nak, benne van a Le Frenetic' estékben, az AB Solute formációban... Pályafutása egy garázsból indult, mely ott van, ahol e sorok szerzője is élt majd húsz évet. Hallgasd meg Beta exkluzív mixét!
Vágólapra másolva!

Mi van most a garázsban?
- Megvan még a kis stúdió, de most mindenki egy kicsit elhanyagolta, illetve ultipartik mennek ott rendszeresen. Februárban eldől a sorsa az egésznek: vagy felújítjuk és akkor folytatjuk ott is a munkát, vagy végleg elhagyjuk a helyet.

Hogy alakult ki annak idején ott az MCG csapat?
- 1993 januárjától beszélhetünk MCG-ről. A hely ugye adott volt, mert már akkor ott lakott Marci (aka dj Nuon), és a garázs kihasználatlan volt. Elkezdődött a kazettagyűjtés. Mindenki áthozta a kazettáját, a kétkazettás magnóval pedig óriási mixgyártás kezdődött. De az alapötlet az az 1992-es DMC-bajnokságon fogalmazódott meg bennünk a Pecsában. Ott éreztük meg azt, hogy nekünk ezt ki kell próbálnunk. Ennek hatására vette a Cuki az első lemezt, a Beastie Boys So What 'Cha Want-ját. Nem felejtem el soha, egyből leszóltam, hogy először lemezjátszóra kell gyűjteni, azt kell megvenni.

Mi volt az első technika, amihez hozzájutottatok?
- Mindig Cuki volt nálunk az intézkedő, ő vajazott le mindent. Szóval az egyik osztálytársnőjének volt egy Hitachi hifiszettje, és szólt, hogy azt meg tudjuk venni potom összegért. Átbékávéztunk, de csak a szülők voltak otthon, és kiderült, hogy nem is a lányé a hifi, hanem az egy családi doboz. Persze végül elhoztuk, de nem volt egyszerű. A fater csak nézett. Aztán jöttek a Technicsek.

Mit játszottatok akkoriban?
- Először egy év tanulás volt, közben rapet. Minden nap ott voltunk suli után, és lökdöstük ki egymást a lemezjátszó mögül. Egy idő után a felnyitott garázsajtónál elkezdett egy állandó társaság összegyűlni, jöttek a haverok Ladákkal, Polskikkal...

Mi volt az első megmérettetés?
- Az 1993-as DMC-t mi is kipróbáltuk, de az előtte való éjjel feltörték a garázst, és elvitték a cuccainkat. Aztán valahogy csak lement a DMC, de nem maradt semmink, megtört a lendület. Pedig pont akkor kezdtek volna jönni a lehetőségek, hogy klubokban is zenélhessünk. Így hárman még tudtunk játszani például a Nádor utcai Brooklyn Pubban.

Mikor ütött be az elektronika?
- A Broolynt viszonylag gyorsan eladták, és aztán már nem is maradt olyan hely, ahol rapet lehetett volna játszani, beütött a technós korszak, számunkra érzékelhetően úgy 1994 augusztusában. 1995 nyarán jött egy új lehetőség a Stella Gardenben. Ott még hárman együtt zenéltünk egy jó háromnegyed évet, mert 1995-96 szilveszterén zárt be a hely, és ezután mentünk el teljesen más zenei irányokba. Marci akkor deep house-t játszott, Cuki meg elment a goa-psy irányába, én meg az E-Play felé sodródtam, illetve a BPM-ben voltam egy kicsit, Molnár Bélánál. De az volt a jellemző mindhármunkra, hogy nem vettük komolyan ezt az egészet.

Fotó: Greksa László
Otthon, a gépnél

Mi lett az egész zenélésből így aztán?
- Persze, egyre kevesebb lemezvásárlás volt, egyre kevesebb fellépés. A másik oldalról pedig, nem nagyon vettük figyelembe a közönség igényeit sem, amit bánok, mert igaz, hogy ez az ország még most is nagyon le van maradva a partykultúra tekintetében, de a közönség maximális kiszolgálása akkor is a legfontosabb, akár milyen izlésű társaságról legyen is szó. Azt gondolom, hogy sajnos most már tőlünk keletebbre is komolyabb bulik vannak, például Romániában. Nálunk nagyon erősek voltak akkor is, most is a divathullámok a zenében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről