Az őstechnós Richie Hawtin nyitja meg a téli olimpiát

Vágólapra másolva!
Az athéni megnyitó után ismét szerepet kap egy dj az olimpián: ezúttal a torinói téli olimpia február tizedikei nyitóünnepségén. A trance-szel utaztató Tiësto után most a techno egyik úttörőjének, a kanadai Ritchie Hawtinnak jutott a megtiszteltetés, Enzo Cosimi koreográfiájára alkothat zenét. A ceremónia végén pedig Kelly Clarkson ad közel egyórás koncertet.
Vágólapra másolva!

A Plastikman néven talán még jobban ismert Ritchie Hawtin már a stílus szárnypróbálgatásainál is ott volt a kilencvenes évek elején, de még ma is a szcéna egyik leginnovatívabb és legkeresettebb dj-je és producere. Legutóbbi kiadványa, a DE9 Transsitions egy mixcédét és egy DVD-t tartalmaz.

Tiëstóval ellentétben Hawtin nem a sportolók bevonulását festi alá zenéjével, hanem a provokatív koreográfussal, Enzo Cosimivel működik együtt. Közös munkájuk gyümölcse február tizedikén válik, a torinói olimpiai stadionban, a játékok megnyitóján válik láthatóvá és hallhatóvá.

A két művész közös munkája jól illeszkedik a megnyitóünnepség koncepciójához: a ceremónia alaptémái ugyanis a ritmus, a szenvedély és a gyorsaság. Ennek megfelelően igen energikus programot csodálhat, aki nem lesz rest végignézni a többórás ünnepséget.

"Enzo és én szeretjük feszegetni a művészi határokat. A téli olimpia megnyitóján is célunk úgy szórakoztatni a közönséget, hogy közben olyan látvány- és hangelemeket mutassunk be, amilyenekkel még nem találkoztak" - árult el valamennyit a titkok közül a kanadai dj, berlini stúdiójában nyilatkozva, ahol együtt dolgozik Cosimivel.

A zenedarab címe 9:20 lesz, nem véletlenül, ez az időeredmény ugyanis álomhatárnak számít gyorskorcsolyázásban. A megnyitó végén aztán Kelly Clarkson ad egyórás koncertet. Mindezek tükrében a megnyitó legalább olyan érdekesnek ígérkezik, mint a horvát alpesisí-királynő, Janica Kostelic, az olasz szánkósztár, Armin Zoegeller vagy a kanadai hokisok fellépése.