Nők a pult mögött - djane-körkép

Vágólapra másolva!
Jóformán az összes jelentős elektronikus stílusban volt már rá példa idehaza, hogy a mérsékelten szellemdús "Ladies Night" néven kizárólag djane-ek közreműködésével tartottak bulit. Hogy a női lemezlovasok - őket takarja a szakszó - örülnek-e a fókuszált érdeklődésnek, vagy kényelmetlenül érzik magukat az alkalmi rezervátumokban, nem tudni, mindenesetre az efféle rendezvények megkülönböztetett figyelemről tanúskodnak. A közönség általában értékeli, ha kivételesen nem egy borostás figura szöszmötöl a keverőn, ezért összegyűjtöttünk néhány csokorra valót Magyarország és a nagyvilág legismertebb női dj-iből. Elsőként következzenek a belföldi mezőny önkényes szempontok alapján válogatott versenyzői.
Vágólapra másolva!

Galériánk a magyar djane-ekről

Asa
Roppant nehezen becserkészhető, mivel dj Max nemcsak a zenélésben, de az életben is állandó társa. Évek óta szeretik egymást, a technót, a techhouse-t és a tribalt. Együtt készülnek fellépéseikre, együtt írnak zenét is. De vigyázat: kettejük közül Asa hajlamosabb a privát problémákat a színpadra vinni, és akkor jaj a hallótávolságon belül lévő férfiaknak!

Forrás: [origo]


Dork

Nem az a kiköpött techno-dj, Carl Coxra például csak nyomokban hasonlít, de hát indusztriális zenéje is unikum a maga nemében. Annyi bizonyos, a magyar festők közül Dork a legjobb dj, és ugyancsak vélelmezhetjük, hogy a hazai lemezlovászok nemigen (fény)festegetnek jobban nála. A raypaintinges Dorkandkozma páros tagjaként neve összeforrt a frankhegyi partykkal, ami felénk eleve jó ajánlólevél, de külföldön ennél is többet mond, hogy játszott már a berlini Tresorban.

Fotó: Raypainting

Minden a raypaintingről | Interjúnk, hallgatható mixekkel |Galériánk Dorkról

Era
Más néven Pintio. Attól függ, hogy dj-zik vagy dobol, fest vagy rajzol, vagy éppen partyt szervez. Crew-ja a Protoplazma, amely elhozta Magyarországra a progpsy-t - mellesleg ide tartozik a party.[origo].hu-t is képviselő Oyle is. Erától hangos lesz a képkiállítás, neonszínbe bújtatja a psytrance-t, manókkal népesíti be az erdőket. Keresd a színes és hangos helyeken!

Forrás: [origo]


Linda Kais
A huszonhat éves, szigorú arcú, skandináv típusú szőke szépség már öt éve zenél, leginkább technót. Állítólag csecsemőként csakis hangzavarban, zenére tudott aludni, és később a zene hozta el neki társát is, akivel egy klub pultjában találkozott, s aki megmutatta neki, "hogyan kell két zenéből egyet csinálni" - tehát keverni. Három éve Pestre költözött, rezidenciát kapott a Dirtybass sorozaton, majd a kiskunmajsai Alcatrazban. A funky-groove-techno a kedvence, de szereti a súlyosabb, szaggatottabb ütemeket, sőt a pihentető house-t is.

www.m47.hu

Ludmilla
A zenészlányok rendjén belül a magánéletbeli partnerral alkotók alosztályába sorolható - a Beatman & Ludmilla producerduót Angliában is megsüvegelik. De maradjunk dj Ludmillánál: szőke hajon nem állt még jobban a füles, a combos breakek pakolása közben pedig olyan mosoly bujkál a szája sarkában, amilyennel tőlünk akár hörgmetált is játszhatna. Viszont nem értjük, minek művésznév annak, akinek ennyire zabálnivaló saját van, mint a Fruzsina.

Forrás: [origo]

Ludmilla saját oldala

Monique
Még van annyira fiatal, hogy hízelgő legyen leírni korát - a huszonegy-két éves szőkeség oktatója a Dj Academynek, mely neve ellenére igazi magyar képződmény. Utóbbiról keveset hallottunk, Monique-unkról és az ő zenéjéről annál inkább: például az amerikai So Broken netrádión minden héten, de az egyre felkapottabb, határozottan cicás kishölgy fellépett már Olaszországban, dolgozott együtt a Space Dj'z-zel, és saját - igaz, csupán kéthavi - klubestje is van, Visions néven.

Forrás: [origo]

Monique saját oldala | A Freee interjúja | Galériánk Monique-ról

Nadia
Mostanában nem hallani Nadia műsorát a Rádió Cafén. Egyiptomban kávézgat, gyakran játszik Hurghada egyik klubjában, sőt Ciprus felé is kacsingat. Az egykori modell szettjeihez nem kell vj, épp eléggé impulzív látványt nyújt energikus mozgásával. Közel áll hozzá a break, a trip- és hiphop, következésképp szívesen lenne az első magyar női szkreccser. Populárisabb vonalon is mozog, játszik a Cha-cha-chában, legutóbb pedig Niki Beluccival lépett föl Kecskeméten.

Forrás: [origo]


Niki Belucci

"Very fantastic and very sexy dj" - kezdődik szerényen Niki Belucci topless-dj albuma. A borítót nézegetve azt gondolnánk, hogy az egykori pornószínésznő szerzői lemezéről van szó, persze ez korántsincs így. "A következő albumom zeneszerzője viszont már én leszek" - fogadkozik egy interjúban a mostanában a Cool Tv-n taxisofőrként mutatkozó dekoratív díva. Mindenesetre szívesebben ülnénk be hozzá, mint Taki bácsihoz.

Forrás: [origo]

Niki saját oldala | Interjúnk | Galériánk Nikiről

Orsi
Brigádja a Buborék, mely számos goaklasszikus (Hallucinogen, Electric Universe, Man With No Name...) Magyarországra csábításával és a 2004-es Ozora-újrakezdéssel büszkélkedhet. Orsi is psy-ban utazik: zenéivel a földhöz szegez, erős, lendületes, alapvetően fullon-psy-os számait játszi könnyedséggel és megkapó eleganciával helyezi a tánctérre, a szeméből kibújó mosolytól pedig csak a kőszívű ember fia nem szerelmesedik bele bugizás közben, legalább néhány órára.

Forrás: [origo]


Sylvie

Úgy szól a városi legenda, hogy amint Sylvie befejezte debütáló fellépését a '96-os budapesti Mayday kistermében, a jelenlévők "Megvan a magyar Marusha!" rikoltozásban törtek ki. A párhuzam látszólag megtisztelő, de annyiban tiltakozunk ellene, hogy a mi Sylvie-nk régóta a progresszív zenék zászlóvivője. Emellett nélkülözi az őrmester-arcélt: Marushával ellentétben egyáltalán nem hajaz a Die Hard 3-ban Jeremy Irons nőjét alakító Sam Phillipsre. Sőt...

Forrás: [origo]

Sylvie saját oldala

Virág
A honi goacsalogány. Már a kilencvenes évek kezdetén, a hazai psy-szcéna megszületésénél is ott bábáskodott mint dj és szervező. Az a játékos, akinek még voltak kazettás felvételei, és még mindig a bakelitben hisz a legjobban. Nevéhez fűződik a Mély Mosoly - Deep Smile - létrehozása; az azonos nevű klubesteknek rezidense is, bár épp visszavonulóban van. Hiányozni fog.

Forrás: [origo]