A bakelitbűvölő és a dzsesszzenész - Groove Armada az Electronic Beatsen

Vágólapra másolva!
Tom Findlay és Andy Cato kettőse, azaz a Groove Armada a kilencvenes évek közepén alakult, miután Cato barátnője bemutatta a két srácot egymásnak. A találkozás annyira jól sült el, hogy nem sokkal később már közös klubjukat nyitották Londonban, szintén Groove Armada néven - egy hetvenes évekbeli diszkóról elnevezve. Míg az egyik teremben Cato house-t pakolt, addig a másikban Findley soul-, funk-, és dzsesszlemezeket. Aztán elkezdtek zenét írni. Most meg jönnek a június másodikai, első budapesti Electronic Beats fesztiválra.
Vágólapra másolva!

Andy Cato zenei karrierjét egyébként harsonásként kezdte egy fúvós zenekarban, ahol olyannyira sikeres volt, hogy egymás után kétszer is elnyerte az Év Fiatal Dzsesszzenésze címet harsona- és zongorabravúrjaiért. A cambridge-i Tom Findlay eközben a Nike pr-osaként dolgozott, és amellett, hogy megszállottan gyűjtötte a bakelitlemezeket, trombitán és nagybőgőn is játszott - pusztán saját szórakoztatására.

Nem sokkal azután, hogy találkoztak, 1997-re már túl is voltak egy rakás kiadott maxin, többek között a 4 Tune Cookie, vagy az At the River is az első megjelenések között volt - ez utóbbi felvétel óta ők az angol dance-sajtó kiskedvencei. Első önálló albumuk, a Northern Star 1998-ban jött ki, és a Muzik magazin azon nyomban az év legjobb debütalbumának kiáltotta ki.

Egy évvel később megjelent a Vertigo című lemez is, amelyet vidéki nyugalomban, egy Anglia közepén lévő apró faluban, (a híres angol költő, Wordsworth szülőfalujában) rögzítettek - a lemez azonnal a brit slágerlisták élére repítette a Groove Armadát. Az album számaiból készült maxik sem kevesebb port kavartak, ezen a lemezen található például az az I See You Baby című szám is, aminek Fatboy Slim-remixe szintén csúcsokat döntögetett később, 2004-ben.

A brit slágerlisták meghódítása után, már nem is kellett sok a világhírhez: a Vertigo-t 2000-ben az Egyesült Államokban is kiadták. Nem sokkal ezután egy egész albumnyi remix jött ki, többek között dj Icey és a triphopproducer, Tim "Love" Lee közreműködésével.

A Back to Mine című mixalbum elkészítése után újabb szerzői albumok következtek: a 2001-es Goodbye Country (Hello Nightclub) után a 2002-es - és mindezidáig utolsó új számokat tartalmazó - lemezük, a Lovebox a Groove Armada egészen új stílusú, összetett, finom és elegáns funk zenéjét hangsúlyozta ki. A Lovebox felvételein, mely minden bizonnyal a Groove Armada eddigi legjobb munkája, olyan művészek működtek közre, mint Neneh Cherry, Nappy Roots, vagy az r'n'b-sztár, Sunshine Anderson.

Forrás: [origo]

A 2004-ben megjelent bestof-album óta a duó nem adott ki új zenéket, de folyamatosan járják a világot Groove Armada-koncertekkel és soundsystem-fellépésekkel - és természetesen dj-szettjeikkel is. Andy Cato több londoni klubban, a Groove Armada pedig idén júniustól már az ibizai Space klubban is rezidens. Az utóbbi idők egyik legsikeresebb angol formációját Magyarországon legutóbb a Gluglu fesztiválon hallhattuk, június másodikán pedig az Electronic Beats fesztivál vendégei lesznek.