Virtuóz eufória - hétvégi partyajánló

Vágólapra másolva!
Hétvégén felpezsdül a főváros kulturális élete, a Zene ünnepe, a Múzeumok Éjszakája, a kilencedik Fields of Joy, a negyedik Víg Végnapjaink és a második LavaLava Fesztivál is rengeteg programmal várja az érdeklődőket, ráadásul ezúttal is igen széles kínálatban, így aztán az elektroakusztikus látványkoncerttől a funk gyöngyszemein keresztül a ska-reggae klasszikusokig minden hallható lesz. Aki érez magában annyi erőt a foci-eb nyolcaddöntőinek megtekintése után, hogy a fociláz mellett a várost járja, és hajnalig ropja a nagyváros különböző pontjain, annak útmutatóul szolgálunk a hétvégére.
Vágólapra másolva!

Idén is több száz programmal és kiállítással várják a közönséget az immár hatodik Múzeumok Éjszakáján június 21-én országszerte. A nagyszabású programsorozaton Budapesten hetven, vidéken pedig százhatvan helyszínt kereshetnek fel az érdeklődők.

A kiállítások mellett természetesen sokszínű koncerteket láthatunk/hallhatunk szombaton, ezek legjobbjaiból csemegéztünk. A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban fél kilenctől az Operentzia koncertezik, amely mesezenékből, triphop, dub, lounge stílusokból építkező pszichedelikus zenekar baráti társaságból alakult 2005-ben.

A zenekar motorját Bánházi Gábor (hangmérnök, dob) és Domokos Tibor (szintetizátor, vokál) alkotja. Zenéjük messzi forrásokból, az Óperenciás tengeren is túlról ered.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a Vajdahunyad várban egész éjszaka a miniőség dzsessz és népzene veszi át az irányítást, este tíztől a Balázs Elemér Group Early Music című koncertje, kb. fél tizenkettőtől Szalóki Ági és zenekara adja elő Hallgató műsorát, majd pedig fél egytől látványos tüzes mutatványok láthatók a Tűzmadarak Együttes prezentálásában.

A Műcsarnok érdekes programot kínál a fél tízkor kezdődő Hallható fény előadásával, amely az elektronikus zene, a multimédia és az interaktivitás fogalmát járja körül. A Múzeumok Éjszakáján hallható (és látható) koncert a bécsi Zeneakadémia Elektroakusztikus Zenei Intézetének és a budapesti Zeneakadémia Számítógépes Zenei Stúdiójának egyéves közös munkájának eredménye.

A művek akusztikus hangszereken és különböző érzékelőkkel - lézersugarak, játékvezérlő kesztyű, wii-kontroller, kontaktmikrofon - vezérelt számítógépeken szólalnak meg. Az egyik leglátványoasabb "hangszer", a lézerfényhárfa, melynek segítségével lézersugarak érintésével bármilyen számítógépben tárolt vagy szintetizált hang előhívható és átalakítható.

A Millenáris Parkban este nyolctól a Nemjuci zenekar lép fel, amely teljesen új formáció a magyar zenei palettán, noha tagjai egytől egyig jól ismert underground illetve overground zenekarokból érkeztek. A "főnők"- Németh Juci, az Anima Sound System egykori énekesnője, aki ismerős lehet a Budapest Bár vagy Lovasi Andrással közösen a De szeretnék című duettből.

NemJuci promó videó

A masszív megszólalásért három zenész a felelős, a gitáron Faragó Tomi a The Puzzle-ból, továbbá a ritmusgyárosok: Vasalo és Matyijo a Rémemberből. Zenéjük "rockköntösbe tekert Jucidalok", másképpen: Juci & Roll. Utánuk a húsz éves múltra visszatekintú rézfúvós zenekar következik, akik már többször meghódították a világot, és kishazánkat is.

A dél-szerbiai Vladicin Hanban él az a tizenhárom muzsikus, akik energikus, virtuóz előadásmodorukkal, eufórikus koncertjeikkel nyűgözik le közönségüket. A Boban Markovic Orkestar filmzenét szerzett több Kusturica-filmhez, együttdolgoztak már hegedűvirtuóz büszkeségünkkel, Lajkó Félixszel is, és most szombaton a Múzeumok Éjszakáján mutatják meg a Millenárison, hogyan is szól a délvidéki tánczene.

DJ Shantel feat. Orkestar Bobana Markovica: Bucovina Club

A Magyar Nemzeti Galériában este hattól dj Keyser melegít, majd pedig nyolc órától az Unplugged Jazz Színpadon a Nagy Balázs Quartet zenél, akiknek repertoárjában egyaránt megtalálhatjuk a klasszikus és a kísérleti dzsessz darabokat is.

A Savoyai-teraszon a könnyűzenéé a főszerep, elsőként fél tíztől a Beat dis, a közép-európai triphopot játszó fiatal zenészek csapata lép fel, utánuk tizenegytől a Pannonia Allstars Ska Orchestra, amelynek zenéje érdekes keveréke a tradicionális ska-nak, a reggae-nek és a 2tone-nak, de egyéb zenei hatások is felfedezhetők benne a jazztől kezdve a dubig.

Beat Dis: Just Like

Fél egytől, a buli levezetéseként az amerikai dj Dimon, a Gogol Bordello zenekar hivatalos after-party dj-je pakolgatja kedvenc lemezeit, aki európai tunéja során ellátogat a Magyar Nemzeti Galériába is.

Az OMM Elektrotechnikai Múzeuma a Le Biskuit-funk essentials produkcióval készül. A Le Biskuit szociálisan érzékeny, szemtelenül politizáló, mélyenszántva pszichologizáló, izgatóan szexuális, őrjítően tánccentrikus, kivételesen érzékeny és heves zene a funkhagyományból, kőkeményen felújítva a '70-es évek legjava.

Legalizáld a munkát!
Mc Gőz, NKS, Hősök, Sub Bass Monster és Animal Cannibals több mint négy óra hosszú élőzenés koncertje látható a Felvonulási téren. Magyarország leghosszabb élő hiphop partyja egy megismételhetetlen alkalommal, ingyenes belépéssel. Az Európai Bizottság és a FES közös finanszírozásában az ifjúsági munkanélküliség és a feketemunka ellen tartják a rendezvényt.

Amely annyira nagyszabású, hogy egyszerre Közép-Kelet-Európa tíz városában rendezik meg, persze azonos időpontban. Itthon a Felvonulási téren az Időkeréknél látható a mega hiphop-rendezvény, fedett sörsátorban délután öt és este tíz óra között.

Hősök: Mindörökké