A brazil játék öröme

Vágólapra másolva!
A Bladerunnaz csapata legutóbbi születésnapi partyján kizárólag djane-ekkel örvendeztette meg a bulizókat. Ezúttal fordul a kocka, ugyanis kizárólag hímnemű előadókat - a dél-amerikai dj Marky és Stamina MC jól összeszokott párosát, valamint a Metalheadz oszlopos tagját, dj Lee-t - lát vendégül szombaton, a Studióban.
Vágólapra másolva!

Marco Antonio Silva, azaz dj Marky a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján csöppent a drumandbass-szcénába, eleinte főképp a Brit Királyságból importált keményebb jungle és drumandbass zenéket játszotta a brazil fővárosban. Hamarosan váltania kellett, hiszen a keményebb ütemek népszerűségének csökkenése okán kevesen látogatták a partyjait.

1997-ben átruccant Londonba, ahol összehaverkodik dj Hype-pal és Goldie-val is, ám a szélesebb körű ismertség felé Bryan Gee adta a végső vállveregetést. Marky szettje, és őrült szkreccsei láttán azonnal rezidensként alkalmazta klubjában, onnan pedig egyenes út vezetett a BBC Radio 1 munkatársi pozíciójához.

Marky néhány év alatt hihetetlen népszerűségre tett szert a drumandbass-színtéren kívül is. A brazil lemezlovas elképesztő mixtechnikája és trükkjei (lemezen dobolás, szkreccselés fejjel lefelé tartott lemezjátszón) egy szempillantás alatt az élvonalba röpítették, remek zenei ízlése azokkal is megszeretette a dobbasszust, akik addig idegenkedtek tőle.

Számos remixalbum, majd pedig a Brazilian Job és a legutóbbi, In Rotation című szólólemezeivel is bizonyított már, Laurent Garnier-től Fatboy Slimig mindenki imád együtt zenélni vele. Marky öt éve nem járt már Budapesten, és a szervezők szerint a közönség minden évben őt követeli - most végre teljesül a vágya.

Leggyakrabban Stamina MC társaságában lép fel, aki nem szokványos ceremóniamester, hiszen remekül énekel is, ha a helyzet úgy kívánja. Staminat 1994-ben még a dj-zés foglalkoztatta, mixelni tanult és megvette első lemezeit.

A ragga és reggae inspirálta jungle számokhoz írt szövegeket, és egyszercsak azon kapta magát, hogy mc-ként is üzemel. A dj/mc 1996-ban a Pressure FM kalózadón hétvégenként kétórás szettekkel szórakoztatta a londoni hallgatóságot, és hamarosan jöttek az első klubbulik is.

A kalózadók és klubok forgatagában találkozott a Movement-rezidens Ruffstuffal és dj Flighttal, akik nagyban segítették Stamina karrierjét. 2000-ben csatlakozott a neves Movement partysorozathoz, miután egy barátja megkérte, hogy emszízzen szettje alatt.

dj Marky és Stamina MC: LK

A Movement esteken találkozott először a brazilokkal, Marky-val és Patife-fal, akikkel 2001-ben közösen kezdett el dolgozni. Azóta Stamina hangja több számból is visszaköszön (Marky-XRS: LK, D.Kay-Epsilon: Barcelona, Roni Size: On & On).

Emellett a London Elektricity élő zenekari felállását erősíti, akikkel a Live Gravy koncert DVD-t is megjelentetett. Stamina mc, a Movement klub rezidens dumaládájaként azóta körbeutazta a fél világot olyan neves játékosok oldalán, mint Marky, Bryan G, Roni Size, High Contrast vagy éppen D-Bridge.

Az est harmadik külföldi vendége dj Lee, akinek karrierje a brit tánczenében a nyolcvanas évek végén kezdődött. Első állandó fellépőhelye a swindoni The Brunnel Rooms klub volt, ahol ő, Doc Scott, LTJ Bukem, Grooverider és Fabio voltak a rezidensek.

Szettjei akkora hatással voltak az ide látogatókra, hogy a szigetország minden részéből elkezdték bombázni fellépési ajánlatokkal. Neve egybeforrt a Metalheadz csapattal és a Timeless kiadóval, ahova Atlas nevű labelének jegelése után vissza is tért. Az osztrák D.Kay segítségével producerkedik is, közös számaik többek közt Matrix Metrójánál, a Hospitalon, valamint a Metalheadz kiadónál jelentek meg.

A hazai dobbasszust a Tactile csapatából SKC, Chris.su, Longman, Bratwa, Safair és Bal szolgáltatja, a jegyek elővételben háromezer forintért válthatók, a helyszínen ugyanez háromezerötszáz, míg a VIP-belépő ötezer forintot kóstál a Studióban.

party.[origo].hu

dj Lee fellépése Los Angelesben