Fekete kutyák skótszoknyában

Vágólapra másolva!
Az Autechre után újabb Warp Recordsos nagyágyú, a Plaid teszi tiszteletét kishazánkban. A Black Dog alteregó alatt is dolgozó formáció majd húsz éve szolgáltatja az elektronika legjobbját, mellettük az estén a londoni dubstep/grime színtér vezéregyénisége, Kode9 lép fel az A38-on április 5-én.
Vágólapra másolva!

Az Andrew Turner és Ed Handley alkotta brit elektronikus zenei formáció a skótkockás mintákról kölcsönözte a nevét. A két alapító különböző alteregók alatt már zenélt (Atypic, Balil), ám leginkább a Black Dog nevű techno-projektből ismerhetjük őket.

Az egykori breaktáncosok 1991 óta ontják magukból a melankólikusabb, mélyebb elektronikát. Hat évvel későbbi debütáló albumuk, a Not for Threes kivívta a szakma és a közönség elismerését is.

Annak sikerén felbuzdulva több időt fordítottak az eredetileg csak mellékesnek tekintett Plaidre, az évek során újabb nagylemezekkel rukkoltak elő a Warp kiadónál (Rest Proof Clockwork, Double Figure, Spokes).

Zenéiket ezen kívül a Clear, a Peacefrog és Black Dog Productions kiadóknál jelentették meg. Pályafutásuk során együtt dolgoztak számos underground popdívával, köztük Mara Carlyle-lal, Nicolette-tel és Björkkel is.

Remixerként sem tétlenkedtek, jónéhány művész (Portishead, Herbert, Grandmaster Flash, Red Snapper, Unkle, Goldfrapp, The Irresistible Force) munkáját dolgozták át.

2003-ban megjelent dupla albumuk, a Parts In The Post épp ezen munkásságukat gyűjtötte egy kollekcióba.

Több éve együttműködnek Bob Jaroc videóművésszel, akinek animációit láthatjuk fellépéseik alatt. Két éve kiadták közösen a Greedy Baby DVD-t, melyen zene és látvány tökéletes egységet alkot.

Legutóbb a Tekkon Kinkreet című japán anime zenéjét készítették el, ebből különféle remixek is készültek, például Derrick May, Prefuse 73 és Mathew Jonson tolmácsolásában.

Plaid: New Family

A Plaid az elektronikus zene krémje, nevüket csak Aphex Twin, az Autechre, Mu-ziq vagy Squarepusher zsenialitásával együtt lehet emlegetni. Azonban míg az említettek közül néhányan az extrém kísérletezgetés útjára léptek, a Plaid mindig megőrizte muzikalitását.

Kilences kód

Kode9 a dj-zést 1990-ben, akkor még tizenhat évesen kezdte, főként reggae, breaks, hip hop, jazz, funk és house zenéket játszott, majd pedig magával rántotta az akkor éledező jungle, breakbeat hardcore és drumandbass-szcéna.

Plaid: Eyen

A skót srác hamarosan Londonba költözik, ahol az akkor induló 2step garage rántja magával, onnan pedig hamarosan dubstepre vált. 2004-es évben indította Hyperdub kiadóját, amellyel rögtön olyan népszerű kiadványokkal prezentált, mint a Sign of the Dub, a Stalker vagy a Sign.

Kiadója adta ki a dubstep/grime számos olyan mérföldkövét, amelyek teljesen egyedi hangzásukkal vívtak ki elismerést a dubstepen túli zenei körökben is. Emellett a két, szinte megjelenése pillanatában klasszikussá lett, és világszerte óriási sikereket elérő Burial nagylemez is a Hyperdub címkéje alatt került forgalomba.

Kode9 & Spaceape: 9 Samurai

A Hyperdub család tagja a vezéren és a titokzatos Burial-on kívül Spaceape, az MC, a japán Quarta330, a dub- és breakcore isten Kevin Martin (The Bug, Pressure) valamint a még kislány Ikonika.

Szombaton a hazai ütemeket Cadik (All Soundz, Membran), c0p (Hotflush) és DST (Dub Phase) képviseli a nagyteremben, a Motorbárba TB Gon, illetve Chrom és Crimson, valamint Mesterházy és Gördön back2back szettjeit hallhatjuk. A jegyek elővételben háromezer az A38-on lévő partyra, a helyszínen csak egy ezressel kerülnek többe.

party.[origo].hu

Kode9 fellépése a tavalyi Sonar fesztiválon