Dél-Kelet Európa legjobb szórakoztatói

Vágólapra másolva!
A régió legnagyobb zenei konferenciáját, a South-East European Music Eventet (SeeMe) június elején rendezik Szófiában, s ez alkalommal idén először egy nemzetközi szavazást is indítottak. A számos kategóriában, melyek az elektronikus zene minden területére kiterjed, most hozták nyilvánosságra a hat jelöltet, akikre már mostantól lehet szavazni június elsejéig.
Vágólapra másolva!

A bolgár fővárosban 2006 óta tartják meg Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb zenei rendezvényét, a South-East European Music Eventet (SeeMe). Idén egy díjátadóval is bővült a program, tizennégy kategóriában lehet szavazni egyebek mellett Dél-Kelet-Európa legjobb dj-jére, dalára, klubjára, fesztiváljára, rádióműsorára és feltörekvő művészére.

A nevezettek számos országból jönnek, így aztán található albán, bolgár, cseh, görög, horvát, macedón, román, szerb, ukrán, és persze magyar jelölt is. Bár a hazai partyélet intenzív, ennek ellenére - az általunk várttal szemben - a szavazáson elenyésző számban jelöltek magyar résztvevőket, mindössze három kategóriában találni magyar jelöltet.

Elsőként a legjobb rendezvény díjáért indul a hazai Mayday, amely tényleg nagyszabású, és külföldi sztár-dj-ket vonultat fel, de mégis csak egy licensz, és az ötlete sem magyar szervezők fejéből pattant ki. A legjobb dj-ket négy kategóriában keresik, a trance stílus között találjuk - az általunk eddig még nem ismert - szintén magyar származású Peter Wibe-ot, aki - saját honlapja és wikipedia oldala szerint is - az amerikai Majai nevű trance-formációnak készített remixei után a Hardwired Productions kiadó szerződtette le.

A hazai piacon tizenhárom éve jelenlévő - bár kisebb-nagyobb kihagyásokat megélő, de máig is aktív - Freee Magazint is jelölték a legjobb elektronikus zenei magazin elsőségéért. Számos kategóriában, mint a legjobb house-, techno-, drumandbassdj, feltörekvő tehetség, legjobb producer, kiadó, trekk és remix, nem találni magyar jelöltet.

Az eredményhirdetésre június hetedikén a SeeMe záróestjén kerül sor a teljesen felújított Subway Clubban. A díjkiosztó után négy színpadon az elektronikus zene legjobb nemzetközi előadóit (Jeff Mills, Paul Woolford, Jesse Voorn, Noisia,) bolgár dj-k egészítik ki, illetve a brit Drum & Bass Arena saját színpaddal készül, ahol olyan lemezlovasok, mint Aggers, Subterra, Brookes Brothers, Logan D, vagy emszík, mint Master X és Evil B lépnek fel.

party.[origo].hu