75 képviselő hallgatott fél éven át

Vágólapra másolva!
A parlamenti statisztika szerint az MDF-es Pettkó András 90 felszólalása alatt több mint 6 órán át beszélt a parlamentben a hétfőn befejeződött tavaszi ülésszak alatt. Legrövidebben az MSZP-s Szakács László beszélt, aki 10 másodpercben tudatta: bizottsága támogatja a szóban forgó előterjesztést. 75 képviselő viszont egyáltalán nem szólalt meg érdemben fél év alatt.
Vágólapra másolva!

A tavaszi ülésszakon Pettkót az MSZP-s Arató Gergely követte aktivitásban. Arató 81-szer szólalt fel, és 4 óra 27 perc 28 másodpercen át beszélt. Arató elsősorban a napirend előtti felszólalásokat és a kérdések, azonnali kérdések műfaját szereti, ezekben volt aktív. Interpellációval például, amely döntően ellenzéki műfaj, kormánypárti képviselőként sosem élt. A harmadik helyen Keller László pénzügyi államtitkár áll.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is jóval aktívabb volt, mint ősszel, amikor csak 9 alkalommal szólalt fel. A tavaszi ülésszak alatt 17-szer szólalt fel, mindannyiszor napirend előtt, és összesen 3 óra 35 percen át beszélt. Orbán Viktor idén csak egyszer szólalt meg napirend előtt, 5 percen át beszélt. Az őszi ülésszak idején két felszólalás alatt teljesített ugyanennyit.

A frakcióvezetők közül a legaktívabb az MDF-es Herényi Károly volt 40 felszólalással, közel 4 órás beszédidővel. A legkevesebbszer az MSZP-s Lendvai Ildikó szólalt fel, mindössze 4 alkalommal, és csupán fél órán át beszélt összesen, kétszer napirend előtt, egyszer népszavazás, egyszer pedig az egészségbiztosítási pénztárak kapcsán.