Évi 20 ezerrel több mérnök kellene a németeknek

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb problémát jelent a német gazdaságnak a mérnökhiány. A diplomázókon felül évi 20 ezer fővel több új mérnökre lenne szükség, így tíz éven belül 200 ezer fős is lehet a hiány. A német politika könnyítene a külföldi szakemberek bevándorlásán. A hiány a pályakezdői fizetéseket is feljebb hajtja: évi 10 millió forintnak megfelelő euró kapható a startnál.
Vágólapra másolva!

A jövőbeli munkaerőpiaci trendeket előrejelző bonni intézet (IZA) szerint a német gazdaság egyik legnagyobb munkaerő-problémája a mérnökhiány. A szakmai szervezetek 40 ezer és 50 ezer közé teszik a betöltetlen álláshelyek számát, ám a növekvő igények és a műszaki egyetemen, főiskolán diplomázók csökkenő száma miatt évi 20 ezerrel nőhet a rés. Villamosmérnöki területen például 2006-ban 15 ezren kezdték meg tanulmányaikat, 15 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban.
A munkaerőigény következtében a pályakezdők fizetése emelkedik. Egyetemi diplomával villamosmérnökként évi bruttó 40 800 és 49 200 eurót (10-12 millió forintot) lehet keresni nagyobb cégeknél. Kettő-öt év munkatapasztalattal a fizetés 43 800-60 600 euró közé nő. A problémát felismerve Annette Schavan oktatási miniszter a külföldi szakemberek könnyebb bejutására tett javaslatot.