290. Veszelovszky Gyula - Fort Lee, Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Veszelovszky Gyula mesél Fort Lee városáról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Életem első 30 évét Budapesten töltöttem. Nagyon szerettem Budapestet! A sors úgy hozta, hogy búcsút intettek egy multicégnél és komolyan elgondolkodtam, hogy mit szeretnék csinálni az életem következő 30 évében. Karrier egy másik cégnél vagy kiugrani az egészből és csinálni valami teljesen mást. Tudtam, hogy az életem utolsó 30 évében bánni fogom, ha nem azt teszem, amire vágyom, így megbeszéltem a feleségemmel, hogy utazunk. Egy kis húzogatós táskával jöttem ki Amerikába, épp egy hétre való váltóruhával. Semmihez sem ragaszkodtam, új életet kezdeni jöttem, pedig otthon mindenünk megvolt.

Ezalatt az öt év alatt, egy üzlettársammal felépítettem egy sikeres vállalkozást. Egyedi dekorcsempék gyártásával és értékesítésével foglalkozunk. A vállalkozásom gyöngyszeme a cég magyarországi disztribúciós központja. Több hazai vállalkozással is jó üzleti kapcsolatot ápolok és igyekszem minél több hazai terméket az amerikai piacara felkészíteni es bejuttatni.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
New Jersey államban, azon belül Fort Lee városában lakunk. A Hudson folyó választ el bennünket Manhattantől, amit itt mindenki csak Citynek hív. Számunkra a legegyszerűbb átkelési pont a kétszintes George Washington híd, ami oda-vissza 8 dollárba (1272 forint) kerül.
Fort Lee területén fontos események játszódtak az amerikai függetlenségi háború idején. A történelmi események bemutatására a Fort Washington múzeum tárlata nyújt színvonalas tájékoztatást, ahol korabeli használati tárgyak és épületek között mutatják be a függetlenné válás nehéz időszakát. A város északi részén hatalmas átmenő forgalom halad át, mégis csendes és tiszta a környezet.

Mi hiányzik Magyarországról?
Kávéházak, éttermek és fürdők hiányoznak a legjobban. Budapestnek fantasztikus varázsa van! Sokkal jobban kellene reklámozni Magyarországot és Budapestet az itteni médiában, csak a felszínen kellene egy kicsit rendezettebbé tenni a várost.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az alapvető viselkedési norma az emberek között kedves és kulturált. Rendezettek a házak és azok kertjei. Nincsenek kerítések a házak között és a lakásajtómat egyetlen zár védi. Jó a közbiztonság, így a kocsimat sokszor be sem zárom. Még a kutyák sem ugatnak rád, ha elsétálsz mellettük. Nyugis külvárosi élet.

A vegyes populáció miatt mindenféle étterem található, ahol a világ összes konyháját végigkóstolhatod. Semmi sem számít igazán luxusnak. Sajnos ez mind hiányozna, ha hazamennék.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Lelassult az amerikai gazdaság, sokan recesszióról beszélnek, és ez mindenütt érezteti a hatását. Ettől függetlenül még nincs dráma. Talán jót is tesz az embereknek ez a megszorítás, mert ezelőtt nem gondolkodtak, hogy mire költötték pénzüket. Most új autó vásárlásakor az elsőszámú szempont a fogyasztás, aztán jön a kényelem vagy a méret. Azelőtt azt sem tudták, mekkora motor van az autójukban és a fogyasztással sem foglalkoztak. A helyzet még nem tart ott, hogy kibillentse őket a kiegyensúlyozottságukból. Kissé óvatosabbak lettek. Sajnos még mindig nagy a különbség a magyarországi életszínvonalhoz képest, bár mostanában a forint nagyon erős, de ebből a hazai átlagemberek nem sokat érzékelnek.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Fort Lee városában 50 cent (80 forint) egy óra parkolás. A buszjegy 1,5 dollár (239 forint) és ennyiért be is visznek Manhattanbe. A sör általában 5 dollár (795 forint), de a helyi csapolt sörök néhol 2 dollárért (318 forint) mennek. A kávé hasonló áron mozog, mint a sör.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Fort Lee-ben 1600-1800 dollár (254 400-286 200 forint) egy kétszobás lakás havi bérleti díja. A rezsi havi 250 dollár (39 750 forint) körül mozog.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Amerikában nem nagyon lehet spórolni. Mindenki úgy él, ahogy a pénztárcája megengedi. Aki takarékoskodik, az előbb-utóbb vásárol valami nagyobb kiadással járó házat, kocsit, kütyüt, így a spórolás ismeretlen fogalom.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, itt megtaláltam a számításom. Azzal foglalkozom, amit szeretek és igyekszem bővíteni a vállalkozásom piacát. Amerika 300 milliós vásárlóereje hatalmas lehetőségeket kínál.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Hétköznapok itt is vannak, de sokféle tevékenységgel jutalmazhatod magad a nap végén. Sportolás, kulináris örömök, előadások és programok sokasága áll az itt élők rendelkezésére. Tiszta és kulturált tengerpart délre egy óranyira található, de friss levegőjű hegyvidékes nemzeti parkok sincsenek messzebb, csak éppen északi irányba kell autózni.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem tartok semmitől sem. Remélhetőleg nem lesz több terrortámadás Amerikában. Az egészség a legfontosabb és szorgos munkával, no meg egy kis szerencsével minden jön magától.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Elnökválasztás, olajárak, gazdaság.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az amerikaiak félnek az üzemanyaghiánytól.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Én görkorizom vagy kerékpározom, a feleségem futni szokott.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Mindenki az ízlésének és korosztályának megfelelő helyre megy. Mi leginkább barátokkal jövünk össze és alkalom adtán egy házibuli.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igen szeretném, ha részben itt nőnének fel a gyerekeink, de kell egy más viszonyítási alap is az életükben, így máshol is kellene velük élnünk. Az amerikai gyerekek a jólétben teljesen ellaposodnak. Meglepő, hogy nem látsz gyerekeket kint az utcán játszani. Úgy élnek, mintha háziállatok volnának. Állandó mesterséges környezetben, előre csomagolt kaját esznek. Ettől a sok műkajától teljesen bekattannak. Azt hiszem ez nem csak amerikai jelenség. Japánban vagy Európában is hasonlóan rossz a helyzet. Lehet, hogy nem is hely kérdése.