Egy amnéziás ügynök emlékei

Vágólapra másolva!
Többször írtuk már, hogy fellendülni látszik a hazai képregénykiadás, ebben a hitben erősít meg bennünket, hogy immár a hihetetlenül gazdag francia képregényirodalom zászlóshajója, a XIII is hozzáférhető magyar nyelven. Nemrégiben jelent meg a széria második része, bonyolódik a történet, azaz működik a recept: már előre tördeljük a kezünket attól félve, hogy félbemarad a sorozat, és sosem tudjuk meg, mi lett a titokzatos főhös sorsa. Játssz velünk, és ha szerencsés vagy, a második epizód biztosan a tiéd!
Vágólapra másolva!

Párizsban az a közhiedelem járja, hogy három képregényből minden francia család könyvespolcán találni legalább egy-egy példányt: a nemzeti szimbólumnak számító Asterix, valamint a belga-francia képregényirodalom legjobb alkotóit kitermelő Tintin nem nagy meglepetés, hiszen mindkettő több évtizede a francia kultúra része. Az először a Spirou című hetilap hasábjain megjelenő XIII viszont viszonylag újnak számít: az első száma éppen akkor jelent meg, amikor Franciaországban megzuhant a comic bookok iránti érdeklődés, és sorra szűntek meg az ismertebb képregények - többek között az itthon is kedvelt, barna blökiről szóló Pif. Jean Van Hamme és William Vance képregénye azonban rövid idő alatt hihetetlen népszerűséget ért el: a 2002-ben kiadott utolsó kötetből 470 ezer példány fogyott, a sorozat eddig megjelent tizenhat albumából pedig világszerte több mint 9 milliót értékesítettek.

A XIII klasszikus képregény, mégsem tipikusan francia. Az amerikai szuperhősök trendjeivel szembeforduló érzékeny európai stílus jellemzője a realisztikusabb történet és a valóságtól elrugaszkodóbb, művészibb megjelenítés - a műfaj legkiválóbb képviselői között amúgy Moebiust és Enki Bilalt szokás emlegetni.

A XIII aprólékosan kidolgozott látványvilágára azonban inkább a briliánsan igényes jelző illik. A szálkás vonalak és a finom vonások oly mértékben megkönnyítik a befogadást, hogy már az első oldalakon kialakul a képregényolvasás klasszikus érzete, amikor is a kockák pergő filmmé állnak össze. A hat-nyolc panelből álló oldalaknak pedig azon képei nyújtanak különösen komoly vizuális élményt, ahol a néző belefeledkezhet a hátterek gondosan kidolgozott részleteibe is.

A precízen megrajzolt képek izgalmas sztorit mesélnek el. A kémtörténet középpontjában egy emlékek nélküli férfi áll, akire egy tengerparton bukkannak rá, s akinek a kulcscsontján egy XIII-as tetoválás éktelenkedik. Az amnéziás bérgyilkos-katona iránt egyre több magas rangú civil és katonai szervezet érdeklődik, miközben ő próbálja kibogozni elvesztett életének rejtélyeit. Az eredetinek semmiképpen sem nevezhető sztori azonban újabb és újabb csavarokkal erősít be, amiből egyre lendületesebben olvasható kötetek kerekednek. A nagyközönségnek szánt XIII legfőbb erénye, hogy a képek és a történet kölcsönösen erősítik egymást.

Az évenként csordogáló albumokat íróként a hatvanegy esztendős Jaen Van Hamme jegyzi, a hetvenedik évében járó Willam Vance pedig illusztrálja. Az újságíró és mérnök végzettségű Van Hamme nevéhez - aki jelenleg a brüsszeli képregénymúzeum igazgatója - olyan képregények fűződnek még, mint a Largo Winch és az S. O. S. Boldogság (S. O. S. Bonheur). Vance pedig a XIII előtt olyan művek rajzolásával vált ismertté, mint a Howard Flynn, a Bruno Brazil vagy a Marshal Blueberry.

A Krak (KépRegény Album Kiadó) a második kötet hazai megjelenését az április elején megrendezett Képregényfesztiválra időzítette. A Kövesd az indiánt című album megjelenése leginkább azért okozhatott izgalmat a magyar képregénykedvelők körében, mivel az első rész már két kiadást is megért - a Semic kiadó 1995-ben X-07 akciómagazin néven próbálkozott meg francia képregény kiadásával -, a második viszont eddig nem volt hozzáférhető magyarul. Pedig a Kövesd az indiánt határozottan jobb, mint a Fekete Nap, az első album kissé nehézkes felvezetése után végre ízelítőt kap az olvasó Van Hamme meseszövésből, ahol már egy albumon belül is több, de logikusan egymásra épülő rejtélyek váltják egymást.


A Krak a Magyarországon megszokottal ellentétben meglepően jó minőségben adja közre Franciaország vezető képregényét. A kiadó tervei szerint idén még további négy kötet várható.

Szabó András

XIII - Kövesd az indiánt, Krak Kiadó, Ára: 1495 Ft