Harlemi angyalok Budapesten

Vágólapra másolva!
Az elmúlt két évhez hasonlóan, most is december elején Budapestre érkezik a világ leghíresebb templomkórusa, a gospel örök királynője által vezetett Harlem Gospel Singers. A híres New York-i városrész fekete templomainak legjobb énekeseiből és zenészeiből álló zenekar idén That's spirit! című estjével december 6-án érkezik a SYMA Csarnokba, hogy ezúttal is a legjobb soul zenével, valamint az őszinte szeretet és béke üzenetével varázsol egy kis melegséget a hideg decemberi éjszakába.
Vágólapra másolva!

Queen Esther Marrow, Michael Brenner és Roseanne Kirk által azzal a céllal alapították a zenekart 1990-ben, hogy ezt a különleges műfajt, a gospelt a lehető legautentikusabb módon adják vissza a közönségnek, és hogy a Harlem eldugott kis templomaiban virágzó zenei stílust vallási szellemiségétől ha nem is teljesen megfosztva, de jobban a nagyközönségre szabva tegyék mindenki számára szerethetővé és élvezhetővé. Zenéjük lényege nem az igehirdetés - inkább általában a vidámság, az emberi jóságba vetett hit, a béke és a szeretet erejéről énekelnek úgy, hogy közben energiájukkal és színpompás show-jukkal valóban optimizmust csempésznek a hallgatókba.

Nem titkolt szándékuk volt az is, hogy koncertjeiken megmutassák a gospel popra, rockra, dzsesszre és r'n'b-re gyakorolt hatását is. Az eredmény egy vidám és lüktető zene, amely több stílust és műfajt ötvöz

A kórus emblematikus alakja Queen Esther Marrow, aki a formáció mentora és művészeti vezetője egyben. Az estek végén előadott saját szólóival teszi le a maga névjegyét, és adja meg a koncert stílusos fináléját. Gyermekkorában nem más fedezte fel a templomi kórusban, mint Duke Ellington. Marrow többször énekelt a Herceg koncertjein, és ez az élmény egész zenei karrierjét meghatározta.

A gyönyörű éneklés mellett alapvetővé vált számára, hogy a zene legbelülről jöjjön: a hang ereje és csiszoltsága csupán az éneklés egyik - bár fontos - oldala. A hangnak lelket és lendületet adó hit nélkül nem sokat ér. Marrow esetében ez elpusztíthatatlan optimizmust és az emberiségbe vetett hitet jelent. Nem véletlen, hogy az énekesnő Martin Luther Kinggel és bálványával, a legendás gospel-énekesnővel, Mahalia Jacksonnal karöltve részt vett a hatvanas évek polgárjogi mozgalmában, és még ma is kiáll az igazságtalanság és a közömbösség ellen.

A Harlem Gospel Singers a kölni Palladiumban, 2001-ben

Fellépett dzsessz-klubokban, a Mahalia Jackson életéből írt, több díjra jelölt musical főszerepében meghódította a Broadwayt is. Az évek során olyan legendás művészekkel zenélt együtt, mint Ray Charles, Bob Dylan, B. B. King, Harry Belafonte és Chick Corea. Az 1990-es évek eleje óta legfőképp a Harlem Gospel Singers koncertjein találkozhatunk vele, itt talált valódi otthonra.

A Harlem Gospel Singers nemcsak a szeret és a béke egyetemes üzenetét juttatják el zenéjükkel a világ különböző tájaira, de betekintést engednek az itthon kevésbé ismert afro-amerikai kultúra gyökereibe is. Életvidám spirituálék és színes köpönyegekben táncoló, testes hölgyek nem csak a Whoppi Goldberg főszereplésével készült Apácashow-sorozatban léteznek, hanem New York feketék által lakott városrészének templomaiban - és most Budapesten is, élőben.

Forrás: [origo]

Kis gospel-törénelem
A gospel az, amikor az afrikai vallások szenvedélyessége, a fekete zene és Szűz Mária találkozik a templomi kórusokban. Kialakulása logikus: a műfaj az afro-amerikai keresztény templomokban született a múlt század elején, ahol a fekete bőrű hívők saját stílusuknak megfelelően gyors, harmonikus barokkosan monumentális formában adták elő az evangéliumokat. Az egyszerű fogalmazásmód és a számos ismétlés segített a szeretet és a hit üzenetét hatékonyan átadni. A kórusokhoz egyre több hangszer csatlakozott, és más stílusok is termékenyen hatották rá. Bár vannak fehér énekesek is, a gospel még mindig elsősorban afro-amerikaiak által művelt műfaj. Az Egyesült Államokon kívül a gospel Kanadában és Ausztráliában is nagy népszerűségnek örvend, de Norvégiának is megvan a maga kórusa.


A Harlem Gospel Singersnek elévülhetetlen érdeme van a gospel stílus negyvenes-ötvenes évek aranykorát követő újraélesztésében. Európában még amerikai sikereik előtt hatalmas népszerűségre tettek szert. Felléptek már a kontinens legtöbb fővárosában, egy II. János Pál pápának adott bolognai koncert alkalmával egyszerre 300 ezren hallgatták őket. Koncertjeik elején a hihetetlen, lüktető energiától meglepett közönség csak szájtátva bámulja a kórust, de pár óra múlva legszívesebben mindenki csatlakozna hozzájuk a színpadon, egy átszellemült táncolás erejéig.

A Harlem Gospel Singers idei, That's spirit! című show-ján az elmúlt évekhez hasonlóan dinamikus és ugyanakkor harmonikus muzsikával próbál majd a közönség szívébe egy kis vidámságot csempészni. Ebben a gospeleket kísérő Hammond-orgonás, billentyűs, dobos, basszusgitáros és szaxofonos részlegből álló zenekar segít majd.

Harlem Gospel Singers & Band - SYMA Csarnok (XIV., Dózsa György út 1.), 2007. december 6. Jegyár: 5900-15000 Ft.