Világ körüli út a Kronos Quartettel

Vágólapra másolva!
A kortárs klasszikus zene hallgathatóságával kapcsolatos előítéleteinket november 7-én este akár zárójelbe is tehetjük: a Művészetek Palotájában az amerikai Kronos Quartet ad koncertet - az a vonósnégyes, amely gond nélkül koncertterembe viszi Márta István vagy Ligeti György szerzeményeit, hogy utána egy Sigur Rós-átirattal folytassa a műsort. Budapesti fellépésük várhatóan azonban mentes lesz a szélsőséges kilengésektől: a magyar közönségnek kizárólag népzenei ihletésű műveiket játsszák majd.
Vágólapra másolva!

A Kronos Quartet közel huszonöt éves pályafutását még kivonatolni is nehéz, eddig készített több mint hatszáz szerzeményüket és közreműködéseik hosszú listáját végigböngészve még a legáltalánosabb megállapítások sem állják meg helyüket. Első lemezük egy Thelonious Monknak szentelt tribute-lemez volt, második albumukon már a minimalista szerző, Philip Glass által komponált filmzenét játszottak, hogy alig egy éven belül a Hendrix-klasszikus Purple Haze-t írják át vonósokra.

Ez a fajta kreatív szertelenség a mai napig jellemzi a négyest: a huszadik századi klasszikusok (Bartók, Sostakovics, Webern) mellett a legelismertebb kortárs szerzők műveit is előszeretettel játsszák - Terry Riley, a "minimalizmus atyja" szinte háziszerzője a zenekarnak -, de popkulturális ikonokkal szintén gyakorta lépnek együtt színpadra: David Bowie, Tom Waits, Allen Ginsberg és Zakir Hussain mellett már Betty Carterrel is volt közös koncertjük.

A fiatalabb generációval szintén szívesen működnek együtt, bármennyire furcsa is, Kronos-vonósokat hallhattunk már többek között Amon Tobin-, Dan Zanes-, Dj Spooky-, Dave Matthews-, Rokia Traoré- és Nelly Furtado-lemezeken is.

Életművük olyan, amilyennek a crossovert mindig is szerettük volna: zenei területtől függetlenül mindig csak a legtehetségesebbekkel működnek együtt, ez a fajta diverzitás pedig azt is biztosítja számukra, hogy a jövőben se lehessen beskatulyázni őket.

Budapesti fellépésükkor egy népzenéből táplálkozó világ körüli utazásra invitálják hallgatóságukat: a Közel-Kelettől Észak-Indián és Közép-Ázsián keresztül a Kronos Quartettel egészen Vietnamig és Indonéziáig juthatunk, hogy végül Núbián és Etiópián át Északnyugat-Kanadába érkezzünk.

Kronos Quartet - Művészetek Palotája (IX., Komor Marcell u. 1.), november 7., 19.30. Belépő: 2200 - 5600 Ft.